Gå til sygdomsliste

Visualisering

Visualisering er en mental teknik, hvor du bruger din forestillingsevne. Ved f.eks. at visualisere, at en behandling vil gå nemt og have en god effekt, kan visualisering bruges som et redskab til håndtere smerter og afhjælpe angst, når du er i kræftbehandling. Du kan også bruge visualisering til at aflede tankerne fra bekymringer.

To kvinder ligger på yogamåtter med lukkede øjne

Visualisering er en meditationsteknik, som kan hjælpe dig til at dæmpe angst og mindske smerter.

Visualisering betyder at skabe indre billeder og sanseoplevelser ved at forestille sig en bestemt situation. Under en visualisering kan man forestille sig alt fra bestemte situationer, lyde, lugte, smage og følelsesmæssige stemninger og fornemmelser.

Når man visualiserer, bruger man derfor sin forestillingsevne helt målrettet til at danne bestemte billeder, og teorien er, at man derved kan påvirke sin krop og sundhed i en ønsket retning.

Visualisering kan blandt andet hjælpe dig med at håndtere smerter og bekymringer. Du kan f.eks. visualisere, at en behandling vil gå nemt og smertefrit og vil have en god effekt, eller at kroppen bliver stærkere og let bekæmper det, der trænger gennem immunforsvaret.

Visualisering kan foregå med hjælp fra en behandler eller på egen hånd

I forbindelse med kræftbehandling bliver visualisering især brugt af psykologer og psykoterapeuter, men også yoga-lærere, psykomotoriske terapeuter og idrætslærere arbejder med visualisering.

Når du får hjælp af en behandler til visualiseringen, begynder du med en afspændingsøvelse, hvor du bliver hjulpet til at komme i en lettere trancetilstand. Det er meningen, at du i denne tilstand skal komme i kontakt med din intuition og følelser.

Under visualiseringen hjælper terapeuten dig til at fremkalde en række indre billeder og forestillinger. Du kan berøre mange forskellige emner under en visualisering alt afhængig af, hvad du gerne vil opnå med den.

Du kan også vælge selv at arbejde med visualisering. Hvis du har brug for støtte til at komme i gang findes der flere apps og cd’er, der kan guide dig. Du kan også finde lydfiler på nettet, søg efter ’guidet visualisering'.


Øvelse: Flyt fokus fra tankerne

I hverdagen visualiserer vi hele tiden, når vi forestiller os noget, men du kan også bruge visualisering mere bevidst. Små visualiseringer kan bruges til at aflede tankerne fra bekymringer eller smerter. Det kan f.eks. være beroligende at visualisere en situation, som beroliger dig, når du sidder i venteværelset på hospitalet eller lignende.

Du kan vælge dit eget billede, som giver dig ro. Det kan f.eks. være, at du går på en strand en smuk forårsdag, du kan lugte hav og tang og høre vandet. Solen skinner og varmer din hud, og du har bare tæer i det lune sand. Vinden blæser blødt mod kinderne…

Du vælger selv det billede, der gør dig godt. Forestil dig detaljer, dufte og lyde, så billedet kommer til at stå så klart som muligt. Ved på denne måde at genkalde dig en situation, der er forbundet med positive følelser og fysiske fornemmelser, reagerer din krop med de samme følelser.

Kvinder, der ligger med lukkede øjne på en yogamåtte

Flere meditationsøvelser

Her kan du lytte til guidede meditations- og afspændingsøvelser:

Øvelser i meditation


Vidste du...

...at man kan øge blodgennemstrømningen og temperaturen i forskellige dele af kroppen ved at forestille sig disse kropsdele som varme og afslappede. Det viser en række undersøgelser.

Virker visualisering i forbindelse med kræftbehandling?

Visualisering kan ikke påvirke selve kræftsygdommens udvikling, men visualisering kan afhjælpe nogle af de fysiske og psykiske gener, man kan opleve i forbindelse med kræft og kræftbehandling. 

Effekten af visualisering er undersøgt i flere videnskabelige studier, og de viser, at man som som kræftpatient kan man bruge visualisering til at: 

  • Mindske smerter f.eks. efter en operation

En række undersøgelser har vist, at forsøgspersoner kan øge blodgennemstrømningen og hudtemperaturen i forskellige dele af kroppen ved f.eks. at forestille sig disse dele af kroppen som varme og afslappede.

  • Styrke immunforsvaret

Andre undersøgelser har påvist ændringer i immunsystemet i forbindelse med visualisering.

  • Afhjælpe angst

Visualisering kan være med til at dæmpe angst i forbindelse med strålebehandling og operation. Det viser en undersøgelse, hvor kvinder med brystkræft i et tidligt stadie har brugt visualisering forud for behandling.

  • Afhjælpe stress og depression

Visualisering kan afhjælpe psykiske gener i forbindelse med selve kræftsygdommen og kræftbehandlingen. Det viser en samlet gennemgang af undersøgelser offentliggjort indtil 2004.

  • Mindske kvalme og opkastning efter kemoterapi

Det er stadig uafklaret om visualisering har en virkning på kvalme og opkastning. Der er brug for flere patientundersøgelser, som ser nærmere på virkningen af visualisering på fysiske gener hos kræftpatienter.

Visualisering har ingen bivirkninger

Der er ikke nogen bivirkninger ved at bruge visualisering, hvis det foregår med vejledning fra en professionel terapeut.

Du kan bruge visualisering derhjemme, men hvis du har problemer med at finde ud af hvordan, kan du kontakte en terapeut, der kan guide dig.

Visualisering kan bruges under hele sygdomsforløbet

Visualisering kan bruges under hele sygdomsforløbet, både som forberedelse til en behandling, under behandlingen og efterfølgende for at mindske bivirkninger ved behandlingen.

Find en psykolog, der kan hjælpe dig med visualisering

Find en psykolog på Dansk psykologforenings hjemmeside, hvor du bl.a. kan søge på 'visualisering'.

Psykologer i Danmark


Andre øvelser, der kan hjælpe dig med at få styr på tankerne, når du lever med kræft:

Mentale redskaber - få styr på tankerne

Læs også:

Alternativ behandling

 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning