Gå til sygdomsliste

Mistelten og kræft

Ekstrakt fra misteltenplanten er gennem tiden brugt til mange medicinske formål. Undersøgelser viser, at mistelten ikke har en kræfthæmmende virkning.

Giftig dekoration

Den mistelten, vi kender fra julepynt, er den amerikanske mistelten. Denne art bruges udelukkende til dekorative formål og er giftig for mennesker.

Hvad er mistelten og misteltenekstrakt?

Mistelten er en snylteplante, som findes i mange forskellige arter. I Danmark er alle misteltenprodukter baseret på den europæiske mistelten.

Der findes kosttilskud hvor mistelten er opløst i alkohol og beregnet til indtag via munden. Den forskning der findes, er næsten udelukkende baseret på indsprøjtninger med misteltenekstrakt.

Mistelten i forhold til kræft

Der er foreslået en række mekanismer, hvorved mistelten teoretisk set kan påvirke kræft. De fleste omhandler forskellige aspekter af, at mistelten muligvis styrker immunforsvarets evne til at bekæmpe kræft.

Der har også været fokus på, at mistelten muligvis reducerer bivirkninger ved stråle- og kemoterapi.

Dokumentation for virkninger af mistelten hos kræftpatienter

Der findes en del studier, hvor kræftpatienter er behandlet med mistelten, flertallet af studierne er dog små og af begrænset kvalitet. I 2019 blev den tilgængelige viden om mistelten opsamlet i et oversigtsstudio.

Oversigtsstudiet samlede viden fra 24 mindre studier, der hver især inkluderede patienter med en række kræftformer. I langt de fleste tilfælde fik patienterne injektioner med mistelten ved siden af deres almindelige kræftbehandling (operation, strålebehandling og/eller kemoterapi). Den overordnede konklusion var, at behandling med mistelten ikke påvirkede risikoen for tilbagefald eller død hos patienterne.   

Forskere har også undersøgt, om behandling med mistelten leder til en bedre livskvalitet under kræftbehandling. Nogle studier peger i retning af, at kræftpatienter, der behandles med mistelten i kombination med deres kræftbehandling, oplever lidt færre bivirkninger og rapporterer en højere livskvalitet. Mens andre studier ikke er i stand til at finde en effekt. Generelt er den eksisterende forskning ikke af en tilstrækkelig kvalitet, til at man kan konkludere endeligt.

Tal med din læge

Det er altid en god idé, at du taler med din læge, hvis du overvejer at bruge alternativ behandling.

Alternativ behandling kan påvirke den kræftbehandling, du får på hospitalet, desuden er der risiko for bivirkninger ved mange former for alternativ behandling.

Bivirkninger ved mistelten

Der er ikke rapporteret alvorlige bivirkninger ved brug af misteltenpræparater.

De mest almindelige bivirkninger er:

  • Ømhed og betændelse ved injektionsstedet
  • Hovedpine
  • Feber og kulderystelser
  • Forstyrrelser i blodtryk

Der er dog rapporteret dødsfald, efter at mennesker har spist misteltenplanter og -bær.

Mistelten i samspil med anden medicin

Cytochrom P450 3A4 substrater: Mistelten hæmmer CYP3A4 og kan påvirke intracellulære koncentrationer af lægemidler, der metaboliseres af dette enzym. Dette gælder f.eks. medicin der gives for at dæmpe immunforsvaret i forbindelse med transplantationer.

Læs mere om mistelten og kræft

Memorial Sloan-Kettering Cancer Center – Mistletoe (European)
Amerikansk kræftforskningscenter, der skriver om nye forskningsresultater inden for alternativ behandling 

Nafkam.no – Misteltein
Norsk, statslig hjemmeside om alternativ behandling.

National Center for Complementary and Integrative Health (NCCIH) – European Mistletoe
NCCIH er det amerikanske sundhedsministeriums instans for alternativ behandling. 


 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning