Gå til sygdomsliste

Træthed og søvnløshed

Mange kræftramte oplever, at de i perioder lider af en vedvarende træthed (fatigue) og søvnløshed. Det kan skyldes selve sygdommen, bivirkninger af behandlingen eller uheldige søvnvaner. Her kan du læse mere om årsager til træthed og søvnløshed, og hvad du selv kan gøre for at få en bedre søvn.

Hvis man lider af længerevarende eller kronisk træthed (kaldes også fatigue) og/eller søvnløshed, kan man have en følelse af overvældende træthed, svaghed og mangel på energi. Det kan være vanskeligt at koncentrere sig og svært at tænke eller tale klart.

To kvinder går tur i skoven og snakker sammen

For mange kan fysisk aktivitet hjælpe på trætheden.

Årsager til træthed

Træthed kan skyldes kræftsygdommen eller behandlingen. Oftest er der flere årsager til trætheden. Læs mere om årsager til træthed:

Årsager til træthed


Det kan du gøre ved træthed

Her finder du råd til, hvordan du kan lindre og gøre hverdagen med træthed lettere:

Det kan du gøre ved træthed


Søvnløshed

Mange, der går gennem et kræftforløb, oplever perioder, hvor de kan have svært ved at sove. For nogle bliver søvnproblemerne til kronisk søvnløshed. Læs mere om søvnløshed, og hvad du selv kan gøre for at sove bedre:

Søvnløshed


Stillbillede fra video om træthed

Video fra Senfølgerforeningen om en kvinde, som i dag bliver træt af selv de mindste gøremål, og om en ekspert, der giver gode råd til, hvordan man sover bedre og tackler trætheden. (13:31 min)

Læs om din sygdom

Dette er en generel beskrivelse af træthed og søvnløshed. Du kan læse om de enkelte kræftsygdomme, herunder eventuelle bivirkninger til behandlingerne her:

Kræftsygdomme


Læs alt om bivirkninger og senfølger:

Bivirkninger og senfølger


 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning


Opret en profil på cancerforum og mød andre patienter og pårørende, som du kan dele tanker og erfaringer med.