Gå til sygdomsliste

Lymfødem

Et lymfødem er en kronisk hævelse, der f.eks. kan opstå efter operation eller strålebehandling af kræft. Lymfødem opstår oftest i en arm eller i et ben, og behandlingen består først og fremmest af livslang kompressionsbehandling, hudpleje og eventuel operation (fedtsugning).

Hvad er lymfødem?

Lymfødem skyldes en ophobning af lymfevæske mellem cellerne i en del af kroppen.

Lymfødem opstår typisk i en arm eller et ben, men kan også opstå i hoved-hals-området, brystet eller kønsorganerne.

Et lymfødem er en kronisk lidelse. Der er gode muligheder for at begrænse lymfødemet ved hurtig behandling, så det generer mindst muligt.

Lymfødem er ikke farligt, men kan være ubehageligt, hvis man ikke får behandling

Lymfødem er en kronisk lidelse, men der er gode muligheder for at kontrollere og begrænse lymfødemet, så det generer mindst muligt i dagligdagen. 

Behandling og lindring består først og fremmest af bandagering med støttebind hos en specialuddannet lymfeterapeut for at fjerne den ophobede lymfevæske og derefter en konstant brug af kompressionsstrømpe. Der opnås størst effekt ved også at bruge kompressionsstrømpen om natten. 

Lymfødem opstår i lymfesystemet

Et beskadiget eller svækket lymfesystem kan medføre, at lymfevæske hober sig op og danner en hævelse (et ødem). 

Om kroppens lymfesystemet


Kræftbehandling kan føre til lymfødem

Kræftbehandling er årsagen til lymfødem hos mellem 50-75 pct. af alle lymfødempatienter i den vestlige verden.

Det er især kvinder, der er blevet behandlet for brystkræft eller kræft i underlivet, som får lymfødem, men det kan også opstå efter behandling af kræft i hoved-hals-området. Også mænd behandlet for kræft i prostata, penis eller testikler kan rammes af lymfødem.

Årsager til lymfødem


Symptomer på lymfødem og måling af volumen på arme og ben

Hævelser, spændinger og tør hud er de første symptomer på lymfødem. Det er vigtigt at holde øje med din krop, hvis man er i risikogruppen for at få lymfødem.

Symptomer på lymfødem 


Vurdering af lymfødem bør udføres af specialist

Ved mistanke om lymfødem får du taget blod- og urinprøver, røntgenundersøgelse af brystkassen samt scanninger.

Undersøgelser for lymfødem


Lymfødem inddeles i fire stadier

Lægen bruger en såkaldt pittingtest (pitting=fordybning), når han/hun skal vurdere, hvilket stadie lymfødemet er i.

Stadieinddeling af lymfødem


De primære behandlingsformer er fysioterapi, kompressionsstrømper og hudpleje

Som regel består behandlingen af fysioterapi, hudpleje og kompressionsstrømper. Operation med fedtsugning kan i nogle tilfælde komme på tale.

Behandling af lymfødem


Billede af Bente fra videoen

Bente lever med lymfødem som en senfølge efter behandling for brystkræft. I videoen fortæller hun, hvordan hun bl.a. har fået god lindring fra en kompressionshandske. (4:30 min.)


Lymfødem kan forebygges 

Lymfødem kan forebygges for de fleste med systematisk opfølgning, viser forskning, som er støttet af Kræftens Bekæmpelse:

Tidlig indsats kan forebygge kronisk lymfødem


Bevar aktivitetsniveauet hvis muligt

Forskning tyder på, at motion og træning hverken udløser eller forværrer lymfødem i armen. Læs mere om gode råd og forholdsregler, hvad angår fysisk aktivitet og lymfødem:

Motion og træning ved lymfødem


Eksterne links og fagartikler om lymfødem

Til dig, der vil læse mere

Links om lymfødem

Jeg har fået strenge ordre fra lymfødemklinikken på OUH på altid at bruge armstrømpe ved alle former for flyveture (pga. det lave tryk i en flyvemaskine), lange gåture (da armen i længere tid hænger nedad), og hvis jeg skal lave tungere havearbejde el. lign. ALTID! På den måde har jeg kunnet holde mit lymfødem nede i kategori 1. Jeg ser på min albues inderside hver dag for at kontrollere, og i dag er en "armstrømpedag". Det er jo ikke altid, jeg husker at få den på, hvis jeg bare lige skal i haven eller i hjemmet. Men flyveture er altid med armstrømpe på og handsken med i lommer, så den kan komme på, hvis der er behov.

Kvindelig kræftpatient
"Et underprioriteret område"

'Lymfødem er i dag et underprioriteret område i det danske sundhedsvæsen. Der findes ingen klare retningslinjer i relation til, hvem der er ansvarlige for behandlingen af lymfødem samt, hvordan lymfødem egentlig bør behandles. Der er et stort behov for viden, særligt i forbindelse med behandling af kompliceret lymfødem. Samtidigt er der fra Regionernes side et ønske om at udvikle en behandlingsstruktur og ensartet behandling indenfor regionerne'. Det skriver Videnscenter for Lymfødem på deres hjemmeside.

Læs mere:
Videnscenter for Lymfødem, Bispebjerg Hospital

Læs om din sygdom

Dette er en generel beskrivelse af lymfødem. Du kan læse om de enkelte kræftsygdomme, herunder eventuelle bivirkninger til behandlingerne her:

Kræftsygdomme

Læs alt om bivirkninger og senfølger efter kræft og kræftbehandling:

Bivirkninger og senfølger - forsiden


 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning


Opret en profil på cancerforum og mød andre patienter og pårørende, som du kan dele tanker og erfaringer med.