Gå til sygdomsliste

Naturterapeutisk mindfulness

I Naturterapeutisk mindfulness bruger man principperne fra mindfulness i guidede øvelser, som foregår i naturen. Det kan være åndedrætsøvelser og meditationer med fokus på at mærke kroppen, skabe ro og nærvær. Her finder du øvelser som podcast – lige til at tage med ud i naturen eller i haven.

Naturterapeutisk mindfulness kan medvirke til at styrke det mentale velvære og overskud, reducere tankemylderet og finde ro og nærvær i hverdagen.

Naturterapeutisk mindfulness har meget tilfælles med almindelig mindfulness, som har fokus på at træne evnen til at være til stede i nuet.

Principperne fra mindfulness bruges her i øvelser, som foregår i naturen og inddrager naturen som et støttende element. Det kan være åndedrætsøvelser, meditationer og øvelser, hvor du mærker din krops signaler og bliver bevidst om, hvordan krop, tanker og følelser er forbundne. Fokus er samtidig på at vække forbindelsen til naturen.

Øvelser i naturterapeutisk mindfulness

Billede af Camilla Lindhardt

Hør Camilla Lindhardt give en kort introduktion til øvelserne. (Lydfil 1:59 min.)

Her finder du naturterapeutisk mindfulness-øvelser som lydfiler – lige til at tage med ud i naturen, parken eller haven.

Øvelserne er indtalt af Camilla Lindhardt, naturterapeutisk mindfulness-instruktør og rådgiver i Kræftrådgivningen i Herlev.

Hvis du ikke har prøvet at meditere før, kan det være en fordel at begynde med eksempelvis åndedrætsøvelsen eller den gående kropsscanning:


Guidet åndedrætsøvelse:

Nærbillede af en forårskvist op imod blå himmel

Denne vejtrækningsøvelse kan give en pause fra tankemylder, uro og bekymring og hjælpe til at være mere til stede her og nu. I øvelsen skal du stå eller sidde foran et træ eller en busk i naturen, en park eller din have. (lydfil 12:00 min)


Gående kropsscanning:

En mørk skov, hvor solen stråler ind mellem træerne

Denne øvelse hjælper dig til at registrere og blive mere bevidst om de fornemmelser, der er i kroppen. Øvelsen hjælper til at lægge tankerne fra sig for en stund og i stedet mærke forbindelsen til kroppen og nuet. (Lydfil 15:44 min.)


Bjergmeditation:

Østrigsk bjerglandskab

Dette er en visualiseringsøvelse som kan hjælpe med til at finde indre ro og styrke. Du skal gerne sidde ned til denne øvelse. Sid meget gerne i naturen eller i din have, hvor du kan sidde uforstyrret. (Lydfil 16:07 min.)


At deltage i naturterapeutisk mindfulness giver mig en indre ro, som er svær at finde i dagligdagen. Jeg er ikke til terapi, hvor man sidder i en rundkreds. Det, at det foregår i naturen, kan noget helt andet. Luften og lydene gør, at man slipper tankemylderet. Der stilles ingen krav, man skal bare være.

Susanne, 49 år.

Sansevandring (kort):

Sandstrand og klitter ved hav

Denne øvelse er en guidet vandring, hvor du på skift bruger alle dine sanser. Øvelsen inviterer til at skabe forbindelse til naturen og møde det, du oplever, med et åbent sind – uden at dømme og kategorisere. (Lydfil 9:24 min.)


Sansevandring (lang):

Nøgne træer på en skovbund fuld af anemoner

I den guidede vandring bruger du på skift alle dine sanser. Øvelsen inviterer til at skabe forbindelse til naturen og møde det, du oplever, med et åbent sind – uden at dømme og kategorisere. (Lydfil 17:14 min.)


Groundingøvelse:

Blå himmel med hvide skyer

I denne øvelse inviteres du til at ’tjekke ind med dig selv’ og mærke, hvordan din krop har det og hvilke tanker og følelser, du har lige nu. (Lydfil 20:18 min.)


Hvad kan naturterapeutisk mindfulness?

Flere videnskabelige studier har undersøgt effekten af mindfulness hos kræftpatienter. Forskningsprojekterne har vist, at mindfulness nedsætter stressniveauet, giver færre symptomer på depression og angst og forbedrer søvnen.

Forskning peger også på, at naturen er en vigtig ressource i forhold til menneskers sundhed, og at de grønne omgivelser fremmer et godt fysisk og psykisk helbred. I naturterapeutisk mindfulness fungerer naturen dermed som støttende miljø for behandlingen. 

I Danmark er naturbaserede terapier et forholdsvist nyt fænomen, mens der i andre lande er en længere tradition for at arbejde med naturen som basis for forskellige behandlinger.

Kan man lære mindfulness af naturen?
Naturterapeutisk mindfulness

Tag med i Jonstrup Vang Skov, hvor Kræftrådgivningen i Herlev har naturterapeutisk mindfulness for kræftpatienter. Naturen hjælper deltagerne med at finde ro, slippe tankerne og være til stede i livet, som det er nu. Læs historien her:

Vi finder ro i naturen

Lær mindfulness i din lokale Kræftrådgivning

I din lokale kræftrådgivning kan du bl.a. få rådgivning og møde andre i samtalegrupper, men du kan også tilmelde dig kurser i f.eks. mindfulness.

Bor du tæt på Herlev, kan du i Herlev Kræftrådgivningen deltage i et kursus i naturterapeutisk mindfulness. Kontak kræftrådgivningen i Herlev for at høre mere.

Læs mere og find et tilbud nær dig:

Kræftrådgivninger


Andre øvelser, der kan hjælpe dig med at få styr på tankerne, når du lever med kræft:

Mentale redskaber - få styr på tankerne

Læs også:

Alternativ behandling

 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning