Gå til sygdomsliste

Hvis du er single

Her kan du få idéer til, hvordan du efter et kræftforløb kan fortælle en ny partner om sygdommen og om, hvad du har lyst til, og hvad du kan og ikke kan seksuelt.

Hvis du er single og ønsker dig en kæreste, har du måske overvejelser om, hvornår du er klar til at møde en ny partner. Hvornår du er klar til at fortælle om sygdommen og om dens betydning, fysisk og mentalt.

Nogle planlægger, at når behandlingen er færdig, og der gået et vist antal måneder, så vil de gerne møde en ny. Andre tager det mere, som det kommer.

Nogle gange viser kærligheden sig, når vi mindst venter den, og måske oplever du at blive forelsket, inden du havde planlagt det.

Der er ikke noget rigtigt eller forkert i forhold til, hvornår man indleder et nyt forhold, når man har/har haft kræft. Det er meget individuelt, hvad man har lyst til og mod på.

Bekymring for at blive afvist

Hvis man ikke har en fast partner, kan man i perioder miste håbet om at få et aktivt sexliv. Hvis man bliver tiltrukket af et andet menneske, er det almindeligt, at der dukker en række følelser og overvejelser op.

Måske har du været igennem en behandling, som betyder, at du ikke længere kan få børn. Måske føler du dig usikker på fremtiden.

Det kan også være, at du endnu er så optaget af sygdommen og dens følgevirkninger, at du ikke kan finde plads til et andet menneske. Derfor kan du komme til at udelukke muligheden for et samliv, fordi du helt naturligt er bange for at blive afvist eller ikke kan overskue den åbenhed, som et nyt forhold kan kræve.

Hvornår skal man fortælle om kræftsygdommen til en ny partner?

Selvom det kan være svært, er det en god idé at give en ny partner mulighed for at reagere på, at du har eller har haft kræft. Måske vil du blive overrasket over, at hun eller han slet ikke ser problemerne i de ting, som du måske troede, vedkommende ville.

Omvendt kan det virke overvældende for en eventuel ny partner, hvis du fortæller alt om din kræftsygdom på første date.

Der findes ikke et rigtigt tidspunkt at fortælle en eventuel kommende partner om din sygdom - du må prøve dig frem. Alt tager tid, og kunsten er at finde en balance, hvor du får det sagt, samtidig med at der er plads til de gode oplevelser.

Husk på, at det er normalt, at man som nyt par lige skal finde hinanden – også seksuelt. Hvis et nyt forhold går i stykker, skyldes det ikke nødvendigvis, at du har eller har haft kræft. Måske var kemien der bare ikke og ville heller ikke have været der, hvis du ikke var/havde været syg.

Sexlivet behøver ikke at gå i stå

Selvom du er single, behøver dit sexliv ikke at gå i stå. Der er mange måder at have sex på som single. Man kan have sex med sig selv og kæle med sig selv. Man kan også have sex med en partner, man f.eks. møder en aften i byen.

Det er også en mulighed at undersøge, om dating-sites på nettet måske kunne være en måde at lære nye mennesker at kende på og måske en anledning til at fortælle om sig selv, sine følelser, lyster og ønsker på det seksuelle område.

Sygdom er ikke nødvendigvis grunden til, det ikke går

Husk på, at hvis et nyt forhold går i stykker, skyldes det ikke nødvendigvis, at du har eller har haft kræft. Måske var kemien der bare ikke og ville heller ikke have været der, hvis du ikke var syg.

Selvom jeg skulle have en brystbevarende operation, så kredsede mine tanker hele tiden om ikke at være en rigtig kvinde, ikke at være smuk som kvinde. Den læge, som skulle operere mig, sagde til mig: Hvis du finder en mand, som kun ser dine bryster og ikke dig som person, så er han ikke god nok til dig. Han har helt ret, og jeg har virkelig taget det til mig.

Kvinde, brystkræft

Nogle vælger sex fra, andre får pusterum fra bekymringer gennem sex

Sex og seksuelt samliv er, for de fleste, en vigtig del af livet. Ikke desto mindre træder det mange gange i baggrunden og bliver sekundært i forhold til de problemer, man får tæt inde på livet, når man får en kræftdiagnose.

Nogle singler vælger helt sex fra i en periode og trives godt med det. Andre vælger at date og have uforpligtende sex, indtil de er klar til at møde en ny kæreste.

Der er ikke nogen rigtig eller forkert måde at reagere på, og det er individuelt, hvordan sygdommen og behandlingen påvirker dig.

Læs alt om seksualitet

Seksualitet - forside

 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning