Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.
At være omkring dig og have gode øjeblikke sammen i den sidste tid er en vigtig del af børnenes minde om dig. Hvis I taler sammen om gode oplevelser, I har haft sammen, og om hvordan børnene vil huske dig, kan det være en hjælp for børnene fremover.
Alle familier har haft sjove, kiksede eller særlige stunder sammen. Når man mister et menneske, man holder af, forsvinder kærligheden og relationen til personen ikke. Minderne og historierne om den døde vil leve videre hos de efterladte. I kan evt. styrke hukommelsen ved at se på billeder.
Hvis din sygdom og omstændighederne gør det muligt, kan det hjælpe børnene, at du taler med dem om de oplevelser, I har haft, og hvilke egenskaber de vil huske om dig. På den måde kan børnene opleve, at du efter din død vil leve videre i familiens tanker og minder.
Den tanke kan hjælpe dem i sorgen, når du ikke er her mere, og være en støtte for dem resten af livet.
Særligt små børn husker ikke så godt, derfor kan det være en idé at tage billeder og optage videoklip, hvor de er sammen med dig for at støtte deres hukommelse.
Børn har brug for at bevare kontakten til det sidste. Til at begynde med kan I måske stadig lave de rare ting, I plejer at gøre sammen.
Efterhånden som du måske bliver svagere, er den fysiske kontakt gennem knus og kærtegn meget givende for børnene. Det kan f.eks. være, at børnene ligger i sengen med dig, hvis det er muligt.
Nogle børn synes også, det er rart at hjælpe til med at pleje dig og vise omsorg. Du kan f.eks. inddrage børnene i plejen med mindre ting, som f.eks. at hente vand til dig eller tegne en tegning til dig, som kan hænge på din væg. På den måde kan børnene føle, at de er til hjælp, uden at de får for stort ansvar.
Det kan være en god idé at tale sammen om gode oplevelser, I har haft sammen, og om hvordan børnene vil huske dig. Disse fortællinger og minder kan være en vigtig støtte i børnenes sorgarbejde, både inden og efter døden. Her er idéer til, hvad I kan gøre sammen, hvis det er muligt efter omstændighederne:
At tegne en livsblomst sammen giver anledning til tale om gode egenskaber og oplevelser, familien vil tage med sig i mindet om dig.
Det kan være en hjælp for børnene at tale sammen om, at du efter din død vil leve videre i familiens tanker og minder.
Sammen i familien kan I forsøge at sætte ord på, hvad de vil huske om dig. En måde at gøre det på er at tegne en solsikke, hvor I skriver dit navn i midten og i hvert blomsterblad skriver en af dine egenskaber eller en detalje, familien især husker om dig. I kan tale om dine gode småkager, at du aer på håret, din særlige duft, de gange I har spillet fodbold sammen osv. og så skrive det ind i blomsterbladene.
Det kan være dig selv eller et andet familiemedlem, der tager initiativ til at lave en livsblomst.
I kan også lave livsblomster for resten af familiens medlemmer, da det kan være en dejlig og givende aktivitet for børnene.
Det kan være en hjælp for nogle at skrive et brev til deres børn. Hvis du skriver et brev til hvert af dine børn, vil de have et personligt minde om dig.
Du kan f.eks. skrive minder fra barnets fødsel og opvækst og fortælle om de gode egenskaber, du ser hos barnet. Måske har du også brug for at beskrive, hvordan du forestiller dig barnets fremtid, og hvad du ønsker for barnet.
Hvis du ikke magter et langt brev, vil det også betyde meget for barnet at få et kort, hvor der står: - Jeg elsker dig. Kh Mor.
Også små børn kan få glæde af de personlige ord, når de engang kan læse selv. Du kan eventuelt arrangere, at barnet får brevet til dets konfirmation, fødselsdag eller en anden mærkedag.
Ideer til andre ting, du kan gøre, som senere kan være til glæde eller støtte for barnet:
En mindebog kan f.eks. være: 'Til minde om - en mindebog til børn og unge, der har mistet' af Rikke Høgsted.
Sidst ændret 19.03.2018
Psykolog Kirsten Heldbjerg
Mads mistede sin kone til kræft og skal nu bygge en ny hverdag op sammen med sin 4-årige datter, Josefine:
Sebastian fortæller om kemoterapi og strålebehandling.
Find viden og gode råd til, hvordan du kan hjælpe børn, der mister en nær pårørende eller oplever alvorlig sygdom i familien.
Strandboulevarden 49
2100 København Ø
Tlf.: 35 25 75 00
Fax: 35 25 77 01
E-mail: info@cancer.dk
CVR: 55629013
EAN numre
Kontakt
Professionel og gratis rådgivning
Tlf.: 80 30 10 30
Hverdage kl. 9 - 21
Lør. - søn. kl. 12 - 17