Børns deltagelse i begravelsen
De fleste børn ønsker at deltage i deres forælders begravelse eller bisættelse. Forbered børnene på, hvad der kommer til at ske på dagen.
Børns behov ved begravelsen
I dag anbefaler man, at børn får lov til at komme med til deres mor eller fars begravelse.
Det gør man, fordi begravelsen eller bisættelsen er en anledning til at mindes den døde forælder sammen med alle de andre, der også holder af personen. Det er en måde at gøre tabet virkeligt for barnet og lade barnet føle et fællesskab om sorgen.
Begravelsen og bisættelsen kan også hjælpe med til, at barnet ikke får skræmmende fantasier om, hvad der er sket med den afdøde mor eller far.
Ved en forælders begravelse har børn brug for at:
- Deltage i forberedelserne til begravelsen
- Være forberedt på hvordan begravelsen kommer til at forløbe
- Være sammen med en voksen under hele begravelsen
Lad barnet være med til at forberede begravelsen
Børn kan have behov for at være med i forberedelserne til begravelsen, især børn i skolealderen. Nogle børn har helt bestemte ønsker. F.eks., at forælderen skal have tegninger med i kisten, eller at der skal synges den godnatsang, mor eller far altid sang.
Det er vigtigt at inddrage børnene, fordi det efterfølgende kan fylde meget hos børn, hvis de f.eks. synes, at den, de har mistet, har det forkerte tøj på i kisten. Børnene kan eksempelvis være med til at beslutte:
- Det tøj mor eller far skal have på i kisten
- Om der skal en tegning, et billede eller et brev med i kisten
- Farverne på blomsterne
- Hvilke sange der skal synges
Det er en balance, for børn har ikke brug for at få for meget ansvar for begravelsen. Du kan spørge børnene, om de har nogle ønsker.
Spørg gerne helt konkret, f.eks om blomsterne skal være en bestemt farve, eller om der er noget bestemt, I skal have at spise efter.
Vi valgte en hvid urne, for så kunne vores tre børn male på den. De malede skyer og græs på den.
Forbered barnet på hvordan begravelsen vil foregå
Børn har brug for at være forberedt på, hvordan begravelsen eller bisættelsen kommer til at foregå. På den måde kan de på forhånd begynde at forberede sig psykisk, og begravelsen kan måske på den måde virke mindre utryg.
Det kan være en god idé at forberede barnet på:
- Hvordan der ser ud i kirken eller kapellet
- Hvordan ceremonien kommer til at forløbe fra start til slut
- Hvordan stemningen vil være
- Hvordan du, barnet og andre kan reagere
- Hvor barnet, du og den nærmeste familie skal sidde
Inden begravelsen starter, kan du eller en anden nær voksen tage børnene med ind i kirken, så børnene kan blive fortrolige med kirkerummet.
Eksempler på hvad du kan sige for at forberede barnet på begravelsen:
- Når vi kommer ind, vil der nok være blomster over det hele. Det er fra mennesker, der tænker på mor og kommer til at savne hende.
- Mors kiste står oppe ved alteret. Den er hvid, og ovenpå er der også blomster. Mors krop ligger inde i kisten sammen med de tegninger, du har lagt til hende.
- Kirkeklokkerne vil ringe, og det store orgel vil gå i gang. Det kan godt lyde meget højt. Så starter vi med at synge en salme.
Forbered barnet på andres reaktioner i kirken
Børnene kan også have brug for at blive forberedt på, hvordan du og de andre gæster kan reagere i kirken. Du kan f.eks. sige:
- Jeg kommer nok til at græde meget i kirken. Det er fordi, jeg er så ked af, at mor er død, og jeg kommer til at savne hende meget. Det kan være, at der er flere af de andre, der også kommer til at græde, eller måske bliver de meget stille, fordi de tænker på mor og os.
Udpeg en voksen
Det kan godt være, at det ikke er dig selv, der skal have opmærksomheden på børnene under begravelsen. Du skal have mulighed for at være der under hele seancen. Du kan vælge en voksen, barnet er tryg ved, f.eks. en god ven af familien eller et familiemedlem, der kan tage sig af børnene.
Især mindre børn har brug for at være sammen med en voksen under hele begravelsen. Det er vigtigt, for at børnene ikke føler sig alene i sorgen, og at der er nogen til at svare på spørgsmål. Hvis barnet har brug for at komme ud, før ceremonien er slut, kan den voksne følge barnet ud.
Det kan også skabe tryghed for det lille barn at have en bamse, en sut eller lidt at spise med under begravelsen.
Hvis barnet ikke vil med til begravelsen
Nogle børn har ikke lyst til at komme med til begravelsen. Det er ikke en god idé at tvinge barnet til at tage med, men du kan prøve at motivere barnet til at deltage.
Du kan f.eks. forklare barnet, at det er godt at være med, fordi man bagefter kan fortryde, at man ikke var med. Du kan også fortælle, at vi ikke er alene om at være kede af det, og at der er mange med, som også holder af og savner mor eller far.
Hjælp barnet med at overvinde utryghed ved begravelse
Ofte bunder barnets manglende lyst til at deltage i begravelsen i en usikkerhed eller utryghed. Det kan ofte overvindes ved at forberede barnet på, hvad der skal ske, og gøre ham eller hende tryg. Det kan f.eks. være ved at aftale, at du eller en anden omsorgsperson nok skal være der hele tiden.
I forhold til større børn kan man også foreslå at en god ven og vennens forældre deltager. Udover at være tryghedsskabende under begravelsen, bliver vennen dermed 'vidne' til afskeden med barnets forælder. Det kan være rart for barnet at have en ven at tale med begravelsen om og vide, at vennen ved, hvad man har været igennem.
Hvis barnet stadig ikke har lyst til at tage med, kan du f.eks. sige, at barnet ikke behøver at bestemme sig med det samme. Så kan barnet tænke lidt over det, før du tager det op igen.
Asger og Magne fortæller, hvordan de mindes deres far
Nogle aftener inden Asger og Magne slukker natlampen, læser de brevene fra deres far. De er det dyrebareste, de har. For deri er hans sidste ord til dem. De to drenge mistede deres far i 2018. Selvom savnet er enormt, forsøger de sammen at holde mindet om deres far i live. For det er i minderne, han stadig lever.
Læs hvordan Asger og Magne mindes deres farKræftlinjen
Husk, du altid er velkommen til at ringe eller skrive til Kræftlinjen, hvis du har spørgsmål om kræft eller brug for rådgivning og støtte. Her taler og skriver du med professionelle rådgivere. Alle berørt af kræft kan benytte Kræftlinjens gratis rådgivning: Tlf. 80 30 10 30.
Kræftlinjen