Gå til sygdomsliste

Visualisering og kræft

Visualisering er en mental teknik, hvor man bruger sine forestillingsevner. Ved f.eks. at visualisere, at en behandling vil gå nemt og have en god effekt, kan visualisering bruges som et redskab til håndtere smerter og afhjælpe angst i forbindelse med kræftbehandlingen.

Visualisering

Visualisering kan hjælpe dig til at dæmpe din angst og mindske smerter.

Under en visualisering kan man forestille sig alt fra bestemte situationer, lyde, lugte, smage og følelsesmæssige stemninger og fornemmelser.

Når man visualiserer, bruger man derfor sin forestillingsevne helt målrettet til at danne bestemte billeder, og teorien er, at man derved kan påvirke sin krop og sundhed i en ønsket retning.

Visualisering kan blandt andet bruges som redskab til at håndtere smerter eller påvirke et sygdomsforløb. Man kan f.eks. visualisere, at en behandling vil gå nemt og smertefrit og vil have en god effekt, eller at kroppen bliver stærkere og let bekæmper det, der trænger gennem immunforsvaret.

Visualisering kan foregå med hjælp fra en behandler eller på egen hånd

I forbindelse med kræftbehandling bliver visualisering især brugt af psykologer og psykoterapeuter, men også yoga-lærere, psykomotoriske terapeuter og idrætslærere arbejder med visualisering.

Når man får hjælp af en behandler til visualiseringen, begynder man med en afspændingsøvelse, hvor man bliver hjulpet til at komme i en lettere trancetilstand. Det er meningen, at man i denne tilstand skal komme i kontakt med sin intuition og følelser.

Under visualiseringen hjælper terapeuten dig til at fremkalde en række indre billeder og forestillinger. Man kan berøre mange forskellige emner under en visualisering alt afhængig af, hvad man gerne vil opnå med den.

Du kan også vælge selv at arbejde med visualisering. Som støtte kan du evt. købe en CD, hvor du bliver guidet gennem visualiseringen, ofte med musik til. Du kan også finde lydfiler på nettet.

Vidste du...

...at man kan øge blodgennemstrømningen og temperaturen i forskellige dele af kroppen ved at forestille sig disse kropsdele som varme og afslappede. Det viser en række undersøgelser.

Virker visualisering i forbindelse med kræftbehandling?

Selvom der findes mange tegn på, at vores forestillingsevne kan påvirke vores krop, findes der ikke nogen undersøgelser, der har påvist, at visualisering direkte kan påvirke kræftsvulster eller kræftsygdommes udvikling.

Men visualisering kan afhjælpe nogle af de fysiske og psykiske gener, man kan få i forbindelse med kræft og kræftbehandling. Og visualisering kan f.eks. også bruges som forberedelse til en behandling. 

Effekten af visualisering på mennesker er undersøgt i flere videnskabelige studier, og som kræftpatient kan man bruge visualisering til at: 

  • Mindske smerter f.eks. efter en operation

En række undersøgelser har vist, at forsøgspersoner kan øge blodgennemstrømningen og hudtemperaturen i forskellige dele af kroppen ved f.eks. at forestille sig disse dele af kroppen som varme og afslappede.

  • Styrke immunforsvaret

Andre undersøgelser har påvist ændringer i immunsystemet i forbindelse med visualisering.

  • Afhjælpe angst

Visualisering kan være med til at dæmpe angst i forbindelse med strålebehandling og operation. Det viser en undersøgelse, hvor kvinder med brystkræft i et tidligt stadie har brugt visualisering forud for behandling.

  • Afhjælpe stress og depression

Visualisering kan afhjælpe psykiske gener i forbindelse med selve kræftsygdommen og kræftbehandlingen. Det viser en samlet gennemgang af undersøgelser offentliggjort indtil 2004.

  • Mindske kvalme og opkastning efter kemoterapi

Det er stadig uafklaret om visualisering har en virkning på kvalme og opkastning. Der er brug for flere patientundersøgelser, som ser nærmere på virkningen af visualisering på fysiske gener hos kræftpatienter.

Visualisering har ingen bivirkninger

Der er ikke nogen bivirkninger ved at bruge visualisering, hvis det foregår med vejledning fra en professionel terapeut.

Man kan bruge visualisering derhjemme, men hvis man har problemer med at finde ud af hvordan, kan man kontakte en terapeut, der kan guide én.

Visualisering kan bruges under hele sygdomsforløbet

Hvor ofte man skal bruge visualisering, afhænger helt af det udbytte, man får. Visualisering kan bruges under hele sygdomsforløbet, både som forberedelse til en behandling, under behandlingen og efterfølgende for at mindske bivirkninger ved behandlingen.

Find en psykolog, der kan hjælpe dig med visualisering

Find en psykolog på Dansk psykologforenings hjemmeside, hvor du bl.a. kan søge på 'visualisering'.

Psykologer i Danmark

Læs også:

Alternativ behandling

Mentale redskaber (oversigt)

 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning