Gå til sygdomsliste

Ensomhed

Når man får en alvorlig sygdom som kræft, kan man føle sig ensom – også selvom man er sammen med andre. Man kan også føle sig ensom, fordi man trækker sig fra andre eller mærker, at ens netværk bliver mindre.

Når man har kræft, er det kun en selv, der gennemlever hele kræftforløbet. Selvom man måske har pårørende, som hjælper og støtter, kan de ikke tage ens plads. Man kan føle sig mere ensom og alene, i takt med at undersøgelser, behandling og kontroller gør det tydeligt, at det kun er en selv, som fysisk gennemgår sygdomsforløbet.

To kvinder sidder og taler sammen på en bænk i solskin

Ofte vil følelsen af ensomhed ikke fylde hele tiden, men mange mærker den ind imellem.

Man kan føle sig alene med sine tanker

Det kan være en voldsom oplevelse at få at vide, at man har kræft. Man kan føle afmagt eller vrede, og man kan reagere ved at græde meget. Flere oplever, de ikke kan genkende sig selv og har en følelse af at være ’ude af sig selv’.

Nogle kan føle sig forlegne og skamfulde over deres egen reaktion. Man kan trække sig fra andre, fordi man ikke ønsker at vise dem, hvor ked af det og berørt man er.

Der er også nogle, som får tanker om liv og død, mening og meningsløshed. Måske kan ens pårørende eller bekendte ikke forstå tankerne. Måske synes de, at man i stedet for burde være positiv og tro på, at man bliver rask. De nye, svære tanker kan gøre, at man føler sig anderledes og derfor trækker sig. Læs mere:

Reaktioner på at have kræft

Det var rigtig svært for mig, når folk sagde 'nej hvor er det dejligt, at der ikke var noget', og så gav knus og kram. Jeg kunne egentlig godt føle lettelse, men lettelse er jo ikke det samme som glæde. Man bliver jo ikke nødvendigvis lykkelig over, at man har livet. Det fik mig til at føle mig endnu mere ensom.

Per, midt i 30'erne, modermærkekræft

Fortæl dit netværk om dine tanker

Nogle mennesker oplever, at jo mere viden, information og bekymring de bærer alene, jo mere ensomme føler de sig. Det kan derfor være en god idé at forsøge at forklare andre, hvordan det føles.

Hvis det er svært at sætte ord på sine tanker og følelser, kan man fortælle, at det er vanskeligt for en at beskrive, hvordan man har det, og at ens følelser kan svinge mellem håb og fortvivlelse.

Nogle føler sig lidt mindre alene ved at vide, at deres pårørende eller bekendte løbende bliver orienteret om situationen. For nogle kræver det meget energi, og måske kan det gøre en ked af det at skulle informere andre. Derfor kan det for nogle være hjælpsomt, hvis man kun informerer en enkelt (ægtefælle, søskende, veninde mm.) og aftaler, at han eller hun bringer informationerne videre til resten af netværket.

Ensomheden kan forstærkes, når man er sammen med andre

Nogle har en stærk følelse af at være anderledes og alene, når de er ude af deres hjem og sammen med andre. Det kan være fordi, man bliver mindet om, at sygdomsforløbet kun sker for en selv, og at de andre er raske. For nogle kan det derfor være en hjælp at møde andre i samme situation.

Du kan møde andre patienter i din lokale kræftrådgivning. Læs mere:

Kræftrådgivning

Nogle har behov for at være alene

Der er forskel på, i hvor høj grad man har behov for at være social og for at dele sine problemer med andre. Man kan godt være alene uden at føle sig ensom.

Nogle nyder at være sammen med andre, og dele tanker om sygdommen eller modsat at tale om andre ting, så man får en pause fra den. Andre har brug for at være mere alene med tankerne og kan føle sig mere ensomme, hvis de er sammen med andre. Nogle føler, de får energi af at være alene.

Mærk efter, hvad det gør ved dig at trække dig

Det er vigtigt at være opmærksom på, om det at trække sig fra andre hjælper dig, eller gør det sværere. Hvis du oplever, at det hjælper dig at være social og dele dine tanker, er det vigtigt at holde fast i dette i det omfang, det er muligt.

Omvendt kan det i nogle perioder være rarest ikke at være sammen med andre. Man kan have brug for at sunde sig lidt alene, inden man igen begiver sig ud i sociale sammenhænge. Hvis du stadig holder kontakt med dit netværk på f.eks. mail eller sms mm., kan det gøre det lettere, når I skal ses igen.

Hvis du oplever, at du bliver tiltagende isoleret og trist, er det vigtigt at kontakte din læge eller søge rådgivning f.eks. gennem Kræftens Bekæmpelse.

Mand i 60'erne sidder alene og spiller på guitar

Nogle oplever, de får energi af at være alene og lave det, de holder af.

Hvis kroppen ændrer sig

Fysiske ændringer pga. sygdom eller behandling kan gøre, at man ikke har lyst til at blive set. For nogle kan det at deltage i almindelige gøremål, som at gå ud at handle, hente børn/børnebørn fra institution eller skole, gå til fritidsaktiviteter mm. være en daglig overvindelse.

Nogle oplever fysiske ændringer som hår- og vægttab, eller ændringer, der først kommer til syne, når man indgår i sociale sammenhænge (f.eks. synkebesvær, balance- og koncentrationsproblemer).

Hos nogle bliver følelsen af at være anderledes tydeligere, når de er sammen med andre. Derfor kan de isolere sig. Læs mere om følelser og reaktioner, når kroppen ændrer sig pga. en kræftsygdom:

Ændret krop og udseende

Sygdommen og behandlingen kan gøre det sværere at mødes med andre

Man kan føle sig isoleret, hvis man er i den erhvervsaktive alder og oplever, at ens netværk går på arbejde i dagtimerne, mens man selv er sygemeldt derhjemme.

Det kan være en hjælp at finde fællesskaber andre steder, f.eks. melde sig til aktiviteter, der foregår om dagen.

For mennesker, som har en immunologisk sygdom, kan det være en særlig udfordring, at man i perioder af behandlingen skal være isoleret. Det sætter nogle begrænsninger i forhold til, hvor meget man kan være i fysisk kontakt med sine omgivelser.

Hvis man har adgang til en computer, kan mails og sociale medier nogle gange hjælpe en smule på dette.

Nej, hvor ser du godt ud. Jamen, så skulle du se, hvordan det føles indeni

Mandlig kræftpatient, 51 år

Del erfaringer med andre kræftpatienter

Nogle har glæde af at tale med andre i samme situation. Det kan være rart at føle sig forstået og høre, hvordan andre har håndteret deres oplevelser under en kræftsygdom.

Du kan f.eks. komme i kontakt med andre kræftpatienter gennem en af Kræftens Bekæmpelses rådgivninger, din specifikke sygdoms patientforening (hvis der findes en) eller på online mødestedet Cancerforum.

Måske kan du bruge nogle af de andres erfaringer fra grupperne nu eller senere i forløbet. Læs mere:

Cancerforum

Man vil skåne sine pårørende

Nogle vil under sygdomsforløbet ikke belaste deres netværk, og derfor vælger de at trække sig fra omverdenen. Det kan også være fordi, man tænker, at man ikke har noget at tilbyde andre, nu hvor man ikke oplever så meget.

Ofte vil familie og venner gerne være der for en, når man er syg. Det kan være en hjælp for nogle at tænke på, hvordan man selv ville opføre sig, hvis det i stedet var ens ven eller et familiemedlem, som var blevet syg. Mange pårørende er glade for den tillidserklæring, det er, at nogen betror sig til en.

Læs om almindelige reaktioner hos pårørende til en kræftpatient og få gode råd til hverdagen:

Råd til pårørende

Nogle venner holder sig væk, fordi de er usikre

Nogle i netværket kan trække sig, fordi de måske er usikre på, hvordan de skal reagere på, at du har kræft. Måske er de bange for at sige eller gøre noget forkert.

Det kan være en god idé at informere dine omgivelser om, hvordan de hjælper dig bedst. Du kan f.eks. sige, at du har det fint med at tale om sygdommen, og at det er rart at blive spurgt om, hvordan du har det, fordi det giver lidt luft for tankerne. Læs mere om andres reaktioner:

Andres reaktioner

Læs også:

Kræftens Bekæmpelses rådgivningstilbud


Læs alt om reaktioner og følelser

Reaktioner og følelser - forside


 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning