Gå til sygdomsliste

Kure, diæter og kosttilskud

Nogle overvejer at følge særlige kure mod kræft eller spise kosttilskud for at styrke immunforsvaret og hjælpe kroppen med at bekæmpe sygdommen. Her er nogle gode råd, hvis du overvejer kostændringer og kosttilskud.

Man kan læse mange råd om alternativ kost, ernæring og sundhed. Mange af rådene er fornuftige og gode. Andre er ikke velegnede til kræftpatienter og er ofte ikke tilstrækkeligt videnskabeligt underbyggede.

Når du har kræft, kan du have særlige behov. Det gælder f.eks., hvis du har tabt dig eller har lille appetit. Samtidig er det generelt vigtigt at undgå store vægttab, imens du er i kræftbehandling. Derfor er det en rigtig god idé at tale med en diætist om det, hvis du overvejer at lave større kostændringer, så du sikrer, at du fortsat får de næringsstoffer og den energi, din krop har brug for.

Ofte dukker der forskellige kure og kostråd op i medierne. Kræftens Bekæmpelses kostråd bygger på grundigt dokumenteret viden. Det vil sige, at flere undersøgelser af god kvalitet skal pege i samme retning, før det kan anbefales at spise på en bestemt måde.

Kostens betydning for kræft er kompleks at undersøge. Selv om et forsøg peger i en bestemt retning, kan andre undersøgelser vise det stik modsatte eller slet ingenting. Samtidig er nogle former for undersøgelser mere pålidelige end andre. Et vigtigt råd er derfor, at det sjældent er en god idé at ændre madvaner ud fra enkeltstående undersøgelser, nyhedsartikler eller bøger.

Hvis du kan spise normalt, er det ikke nødvendigt med specialkost

Hvis du kan spise, som du plejer, er der er ingen grund til at kaste dig ud i specialkost og diæter, fordi du har fået kræft.

Den kost, der hjælper dig bedst, er en almindelig sund mad med fuldkorn, grove grøntsager, frugt og fisk. Præcis som det gælder for alle andre.

Overvejelser inden du lægger din kost om:

• Har du lyst til at ændre dine madvaner?

• Vil du kunne lide og nyde maden?

• Er maden varieret, så du kan få dækket dit behov for energi, proteiner og næringsstoffer?

• Er der dokumentation for, at kostændringerne har en effekt?

• Vil diæten have betydning for dit sociale liv?

• Vil det kun være din egen mad eller også din eventuelle partners og børns mad, der skal ændres?

• Vil det betyde ændringer i din hverdag med hensyn til indkøb og madlavning?

• Hvor længe du vil følge den nye madplan, før du afgør, om den gavner dig?

Pas på med antioxidanter

I stedet for at bremse kræften, kan antioxidanter som kosttilskud gøre det nemmere for kræften at sprede sig. Det viser et nyt videnskabeligt forsøg på mus. Tal derfor altid med den læge, der behandler dig, inden du begynder at tage kosttilskud. Du kan læse mere om forsøget her:

Kosttilskud med antioxidanter

Et skærebræt set oppefra med laks og mange grøntsager.

I de fleste tilfælde er det bedst at få vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer gennem kosten frem for gennem kosttilskud.

Kosttilskud

Nogle kræftpatienter overvejer at spise kosttilskud med antioxidanter eller andre vitaminer og mineraler for at styrke immunforsvaret eller forebygge tilbagefald af kræftsygdommen. I de fleste tilfælde er det bedst at få vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer gennem kosten frem for gennem kosttilskud. Et nyt amerikansk forsøg på mus viser, at store mængder antioxidanter kan gøre det nemmere for kræftceller at sprede sig. Der er også eksempler på, at nogle kosttilskud kan påvirke kræftbehandlingen i en dårlig retning. Tal derfor altid med en læge, før du begynder at tage et kosttilskud.

Hvordan kan påvirke naturlægemidler og kosttilskud påvirke kræftbehandling?

Behandlingsformer, kosttilskud og vitaminer

Læs alt om kost og kræft

Kost til kræftpatienter - forsiden

 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning