Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.
Senfølger omfatter en række fysiske og psykiske helbredsproblemer, som f.eks. søvnbesvær, smerter og angst. Mange oplever at få senfølger i større eller mindre grad efter et kræftforløb. Hvis du har eller får senfølger, kan du få hjælp til at håndtere dem.
Julie lever med udtalt træthed og smerter efter sin behandling for kræft i skjoldbruskkirtlen. I filmen fortæller hun, hvordan de 'usynlige' senfølger efter kræft har ændret hendes hverdag. (6:36 min.)
Julie lever med udtalt træthed og smerter efter sin behandling for kræft i skjoldbruskkirtlen. I filmen fortæller hun, hvordan de 'usynlige' senfølger efter kræft har ændret hendes hverdag. (6:36 min.)
Mens bivirkninger opstår i forbindelse med selve kræftbehandlingen og normalt forsvinder igen, når behandlingen er slut, er senfølger mere varige gener. De kan opstå under eller efter behandlingen – af og til måneder og år efter at kræftbehandlingen er afsluttet.
Senfølger kan både være fysiske og psykiske helbredsproblemer, som f.eks. træthed, smerter og angst. Nogle senfølger knytter sig til bestemte kræftsygdomme og behandlingen af disse, mens andre er mere generelle.
Hvis du har eller får senfølger, er der forskellige muligheder for at få hjælp til at håndtere dem – og der kommer stadig nye muligheder til.
Sundhedspersonalet skal fortælle dig om de senfølger, din sygdom og behandling kan give. Hvis du ikke oplever at blive tilstrækkeligt informeret eller at få tilbudt hjælp til dine senfølger, så tag gerne selv initiativ til at tale med lægen om det, så du kan blive henvist til den rette hjælp.
Du er altid velkommen til at kontakte Kræftens Bekæmpelse eller Senfølgerforeningen for rådgivning om senfølger.
Senfølger kan ofte behandles. Uanset hvilke gener, du oplever efter dit kræftforløb, er det vigtigt, at du er opmærksom på dem og opsøger hjælp, hvis de varer ved.
De fleste føler stor glæde og lettelse, når kræftbehandlingen afsluttes. Men det er også almindeligt ikke at gøre det. Tit er det først, når behandlingen er kommet lidt på afstand, at de følelsesmæssige og fysiske reaktioner viser sig. Vi har samlet en række fortællinger fra tidligere kræftpatienter, som fortæller om følgerne efter deres kræftforløb:
Tal altid med din læge, hvis du oplever fysiske eller psykiske forandringer efter kræftsygdommen, så du kan blive henvist til den rette hjælp. Alle kommuner har forskellige rehabiliteringstilbud, som blandt andet har fokus på senfølger. Dem kan din læge henvise dig til. Du kan selv undersøge mulighederne på sundhed.dk:
Afhængigt af hvilke senfølger, du oplever, og hvor komplekse, de er, kan der måske være hjælp at hente på en af regionernes senfølgeklinikker. Tal med din læge eller din behandlende hospitalsafdeling for at høre, om du kan blive henvist. Der er dog endnu ikke tilbud til alle patienter, det varierer fra region til region og kommer også an på, hvilken sygdom man har. Du kan se de forskellige senfølgeklinikker her:
Overblik over nuværende og kommende senfølgeklinikker
Ring til Kræftlinjen, hvis du har brug for rådgivning om senfølger. Tlf. 80 30 10 30
I Kræftens Bekæmpelses kræftrådgivninger landet over kan du få rådgivning og deltage i samtale- og netværksgrupper, kurser og aktiviteter, som blandt andet har fokus på senfølger:
Senfølgerforeningen er en patientforening med fokus på senfølger efter kræft. På foreningens hjemmeside kan du både finde viden, rådgivning og muligheder for at møde andre i samme situation:
På Kræftens Bekæmpelses online mødested Cancerforum kan du dele tanker og erfaringer med andre, der har prøvet noget af det samme som dig. Der er mange forskellige grupper, blandt andet en gruppe med fokus på senfølger:
I pjecen finder du viden om opfølgningsforløb, senfølger, tilbagevenden til hverdag og arbejdsliv og inspiration til, hvad du selv kan gøre for at styrke krop og psyke efter kræft. Du kan hente pjecen gratis i vores webshop:
Om bl.a. kost, søvn, motion og alternativ behandling:
Sidst ændret:21.06.2021
Strandboulevarden 49
2100 København Ø
Tlf.: 35 25 75 00
E-mail: info@cancer.dk
CVR: 55629013
EAN numre
Kontakt
Privatlivspolitik
Henvendelser om indsigt i
og sletning af persondata:
Indsigt i persondata
Sletning af persondata
Klager over brug af persondata:
E-mail: dpo@cancer.dk
Professionel og gratis rådgivning
Tlf.: 80 30 10 30
Hverdage kl. 9 - 21
Lør. - søn. kl. 12 - 17