Gå til sygdomsliste

Akupunktur og kræft

Akupunktur kan ikke behandle kræft, men mange gode erfaringer viser, at akupunktur kan mindske generne ved kræftsygdommen og behandlingen.

Akupunktur kan lindre smerter

Mange oplever, at akupunktur kan mindske kvalme og smerter.

Akupunktur er en del af traditionel kinesisk medicin. Ved akupunktur får man stukket tynde, sterile nåle overfladisk i huden i særlige akupunkturpunkter på kroppen. I traditionel kinesisk medicin bruges akupunktur til at forebygge eller behandle sygdomme og til bedøvelse og smertelindring.

I Vesten bliver akupunktur primært brugt til behandling af smerter, kvalme og andre slags ubehag. 

Hvordan foregår behandlingen med akupunktur?

Inden behandlingen går i gang, har du en samtale med akupunktøren, som vil forsøge at finde frem til de ubalancer, der måtte være i din krop. I løbet af samtalen vil du blive spurgt ind til dit helbred, symptomer samt fysiske og psykiske tilstand.

I nogle tilfælde kan akupunktøren også bruge traditionelle kinesiske diagnoseredskaber som tunge-, puls- eller ørediagnose. På baggrund af samtalen og undersøgelserne stiller akupunktøren en diagnose og udvælger, hvilke akupunkturpunkter, der skal behandles.

Ved selve akupunkturbehandlingen får du indsat tynde, sterile engangsnåle med en diameter på 0,2-0,3 mm i forskellige akupunkturpunkter i huden. Nålene sidder i kroppen i en halv til en hel time, og du ligger typisk ned under hele behandlingen. Når tiden er gået, fjerner akupunktøren hurtigt nålene, hvilket er smertefrit.

Nogle steder tilbydes akupunktur sammen med andre behandlinger fra den traditionelle kinesiske medicin. Det kombinerede system kaldes ofte for TCM, som står for Traditional Chinese Medicine.

Elektroakupunktur og akupressur

Det kan ske, at akupunktøren behandler nålene med varme for at forstærke virkningen af nålene. I en moderne variant af akupunktur sendes en svag elektrisk strøm igennem nålene. Det kaldes for elektroakupunktur.

En anden variant er akupressur, hvor man påvirker nogle af de samme punkter med et forholdsvis hårdt fingertryk. Akupressur kan man udføre selv, og nogle akupunktører giver instruktioner i akupressur, så man selv kan lave akupunkturbehandlingen derhjemme.

Akupunktur i forbindelse med kræft

Ved akupunkturbehandlingen får man indsat tynde, sterile engangsnåle i forskellige akupunkturpunkter i huden.

Hvordan virker akupunktur?

Moderne undersøgelser viser, at placering af nåle i huden giver anledning til frigivelse af naturlige såkaldte 'neurotransmittere'. Neurotransmittere er stoffer, der i et vist omfang kan hjælpe med at stille smerter og mindske forskelligt ubehag som for eksempel kvalme, mundtørhed og hedeture.

Akupunktur og kræft

I dag ved man med stor sikkerhed, at akupunktur ikke har effekt på sygdomme som kræft. Man kan heller ikke forebygge kræft ved hjælp af akupunktur. Ingen undersøgelser tyder på, at akupunktur kan have den slags virkninger, og seriøse akupunktører - og det er langt de fleste - undgår at give indtryk af, at akupunktur kan bruges som kræftbehandling. Derimod er der mange gode erfaringer med at bruge akupunktur til at mindske generne ved kræftsygdommen og behandlingen.

Akupunktur kan gøre gavn i følgende tilfælde:

 • ved smerter og muskelkramper kan akupunktur mindske smerterne og kramperne
 • ved nervesmerter. F.eks. hvor knuden er vokset ind i nerven. Her kan akupunktur mindske smerterne
 • ved kvalme, som kan opstå ved selve kræftsygdommen og ved kemoterapi og/eller strålebehandling, kan akupunktur mindske kvalmen
 • ved hedeture kan akupunktur mindske generne
 • ved stakåndethed kan akupunktur mindske generne
 • ved kløe kan akupunktur mindske generne
 • ved hikke kan akupunktur mindske generne

Når det gælder den almene sygdomsfornemmelse og utilpashed hos kræftpatienter, kan akupunktur mindske generne, sådan at man oplever en bedre bevægelighed og et højere aktivitetsniveau. 

Dokumentation for effekten af akupunktur

Brugen af akupunktur som beskrevet ovenfor er velkendt og velbeskrevet. Det er i dag dokumenteret, at virkningen af akupunktur på forskellige tilstande er af omtrent den samme som ved placebobehandling (snydebehandling). Ved placebobehandlingen har man anbragt nålene i andre end de klassiske akupunkturpunkter, og det har altså vist et lige så godt resultat.

Det er dog vigtigt at understrege, at rigtig mange mennesker har glæde af akupunktur i forskellige sammenhænge, og at en virkning af samme størrelsesorden som placebo, er en væsentlig positiv virkning.

Akupunktur i samspil med øvrig kræftbehandling

Som udgangspunkt kan man godt bruge akupunktur i forbindelse med anden behandling og på ethvert tidspunkt under kræftbehandlingen. Dog skal man være opmærksom på, at der efter kemoterapi kan være perioder, hvor det kan være uhensigtsmæssigt at stikke nåle i huden af hensyn til blødnings- eller infektionsfare. Din læge kan hjælpe med at afgøre dette. Vær dog opmærksom på, at:

 • Der kan være risiko for blødning, hvis man får blodfortyndende medicin
 • Man skal være forsigtig med at bruge akupunktur ved alle tilstande med nedsat immunforsvar og blødningsrisiko. Dette gælder f.eks. for mange blodsygdomme og kræftpatienter, der har fået kemoterapi eller strålebehandling
 • Man må aldrig stikke akupunkturnåle direkte i kræftknuder eller kræft, der sidder i hud og knogler
 • Man bør ikke stikke akupunkturnåle i en arm eller et ben med lymfødem på grund af øget risiko for infektion

Bivirkninger ved akupunktur

Der er hovedsageligt milde bivirkninger forbundet med akupunkturbehandlingen. Reaktionerne på behandlingen kan være forskellig:

 • Nogle bliver ekstremt afslappede
 • Nogle får kløen, summen eller prikken flere steder i kroppen
 • Man kan i sjældne tilfælde få et blåt mærke, hvor nålen har siddet
 • Svimmelhed, besvimelse og kvalme er også mulige bivirkninger, og kan skyldes en almindelig psykisk reaktion - det man populært kalder for 'nåleskræk'

Akupunktur er dog ikke helt uden risiko, selvom alvorlige bivirkninger forekommer uhyre sjældent. Man har set livstruende situationer, hvor akupunkturnålen har punkteret en lunge eller hjertesækken. Desuden har der tidligere været tilfælde, hvor der er sket overføring af smitsomme sygdomme som hepatitis B og HIV på grund af genbrugte nåle. I dag skal akupunktøren bruge engangsnåle.

Læs mere om akupunktur

Du kan læse mere om akupunktur på SRABs hjemmeside - Sundhedsstyrelsens Råd vedrørende Alternativ Behandling:
SRAB

Nifab.no er en norsk hjemmeside om alternativ behandling. Siden er udviklet af NAFKAM, som er et nationalt forskningscenter for alternativ behandling ved universitetet i Tromsø:
Nifab.no - akupunktur

Læs også om, hvordan du finder en akupunktør, muligheder for tilskud mm.:

Behandlere akupunktør


 

Rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Livet med kræft

Livet med kræft

Om psykiske reaktioner, familie, seksualitet og arbejde.

Hvis du har kræft


Opret en profil på cancerforum og mød andre patienter og pårørende, som du kan dele tanker og erfaringer med.