Gå til sygdomsliste

Stadieinddeling af lymfødem

Pittingtest bruges til stadieinddeling

Pittingtesten er god og nem til at kontrollere effekten af behandlingen. Hvis fordybningen (pitting) bliver mindre, tyder det på, at behandlingen virker godt. Målet med behandlingen er, at fordybningen helt skal forsvinde.  
 
Pittingtesten foregår ved, at lægen trykker meget hårdt med tommelfingeren mod det hævede væv i mindst 1 minut. Ved specielt hårde ødemer kan det være nødvendigt at trykke i 3-4 minutter. Fordybningen måles i millimeter og noteres. Fordybningen skyldes, at væsken trykkes væk. 

  • Skyldes hævelsen hovedsageligt lymfevæske, opstår der en dyb fordybning 
  • Skyldes hævelsen hovedsageligt fedtvæv og/eller fibrose, opstår der ingen eller kun minimal fordybning

Man kan godt have en blanding af både fedt- og lymfevæske. Hvis det er tilfældet, vil man få behandling, indtil fordybningen er forsvundet eller er blevet minimal. Derefter får man igen målt armen eller benets volumen. Hvis der stadig er et forøget volumen, består det af nydannet fedt.


Stadieinddeling af lymfødem

Jo hurtigere du kommer i gang med behandling, desto bedre er chancerne for, at den virker. Hvis behandling startes i stadie 1, er det ofte muligt at reducere lymfødemet til stadie 0.

Stadie 0 (eller Ia, latent stadie)

Stadie 0 er en latent tilstand, hvor hævelsen endnu ikke kan iagttages, selvom evnen til at transportere lymfe er nedsat, da lymfesystemet stadig er i stand til at kompensere. 

Man har ingen hævelse, men man bør være opmærksom på, om der kommer forandringer i den kropsdel, der har været under behandling. Man kan være i dette stadium i måneder til år, før ødemet eventuelt udvikler sig.

Lymfødem i stadie 1-2, hvor man kan se en fordybning i huden

Her ses lymfødem i stadie 1-2, hvor vævet stadigt er så blødt, at ødemet kan trykkes væk med en finger. Dannelsen af fordybningen (pitting) skyldes, at trykket skubber den overflødige væske væk.

Stadie 1 (reversibelt stadie)

Der ophobes væske i vævene, og lymfesystemet er overbelastet. Hævelsen består af ophobet lymfe og kan i høj grad mindskes, når man holder legemsdelen over hjertehøjde. 

Når man trykker på ødemet, er det blødt med tydelig pitting.

Man føler spænding og tyngdefornemmelse og kan opleve fastere hævelser efter fysisk anstrengelse eller i varmt vejr.  

Lymfødemet kan i dette stadie kontrolleres og bremses ved hjælp af lymfødemterapeutisk behandling (bandagering efterfulgt af kompressionsstrømper). 

Lymfødem stadie 2-3. Her ses kun minimal fordybning i huden ved tryk.

Lymfødem stadie 2-3. Her ses kun minimal pitting ved tryk.

Stadie 2 (irreversibelt stadie)

Ødemet er fast og kendetegnes af dannelse af fedtvæv og begyndende dannelse af bindevæv (fibrose). 

Konsistensen er blød til hård. Elevation alene reducerer sjældent hævelsen og pitting er tydelig.

Man oplever spænding, nedsat bevægelighed og måske smerter. 

Hævelsen kan mindskes en smule ved brug af kompressionsstrømpe. Sent i stadie 2 kan pitting mangle afhængigt af mængden af fedt og fibrose. Det nydannede fedt kan kun fjernes med fedtsugning. Risikoen for infektioner i huden er øget pga. lokalt nedsat immunforsvar. 

Stadie 3

Kropsdelen er permanent svært hævet og fast på grund af bindevævsdannelse og ansamling af fedtvæv. Pitting mangler ofte. Huden er fortykket og foldet. Den væsker og revner let. Der er høj risiko for betændelse i huden.  

Hævelsen mindskes minimalt ved kompression eller elevation. Lymfødem i denne fase er sjælden i Danmark, da opmærksomheden omkring begyndende lymfødem er blevet bedre. 

Elefantiasis

Betegnelsen elefantiasis bruges om et stort voluminøst ødem i stadie 3, hvor huden ofte er fortykket og grov med varierende grad af pigmentering. Risikoen for infektion er udtalt, og svampeangreb er almindeligt.


Læs alt om lymfødem:

Lymfødem - forsiden

 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning


Opret en profil på cancerforum og mød andre patienter og pårørende, som du kan dele tanker og erfaringer med.