Gå til sygdomsliste

Kemoterapi

Kemoterapi er behandling med stoffer, der standser cellers deling på forskellig måde. Kemoterapi påvirker ikke kun kræftcellerne, men også kroppens normale celler. Det er denne påvirkning, der kan give bivirkninger som hårtab, kvalme og problemer med slimhinderne.

Der findes mange forskellige typer kemoterapistoffer, og de kaldes cytostatika eller cellegifte. Cytostatika angriber især de celler, der deler sig hurtigt, sådan som kræftceller gør.

Sygeplejerske gør poser med kemoterapi klar på et stativ

Det er en specialiseret sygeplejerske, der sætter kemobehandlingen op og holder øje med dig i løbet af behandlingen.

Behandling med kemoterapi påvirker ud over kræftcellerne også kroppens normale celler, og det er denne påvirkning, der giver bivirkninger. De fleste normale celler deler sig ikke ret ofte og er mere robuste end kræftcellerne, så langt de fleste normale celler når at komme sig igen mellem kemobehandlingerne. Men de normale celler, der deler sig ofte, er mere udsatte.

Normale celler i slimhinder, hår, hud og knoglemarv fornyer sig oftere end andre celler i kroppen. Derfor bliver disse områder af kroppen især påvirket af kemoterapien. Men de fleste bivirkninger er midlertidige og forsvinder igen gradvist, når behandlingen er slut, om end nogle patienter kan få senfølger efter kemoterapi.

Kemoterapiens effekt er den samme, uanset om man får bivirkninger eller ej.

Permanent centralt venekateter (CVK)

Med et permanent centralt venekateter behøver du ikke blive stukket, hver gang du skal have kemoterapi. Der findes forskellige katetre: Hickmann kateter, PICC-line kateter og Port-a-kath.

Læs mere:

Permanent centralt venekateter (CVK)

Læs mere om kemoterapi og anden behandling for din sygdom


Fysisk træning under kræftbehandling

Kræft kan medføre tab af muskelmasse, træthed og nedsat fysisk formåen, men fysisk træning – i forbindelse med behandlingen – har vist sig at have en positiv effekt.

Der er på nuværende tidspunkt ikke tilstrækkelig dokumentation for, hvilken effekt fysisk træning har på forløbet af en kræftsygdom eller på sandsynligheden for at blive helbredt (prognosen). Men studier som Rigshospitalets 'Krop & Kræft' projekt viser, at fysisk aktivitet forbedrer konditionen, muskelstyrken og det følelsesmæssige velvære hos patienter i behandling med kemoterapi.

Krop og Kræft er et behandlingstilbud til kræftpatienter over 18 år, der får kemoterapi.

Tilbuddet består af konditions- og styrketræning, kropsbevidsthedstræning, afspænding og massage. Krop og Kræft er et samarbejde mellem hospitalerne og Kræftens Bekæmpelse og findes i Aalborg, Aarhus, Herning, Vejle, Esbjerg, Odense og København. Spørg personalet på hospitalet, hvis du er interesseret.

Fortæl det til lægen, hvis du tager naturlægemidler og kosttilskud

Man skal være forsigtig med at tage kosttilskud eller naturlægemidler samtidig med, at man får behandling for en kræftsygdom. Det skyldes, at naturlægemidler og kosttilskud kan nedsætte eller forstærke virkningen af medicin eller påvirke kroppen under operation. Dette kaldes interaktioner. Læs mere:

Når du også får kræftbehandling

Hjemmekemoterapi – mulighed for at få kemoterapi hjemme

På nogle afdelinger rundt om på landets hospitaler kan man få tilbud om at få kemoterapi hjemme med en pumpe i stedet for at være indlagt. Det kan give øget livskvalitet, kan gøre, at man kan blive i sit eget hjem, og kan være en fordel, da det nedsætter risikoen for hospitalserhvervede infektioner.

Man får en præprogrammeret kemopumpe med hjem i en taske, som man kan bære på maven eller ryggen. Pumpen giver kemoterapi i korrekt mængde og med passende tidsinterval direkte ind i en blodåre via et permanent venekateter.

Det var vidunderligt – med al respekt – ikke at blive hospitaliseret. Jeg kan øve på mine instrumenter, prøve med mine musikervenner, gå i skoven, løbe en tur eller lave mine egne livretter.

Peter, kræftpatient, har fået hjemmekemoterapi

Nemmere at have en hverdag

Projektet har vist, at det fungerer godt at få kemoterapi hjemme via den transportable infusionspumpe, og at patienterne er tilfredse og finder ordningen tryg.

Patienter, der har deltaget i projektet, fortæller, at de foretrækker hjemmebehandling frem for behandling på hospitalet. De føler sig mindre stressede og trætte, og de oplever, at hjemmebehandlingen griber mindre ind i deres hverdagsliv, så de får mere overskud til f.eks. at indgå i sociale relationer og generelt kan opretholde en hverdag meget nær den, de havde, før de blev syge. De oplever også at have mindre kvalme, hvilket er en stor fordel.

Du føler ikke, du er spærret inde, som du er på et sygehus. Du kan være alene og i dine egne omgivelser, hvor på et sygehus der ligger du bare i din seng og prøver at få tiden til at gå. Du får også en masse tanker, når du er på sygehuset, og det gør du ikke på samme måde derhjemme.

Anja, kræftpatient, har fået hjemmekemoterapi

Et tilbud til alle med en blodkræftsygdom eller testikelkræft

Hjemmekemoterapi tilbydes nu alle med blodkræftsygdomme (hæmatologiske sygdomme) og testikelkræft. Der arbejdes på, at flere kan få glæde af tilbuddet.

Læs mere om hjemmekemoterapi på Rigshospitalets hjemmeside:

Rigshospitalet - hjemmekemoterapi

Se nyhedsindslag om at få hjemmekemoterapi:

Tv2 Lorry: ”Kemo på farten”

Læs alt om kræftbehandling:

Behandling for kræft - forsiden

 

Om kræftsygdomme

Om kræftsygdomme

Viden om symptomer, undersøgelse og behandling af kræftsygdomme.

Kræftsygdomme


Livet med kræft

Livet med kræft

Om psykiske reaktioner, familie, seksualitet og arbejde.

Hvis du har kræft


Rådgivning

To kvinder taler sammen i rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Alternativ behandling og naturlægemidler

Om alternativ behandling

At gøre noget aktivt for sig selv kan give håb og styrke, hvis du har kræft.

Alternativ behandling