Gå til sygdomsliste

Hvad må jeg? Retningslinjer for motion og træning, når du har kræft

Som udgangspunkt må du motionere, så meget du kan. Hvis du har lyst til at gå i gang med hårdere træning hvor pulsen kommer op, kan din egen læge eller personalet på hospitalet hjælpe dig med at finde ud af, hvor meget du må udfordre din krop med netop din kræftsygdom og behandling.

Er du i kemo- eller strålebehandling, kan du fortsætte dine normale aktiviteter i så høj grad, som det er muligt for dig. Hvis du er blevet opereret, er det godt at vende tilbage til dit normale aktivitetsniveau så hurtigt som muligt efter operationen.

Du skal selvfølgelig være opmærksom på din krops signaler undervejs og reagere på dem. Hvis du får smerter eller bliver svimmel eller utilpas, er det vigtigt at stoppe træningen med det samme.

Spørg lægen til råds

Tal med din egen læge eller personalet på hospitalet om, hvor meget du må motionere. De kan også fortælle dig, om der er noget, du skal være særligt opmærksom på på grund af netop din kræftsygdom. Der kan f.eks. være øvelser eller bevægelser, du ikke må udføre, eller andet, du skal tage højde for.

Har du hjertelidelser, kræft eller metastaser i knoglerne, er det særligt vigtigt, at du taler med din læge, før du begynder at dyrke motion med hård belastning.

Motion under behandling

Der er nogle enkelte forholdsregler, du skal tage, før du dyrker motion, som får pulsen højt op, hvis du er under behandling for kræft:

  • Spørg din behandlende læge, om det er i orden, at du dyrker motion
  • Dyrk aldrig motion, når du har feber
  • Tjek med din læge, om dine blodprøver er i orden og særligt, at din hæmoglobin ikke er for lav (den må ikke være under seks).
  • Dyrk ikke motion, der får pulsen højt op, hvis du på grund af kemoterapi eller anden behandling har blødninger, der ikke stopper af sig selv.
  • Dyrk ikke motion, der får pulsen højt op, hvis du har et meget svækket immunforsvar

Nogle behandlinger påvirker immunforsvaret så meget, at kroppen er længere om at restituere sig efter træning, og små infektioner kan derfor blomstre op. Dette gælder især, hvis du har leukæmi, lymfekræft eller kræft i knoglemarven (myelomatose).

En god tommelfingerregel er: Hvis din behandling bliver udsat på grund af for lave tal, så kan du heller ikke træne. Spørg din læge til råds, hvis du er i tvivl. Derudover skal du selvfølgelig være opmærksom på kroppens signaler og lytte til dem.

Motion efter behandling

Når du er færdig med behandlingen, skal du i princippet ikke tage nogen forholdsregler, før du træner. Dog skal du være opmærksom på, at kroppen stadig kan være påvirket i nogle uger efter, at du har fået din sidste behandling.

Mine råd er: Dyrk motion, lyt til god musik og lev livet som før. Jeg har ingen gener efter 15 strålebehandlinger efter brystbevarende operation. Dyrker man motion, bliver man ikke så træt

Kvinde, strålebehandling
 

Hvad kan jeg selv gøre?

Gode råd, hvis du har kræft

Om kost, fysisk aktivitet, samvær med andre og alternativ behandling.

Hvad kan du selv gøre


Opskrifter

Opskrifter

Hvad skal jeg spise, hvis jeg har kræft?

Opskrifter


Mentale ressourcer og kræft

Når den samme negative tanke bliver ved med at komme op til overfladen, og man vender og drejer den igen og igen, kaldes det ruminering. Chris MacDonald fortæller her om, hvad man kan gøre for at komme ud af et negativt tankemønster.

Hvordan har søvn indflydelse på dit velbefindende?

Professor, dr. med.; cand. psych Bobby Zachariae forklarer om søvns indflydelse på fysisk og psykisk velbefindende. Derudover giver han gode råd til, hvordan du opnår en god og sund søvn.