Gå til sygdomsliste

Medicinske svampe og kræft

Særligt i Kina og Japan har man traditionelt brugt svampe til medicinske formål. Forskning tyder på, at stoffer i svampene kan stimulere immunforsvaret, men forskerne ved endnu ikke, om svampene kan indgå i behandling af kræft.

Svampe er en god kilde til kulhydrater, fibre, mineraler og en del vitaminer. Det er dog ikke videnskabeligt bevist, at svampe kan helbrede eller forebygge kræft.

Hvad er medicinske svampe?

Medicinske svampe er en samlet betegnelse for svampe, som tillægges lægende eller helbredende egenskaber. Særligt i Kina og Japan har man traditionelt brugt svampe til behandling af forskellige sygdomme.

Forskere i Fjernøsten er særligt opmærksomme på svampenes indhold af lange kæder af kulhydrater (polysakkarider), som kan påvirke vores immunforsvar og måske øge vores modstandskraft over for sygdomme.

Deres forskning tyder på, at nogle af svampene indeholder stoffer, der kan forebygge kræft eller indgå i behandlingen af kræft.

Der mangler stadig veltilrettelagte kliniske forsøg, det vil sige undersøgelser med mennesker, før vi ved nok om virkninger og bivirkninger af svampene i forhold til behandling af kræft.

Svampe kan måske lindre bivirkninger af kræftbehandlingen

Det er vist, at ekstrakter eller polysakkarider (lange kæder af kulhydrater) fra svampe kan stimulere vores immunsystem på forskellige måder. 

Indtil videre tyder forskningen på, at de aktive stoffer fra svampe har størst effekt som et middel til at lindre bivirkninger ved kemoterapi og strålebehandling.

Medicinske svampe - når du også får kræftbehandling

Forskerne ved endnu ikke nok om, hvordan medicinske svampe påvirker kemoterapi, strålebehandling eller anti-hormonbehandling.

Nogle svampe kan måske øge risikoen for blødning og virke blodtrykssænkende, og bør derfor ikke tages forud for operation eller sammen med blodfortyndende midler. Tal med din læge, hvis du overvejer at spise medicinske svampe.

Læs mere om, hvordan naturmedicin og kosttilskud kan påvirke din kræftbehandling:

Når du også får kræftbehandling

Bivirkninger ved medicinske svampe

Der er sandsynligvis ikke bivirkninger ved at lade de spiselige svampe indgå i moderate mængder i kosten. Dog fraråder Fødevarestyrelsen at spise rå svampe. Dette gælder i høj grad rå champignon, der indeholder det kræftfremkaldende stof phenylhydrazin.

For nogle af de medicinske svampe er der ved høje doser rapporteret bivirkninger som:

  • Gener fra mave- og tarmkanal
  • Opkastning og kvalme
  • Kløe
  • Sænkning af blodsukker- og blodtryksniveau

Læs mere om medicinske svampe som shiitake, maitake og reishi 

Memorial Sloan-Kettering Cancer Center er et selvstændigt kræftforskningscenter, der er tilknyttet Memorial Hospital i Colorado. På deres hjemmeside kan du også læse om forskning i alternativ behandling:

Shiitake Mushroom

Reishi mushroom

Maitake

Første gang man kommer ind på siden, skal man klikke på ’Continue’ for at acceptere, at informationerne på siden ikke kan erstatte et lægebesøg.


Læs om flere naturlægemidler og kosttilskud i relation til kræft:

Naturlægemidler og kosttilskud

 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning