Gå til sygdomsliste

Mentale redskaber

Du kan bruge mentale teknikker som visualisering og meditation til at håndtere smerter og afhjælpe angst. Mange oplever, at mentale redskaber og tro kan bidrage til at øge livskvaliteten, når man er i behandling for kræft.

Kvinde i gul jakke, der står under et træ

Tro og mentale teknikker som meditation og visualisering kan hjælpe dig til at finde ro og skabe fokus under et krævende sygdomsforløb.

Her kan du læse om udvalgte mentale redskaber i forbindelse med kræft:

Meditation og mindfulness

Meditation er en øvelse eller en teknik, man kan bruge til at opnå indre ro, klarhed eller nærværende opmærksomhed. Der findes forskellige former for meditation. Undersøgelser viser, at mindfulness har en positiv effekt på angst og depression i forbindelse med kræft. Læs mere:

Meditation


Yoga kan hjælpe til at styrke både krop og sind

Yoga er en blid type træning som kan udføres af alle - også hvis du er i behandling for kræft. Yoga kan have en positiv effekt på stress og angst, og kernen i yoga er at skabe balance mellem krop og sind. Læs mere og find yogaøvelser, du kan lave hjemme i stuen:

Yoga og kræft


Visualisering

Når man visualiserer, bruger man sin forestillingsevne helt målrettet til at danne bestemte billeder, og teorien er, at man derved kan påvirke sin krop og sundhed i en ønsket retning. Visualisering kan bl.a. bruges til at mindske smerter. Læs mere:

Visualisering


Troens betydning, hvis man har kræft

For nogle kan troen på noget større give mod og styrke til at håndtere livet med en kræftsygdom. Undersøgelser tyder på, at kræftpatienter med et religiøst tilhørsforhold oplever mindre angst og giver udtryk for større håb. Læs mere:

Tro, religiøsitet og kræft


Qigong og Tai Chi

Qigong og Tai Chi er fysiske øvelser, der kombinerer bevægelse, meditation og åndedrætsteknikker. Mindre undersøgelser blandt patienter med brystkræft tyder på, at Tai Chi kan hjælpe mod kvalme, træthed og depression. Læs mere:

Qigong og Tai Chi


Øget livskvalitet under kræftbehandlingen

Undersøgelser tyder på, at mindfulness meditation kan mindske angst og depression blandt kræftpatienter.

Her finder du guidede meditationer og afspænding:

Øvelser i meditation


Læs også:

Få idéer til, hvordan du kan gøre fysisk aktivitet til en naturlig del af hverdagen:

Fysisk aktivitet for kræftpatienter

Om f.eks. akupunktur, homøopati og musikterapi:

Alternative behandlingsformer

 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning