Gå til sygdomsliste

At leve med Familiær Adenomatøs Polypose

Det varierer fra person til person, hvor hurtigt man kan vende tilbage til hverdagen efter sygdom og operation. Umiddelbart efter du er blevet opereret og udskrevet fra hospitalet, kan du oftest genoptage normale daglige funktioner.

Hvis du er opereret med kikkertoperation, kan du hurtigt genoptage fysisk aktivitet. Hvis du er opereret med snit igennem bugvægen, bør du dog vente 4 uger med at løfte tunge genstande (f.eks. fyldte bæreposer) og dyrke hård sport og styrketræning, men du kan godt dyrke aktiviteter som svømning og cykling. Du kan også starte på arbejde igen cirka 3 uger efter operationen, hvis dit arbejde ikke er fysisk belastende. Ellers bør du vente 4-5 uger efter operationen.

Hvis du ikke er parat til at genoptage hverdagen så hurtigt

En del patienter føler sig dog ikke parate til at genoptage den almindelige hverdag lige efter operationen. Nogle har ingen energi og er meget trætte. Mange er desuden påvirkede af den nye diagnose som polyposepatient og skal have tid til at vænne sig til det. Det er meget forskelligt fra person til person, hvordan man har det

Behandlingsresultaterne i Danmark er rigtig gode

Polyposepatienter lever lige så længe og lige så godt som alle andre danskere, hvis de får konstateret sygdommen og bortopereret tyktarmen, før polypperne udvikler sig til kræft. Sygdommen hindrer altså ikke et normalt liv. Men operationen for FAP kan dog påvirke din kost, dine muligheder for at være fysisk aktiv og føre til andre ændringer, som du skal lære at leve med.

Kost

Det vil påvirke dit fordøjelsessystem i større eller mindre grad, hvis du har fået fjernet tyktarmen. Nogle oplever ikke store forandringer og kan spise stort set det samme, som de gjorde inden operationen. Andre må være mere varsomme med, hvad de spiser. Nogle har f.eks. problemer med at spise hårde grøntsager som kål og broccoli, mens det fungerer uden problemer for andre. Da alle reagerer forskelligt, er det svært at give generelle retningslinjer for, hvad der er godt og dårligt at spise. Et råd er derfor at prøve dig frem med sund fornuft og finde ud af, hvordan din krop reagerer.

Her kan du finde forslag til opskrifter:

Opskrifter på sund mad og til spiseproblemer

Fysisk aktivitet

Operationen betyder for nogle, at de ikke kan bruge deres krop på samme måde som før. Oftest er det dog noget, der kan trænes langsomt op, f.eks. løbetræning. Du bør være opmærksom på din krops signaler og give den tid til at komme sig. Efter noget tid kan du med al sandsynlighed dyrke sport og røre dig ligesom før.

Dine børns risiko for at arve sygdommen

Hvert af dine børn vil fra fødslen have 50 pct. risiko for at have arvet sygdommen. Hvis du ikke har fået foretaget gentest, kan du regne med, at jo ældre børnene bliver uden at have vist tegn på FAP, jo mindre er risikoen, for at de har genet.

Der er ikke grund til at undlade at få børn, når du har FAP. Med de behandlingsmuligheder, som findes i dag, kan dine børn stort set på alle områder leve et normalt liv. Det vigtige er, at de får foretaget gentest i 10-12-årsalderen og bliver behandlet og kontrolleret, hvis det viser sig, at de har FAP.

FAP og graviditet

Kvinder med polypose har mulighed for at blive gravide og gennemføre en problemfri graviditet nøjagtigt ligesom alle andre kvinder. En Ileoanal pouch (J-pouch) operation medfører dog en let nedsat mulighed for at blive gravid. Det skyldes formentlig lidt flere sammenvoksninger end efter en ileorektal anastomose (IRA). Hvis du har fået J-pouch operation, anbefaler lægerne som hovedregel kejsersnit for at sikre, at lukkemusklen ikke skades under fødslen.

Stomi

Nogle få patienter må leve med en ileostomi resten af livet. Det er ikke noget, der hindrer et normalt liv, men nogle føler sig hæmmet af det, f.eks. på arbejdspladsen, på stranden og over for partnere. Det kan være rart at tale med andre stomipatienter om deres erfaringer, f.eks. via Stomiforeningen COPA.

Mentale teknikker og tro

Mentale teknikker som visualisering og meditation kan bruges til at lindre smerter, afhjælpe angst og forbedre livskvaliteten under et krævende sygdomsforløb.

Mentale redskaber

At leve med Familiær Adenomatøs Polypose

Det er forskelligt fra menneske til menneske, hvordan man har det under og efter behandlingen. Du kan selv gøre noget for at få et godt liv under forløbet.

Få hjælp og vejledning til at komme videre

Få hjælp af en professionel rådgiver

Det kan også være en hjælp at tale med en professionel. Du kan tale med sygehusafdelingen, din egen læge eller en psykolog. Du kan desuden få hjælp på en af Kræftens Bekæmpelses kræftrådgivninger eller ved at ringe til Kræftlinjen.

Kræftens Bekæmpelses rådgivning

Offentlige rehabiliteringstilbud

På sundhed.dk kan du finde en oversigt over rehabiliteringstilbud for kræftpatienter i din kommune eller region:

Sundhedstilbud

Mød andre i samme situation

Patientforeninger:

Familiær Polypose-gruppen

Stomiforeningen COPA

Del dine tanker og erfaringer med andre patienter og pårørende på cancerforum:

Cancerforum.dk

Læs alt om Familiær Adenomatøs Polypose

Familiær Adenomatøs Polypose – forsiden

 

Rådgivning

Her kan du få rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Til pårørende

Få gode råd til at håndtere livet som pårørende

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende