Gå til sygdomsliste

Hospice

Et hospice er et gratis tilbud til uhelbredeligt syge og døende mennesker. På et hospice kan man få omsorg og lindring.

Et hospice er et gratis tilbud til mennesker med en uhelbredelig sygdom, hvor helbredende behandling er opgivet til fordel for en aktiv lindrende indsats. Et hospice tilbyder omsorg, livskvalitet og lindring af smerter eller andre problemer, f.eks. ved åndenød, angst og uro.

Nogle gange kommer patienter, der gerne vil dø hjemme, midlertidigt på hospice, hvis de har brug for smertebehandling og lindring af andre problemer.

Kriterier for at komme på hospice

Det er gratis at komme på hospice, men man skal henvises dertil af egen læge eller af sygehuset.

Der er nogle kriterier (visitationskriterier), man skal opfylde for at komme på hospice. Kriterierne varierer lidt fra hospice til hospice. Man kan henvende sig til det enkelte hospice eller se på deres hjemmeside for at finde ud af de præcise kriterier. Find en oversigt over hospicer her:

Oversigt over hospicer

Tværfagligt personale på hospice

Personalet på et hospice er tværfagligt. Der er sygeplejersker og læger, og der kan være mulighed for at tale med en fysioterapeut, diætist, psykolog, socialrådgiver eller præst. Nogle steder er der også en musikterapeut eller zoneterapeut. Hvert hospice har også tilknyttet en række frivillige, der hjælper med praktiske gøremål og står til rådighed for samtale og samvær, såfremt en patient eller pårørende ønsker det.

Hverdagen på et hospice er anderledes end på hospitalet

På et hospice har man enestue og har også mulighed for at tage mindre private ejendele med og være sammen med sine pårørende i det omfang, man ønsker det. Hverdagen på et hospice er præget af ens egne behov og ønsker.

Et hospiceophold kan vare fra få dage til flere uger

De fleste patienter kommer på hospice, fordi de har mange smerter eller lever med andre problemer som f.eks. åndenød, angst eller uro. Nogle gange kan problemerne lindres så meget, at man kan komme hjem til sig selv igen.

Unge under 18

I tilfælde hvor unge patienter under 18 år ønsker at komme på hospice, må man undersøge visitationskriterierne for det enkelte hospice.

Det palliative team

Et palliativt team er et hold af specialister, der tilbyder lindrende behandling både hjemme og på hospitalet. Læs mere om, hvordan det palliative team kan hjælpe:

Palliativt team

Hjælp til pleje i hjemmet i den sidste tid

Du kan få hjemmesygepleje og få dækket de udgifter, der kan være ved at blive plejet i hjemmet. Læs mere om hjælp til pleje i hjemmet:

Pleje i hjemmet

Læs alt om den sidste tid

Den sidste tid - forside


 

Rådgivning

Ældre kvinde taler med en kvinde med ryggen til

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Alternativ behandling og naturlægemidler

Om alternativ behandling

At gøre noget aktivt for sig selv kan give håb og styrke, hvis du har kræft.

Alternativ behandling


Børns behov når far eller mor har kræft

Når mor eller far har kræft, har børn først og fremmest brug for omsorg og kærlighed.

Børn i kræftramte familier


Opskrifter

Opskrifter

Hvad skal jeg spise, hvis jeg har kræft?

Opskrifter