Gå til sygdomsliste

Fedtsugning af lymfødem

Operation i form af fedtsugning kan komme på tale, hvis lymfødemet er stort, eller hvis den komplette fysioterapeutiske behandling ikke er tilstrækkelig.

Det er en plastikkirurgisk specialistopgave at udvælge, hvem der kan få udbytte af kirurgisk behandling med fedtsugning.

Efter operation er det, ligesom efter fysioterapeutisk behandling, stadig nødvendigt konstant at bruge kompressionsstrømpe. Det gælder som regel resten af livet for at forhindre tilbagefald.

Fedtsugning af lymfødem kan komme på tale ved:
  • Besværende lymfødem ved minimal pitting
  • Komplet fysioterapeutiske behandling, der ikke er tilstrækkelig
  • Tilbagevendende tilfælde af rosen (hudinfektion med bakterier)
  • Lymfeabnormitet, hvor karrene kan forbindes korrekt

Fedtsugning har vist gode resultater ved kronisk lymfødem af arme og ben

Fedtsugning (liposuction) har givet lovende resultater ved lymfødem af armen i forbindelse med brystkræft og ved lymfødem af benet.

Med en speciel fedtsugning kan patienter få reduceret et kronisk lymfødem fuldstændigt.

Fedtsugning ændrer ikke på selve lymfødemet, men fjerner fedtet. Operationen skal, som enhver anden lymfødembehandling, følges op af kompressionsbehandling døgnet rundt resten af livet for at undgå tilbagefald.

Ophobning og nydannelse af fedt starter tidligt efter de første tegn på lymfødemet. Dette medfører, at komplet fysioterapeutisk behandling eller operation på lymfekarrene ikke kan mindske lymfødemet.

Billedet viser en kvinde med lymfødem (3,1 liter) i venstre arm efter kræft.

Billedet viser samme kvinde efter fedtsugning af venstre arm.

På plastikkirurgisk afdeling i Malmø og plastikkirurgisk afdeling på Odense Universitetshospital udføres denne fedtsugningsteknik af det fortykkede væv i underhuden, hvor det overflødige fedt fjernes.

Operation med fedtsugning af benlymfødem. Øverst ses et medfødt benlymfødem på 14,3 liter, der er blevet forværret efter operation og strålebehandling af testikelkræft. Nederst ses samme patient efter fedtsugning.

Opfølgning efter 21 år af opererede arme og efter 11 år af opererede ben har ikke vist tegn på gendannelsen af ødem, hvis patienten anvender kompressionsstrømpe døgnet rundt.

Udover at reducere hævelsen giver fedtsugningen smertefrihed, lethed og øget bevægelighed.

Operation med fedtsugning bruges kun ved større lymfødemer, hvor ødemet er 10-20 procent større end på den normale ekstremitet. På arme er hævelsen som regel på 1-2 liter og på ben er hævelsen typisk omkring 4 liter, men selv patienter med lymfødem på 1,5 liter er blevet opereret. Operationen anvendes, når pitting er minimal (4-5 mm på en arm eller 5-6 mm på et ben), og først hvis den komplette fysioterapeutiske behandling ikke har givet noget resultat.

Fedtsugningen foregår i fuld bedøvelse

I forbindelse med fedtsugning af lymfødem er man typisk indlagt fire dage. Som regel får man foretaget fedtsugningen i fuld bedøvelse.

Via flere små millimeterstore huller suger lægen det nydannede fedtvæv ud på hele armen. Hullerne er så små, at de ikke behøver at blive syet.

Bivirkning til fedtsugning

Det er normalt med lidt ømhed efter operationen. Det forsvinder som regel efter en til to uger.

Huden kan, ligesom ved kosmetisk fedtsugning, have nedsat følesans efter operationen, men dette forsvinder som regel efter nogle uger til måneder.

Lindrende operation

En lindrende operation, hvor man får fjernet overskydende væv, kan komme på tale ved svært lymfødem.

I visse tilfælde kan en operation bruges til at reducere lymfødem af øjenlåg eller de ydre kønsorganer.

Hvis du er i tvivl om, om du skal have en fedtsugning af fortykket lymfødemvæv

Hvis du ønsker vurdering af, om du kan få tilbudt fedtsugning af fortykket lymfødemvæv, skal du henvises af en læge fra den afdeling, hvor du går til kontrol for din kræftsygdom. Lymfødemfedtsugning foretages i Danmark på plastikkirurgisk afdeling, Odense Universitetshospital, som modtager henvisninger fra hele landet. Her vurderer lægen, om du kan få lymfødemfedtsugning.

Læs alt om lymfødem:

Lymfødem - forsiden

 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning


Opret en profil på cancerforum og mød andre patienter og pårørende, som du kan dele tanker og erfaringer med.