Gå til sygdomsliste

Zoneterapi og kræft

Flere kræftpatienter bruger zoneterapi til smertelindring og afslapning under kræftbehandlingen. Nogle oplever også, at zoneterapi kan dæmpe angst.

Zoneterapi og kræft

I zoneterapi får man - ved at massere bestemte reflekszoner i foden - frigivet 'helende energi'.

Zoneterapi er en slags massage, hvor man får trykmasseret bestemte punkter –- kaldet reflekspunkter - under og ovenpå foden og på anklen. Zoneterapi arbejder med principper fra den traditionelle kinesiske medicin, TCM.

Hvordan foregår selve behandlingen?

Zoneterapeuten begynder behandlingen med at undersøge, hvilke punkter i foden, der er smertefulde og ømme, og får derved indblik i, hvor i kroppen 'ubalancerne' sidder.

Efter undersøgelsen masserer zoneterapeuten fødderne varme og begynder at behandle reflekszonerne i fødderne. En behandling varer typisk mellem ½ og 1 time.

Hyppigheden af behandlingerne falder gennem et behandlingsforløb. Typisk bliver man behandlet to gange ugentligt de første to uger. Hvis behandlingen ikke har givet effekt efter nogle gange, virker det sandsynligvis ikke.

Hvordan virker zoneterapi?

I følge zoneterapien kan man frigive helende energi, når man masserer bestemte reflekszoner, der er særligt ømme eller spændte. Den helende energi vil først og fremmest forbedre funktionen i de indre organer, der er knyttet til de pågældende reflekszoner på foden, men behandlingen vil også genoprette energibalancen i resten af kroppen.

Selve massagen i fødderne kan skabe afslapning og velvære.

Zoneterapi og kræft

Der findes ikke videnskabelig dokumentation for, at zoneterapi (reflexologi) har virkning på kræftsygdomme. Men der er foretaget videnskabelige undersøgelser af zoneterapi, der viser, at behandlingen muligvis kan virke afslappende, smertelindrende og angstdæmpende - i hvert fald i en kortere periode.

Der kan være mange grunde til, at dokumentation af zoneterapiens mulige effekt er begrænset. Det er f.eks. vanskeligt at gennemføre blindede undersøgelser med zoneterapi.

Zoneterapiens mulige positive effekt på f.eks. det almene velbefindende kan måske godt sandsynliggøres, men det kan være svært at tilskrive zoneterapien alene. Grunden er, at mange af de observerede positive effekter ved zoneterapi også kan skyldes, at det er rart at få opmærksomhed, og at det er afslappende at blive berørt fysisk.

Da zoneterapeuter også er uenige om placeringen af reflekszonerne, er det meget svært at bruge kontrolgrupper, som "kun" får massage og ikke "rigtig" zoneterapi. Dermed kan man kun konkludere fra undersøgelserne, at berøring medfører øget velvære, men ikke at det nødvendigvis skyldes en særlig zoneterapeutisk teknik.

Zoneterapi i samspil med kræftbehandling

Der er ingen undersøgelser, der viser, at zoneterapi har en skadelig effekt i forbindelse med øvrig behandling. Som kræftpatient er det dog en god idé at kontakte sin læge, før man får behandlet sine led og muskler med zoneterapi.

Nogle zoneterapeuter ønsker ikke at behandle kræftpatienter, da de mener, det kan være med til at forværre sygdommen. Andre zoneterapeuter mener ikke, behandlingen har nogen indflydelse på kræftsygdommen eller spredningen af kræftsygdommen. Der er ingen dokumentation for nogle af disse opfattelser.

Bivirkninger ved zoneterapi

Kroppen kan reagere på forskellige måder, når man får zoneterapi. Typiske reaktioner kan være, at man bliver afslappet, træt eller falder i søvn. Desuden kan ens urin og afføring ændre farve og lugt, ligesom hyppigheden af toiletbesøg kan variere.

Nogle oplever, at der kan opstå en kortvarig forværring af ens symptomer, indtil tilstanden vender med bedring til følge. Zoneterapeuter betragter ikke denne reaktion som en bivirkning, men derimod som et positivt signal fra kroppen om, at den er i gang med at udskille affalds- og giftstoffer, og at behandlingen dermed virker.

Læs mere om zoneterapi

SRAB - zoneterapi
Du kan læse mere om akupunktur på SRABs hjemmeside - Sundhedsstyrelsens Råd vedrørende Alternativ Behandling.

Nifab.no
Norsk hjemmeside om alternativ behandling. Siden er udviklet af NAFKAM, som er et nationalt forskningscenter for alternativ behandling ved universitetet i Tromsø.


 

Rådgivning

To kvinder taler sammen i rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Livet med kræft

Livet med kræft

Om psykiske reaktioner, familie, seksualitet og arbejde.

Hvis du har kræft


Opret en profil på cancerforum og mød andre patienter og pårørende, som du kan dele tanker og erfaringer med.