Gå til sygdomsliste

Ditliv kursus

’Ditliv’ er et kursustilbud med fokus på, hvad du selv kan gøre for at styrke krop og sind, når kræft er en del af dit liv enten som syg eller pårørende. På Ditliv-kurset arbejder vi med de fire områder: Sov godt, Tænk godt, Spis godt og Rør dig godt. Kurset foregår i din lokale kræftrådgivning.

Ditliv-kursets logo med fire farvede bobler

Få redskaber til at gøre noget godt for dig selv

De fire områder kost, bevægelse, søvn og tanker påvirker hinanden i vores hverdag. Når du har kræft eller er pårørende til en kræftpatient, oplever du måske ændringer på et eller flere af de fire områder. Der kan være noget, der bliver besværligt eller uoverkommeligt for dig, og måske påvirker det også andre områder af livet. Har du f.eks. svært ved at sove, kan det påvirke både dit humør og energiniveau.

På Ditliv-kurset får du inspiration til, hvordan du kan sætte en god spiral i gang i din hverdag. Du behøver ikke fokusere på alle fire områder på én gang. Start dér, hvor det giver mening for dig, og hvor det føles overkommeligt.

Fire kvinder laver gymnastik og smiler

På kurset er der plads til, at du selv sætter tempoet. Der behøver ikke være fuld fart på alle fire områder for at få en god virkning på krop og sind.

Sådan foregår kurset

Kursets varighed og indhold varierer alt efter, hvilken Kræftrådgivning du tager kurset på, men du mødes med den samme gruppe, som består af 12-24 kursister. Kurset forløber over 4-6 dage fordelt over 1-2 måneder. Du har mulighed for at deltage sammen med en af dine pårørende.

Udover at møde ligestillede, vil kurset give dig:

  • Nye redskaber til hverdagen
  • Ny viden og gode råd
  • Inspiration og motivation

Da kurset er handlingsorienteret, vil undervisningen være en kombination af oplæg og øvelser. Du skal bl.a. lave en handlingsplan, madlavnings -og motionsøvelser. Alle aktiviteter bliver tilrettelagt således, at alle har mulighed for at deltage og blive udfordret.

Find et Ditliv-kursus i nærheden af dig, og læs om hvordan du tilmelder dig:

Kurser i nærheden af dig

Jeg har opnået en god viden om de fire områder og er blevet bekræftet i min tro på, at jeg selv kan gøre noget.

Kvinde, som har deltaget i et Ditliv kursus

KORT OM DE FIRE OMRÅDER:

Spis godt: Smag, madglæde og appetit

I Ditliv bliver du præsenteret for de kostråd, Kræftens Bekæmpelse anbefaler til kræftpatienter. Med kostrådene som basis arbejder vi i Ditliv med at vække nysgerrigheden og styrke madglæden. Én ting er nemlig at have viden om anbefalinger og gode råd – noget andet er at bruge den aktivt i hverdagen. Sund mad er først sund, når den er spist.

På Ditliv-kurset lægger vi ikke kostplaner eller beregner kalorieindhold. Har du brug for dét, anbefaler vi, at du taler med en diætist. Til gengæld får du gode råd og redskaber til at eksperimentere med og justere på nogle af de mange faktorer, som både bevidst og ubevidst påvirker appetitten. F.eks. duft, udseende og smag. Læs mere og få inspiration til, hvordan du spiser godt under og efter kræft:

Kost og kræft


Rør dig godt: Lidt er bedre end ingenting

Det er godt for både krop og sind, at du rører dig hver dag – også når du har kræft. Bevægelse og motion giver energi, bedre humør og styrker kroppen, uanset hvad dit udgangspunkt og niveau er.

Det er ikke, HVAD du gør, men AT du gør det, der er afgørende, lidt er bedre end ingenting, også selvom du måske kunne meget mere, før du fik kræft. Har du kun overskud til en gåtur på fem minutter, så gør dét, og giv dig selv et skulderklap for det.

På Ditliv-kurset siger vi ’rør dig godt’. Det er nemlig en vigtig pointe, at ikke kun hård træning, men også helt almindelige hverdagsaktiviteter og motion gør dig godt. Find gode råd og øvelser til at få mere bevægelse i din hverdag:

Fysisk aktivitet


Tænk godt: Få styr på tankerne

Tankerne kommer på overarbejde, når kræft er en del af hverdagen. ’Tænk godt’ handler om alt det, der forgår oppe i hovedet, og som kan føles svært at ændre på – tankerne kommer jo bare! Det sidste kan vi ikke lave om på, men på kurset øver vi os i at blive bevidste om vores tankemønstre, og om hvordan vi reagerer på de tanker, der kommer.

Med øvelserne i ’Tænk godt’ kan du afprøve forskellige måder at forholde dig til dine tanker på. Det kan være at sætte særligt fokus på tankerne – men det kan også være at give slip på tankerne. Det vil give dig bedre mulighed for at vælge, hvordan du vil forholde dig til dine tanker. På den måde kan du hjælpe dig selv med at finde større ro, overskud og motivation. Find øvelser og læs mere:

Mentale redskaber - få styr på tankerne


Sov godt: Hjælp til bedre søvn

Kræft og kræftbehandlingen kan vende op og ned på din søvn og døgnrytme. Du kan få svært ved at sove om natten, selv om du måske føler dig meget træt. Det kan være på grund af smerter eller på grund af det kaos af tanker og bekymringer, sygdommen kan sætte i gang.

Det er helt naturligt at opleve søvnproblemer. Heldigvis er der meget du selv kan gøre for at få en bedre søvn, for eksempel at få mere bevægelse og motion ind i hverdagen. Og så har du allerede sat gang i to Ditliv-bolde med bare én handling! Læs mere om god søvn og find råd og øvelser:

Bedre søvn


Her kan du hente det trykte kursusmateriale:

Ditliv - Handlekraft til dig og dit liv (pdf)

Find et Ditliv-kursus i nærheden af dig og læs om, hvordan du tilmelder dig:

Kurser i nærheden af dig 

 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning