Gå til sygdomsliste

Undersøgelser og diagnose på forstadier til kræft i blæren

For at vurdere om der er forstadier til kræft i blæren, får man foretaget en kikkertundersøgelse, hvor lægen tager vævsprøver fra blæreslimhinden. Du får også lavet en CT-scanning af urinvejene fra nyrerne til blæren.

Undersøgelser og diagnose på forstadier til kræft i blæren

Kikkertundersøgelse (cystoskopi) af blæren foregår i lokalbedøvelse

Ved en kikkertundersøgelse undersøger lægen blæren med en fleksibel kikkert (cystoskop), som er en tynd og bøjelig slange med lys, der føres gennem urinrøret til blæren. Gennem kikkerten kan lægen se det indre af urinrøret og blæren.

Selve undersøgelsen varer 3-5 minutter. Det kan være en smule ubehageligt, men det giver normalt ikke smerter. Man bruger lokalbedøvende gelé til undersøgelsen. 

Vævsprøven foregår oftest i fuld bedøvelse

Hvis polyppen er ganske lille, eller slimhinden kun ser lidt unormal ud, kan man få taget en vævsprøve (biopsi) ved kikkertundersøgelsen i ambulatoriet.

Hvis kikkertundersøgelsen viser, at man har en knude i blæren, får man en ny tid til kikkertoperation enten ambulant eller under en kort indlæggelse. 

På hospitalet får man så i fuld bedøvelse udført en kikkertundersøgelse, hvor lægen enten fjerner knuden (kaldet TURB) eller tager en vævsprøve fra knuden.

Det fjernede væv bliver sendt til undersøgelse. I mikroskopet kan lægen (patologen) vurdere, om cellerne er normale, eller om der er celleforandringer.

Vævsprøve (biopsi)

CT-scanning

I forbindelse med kikkertundersøgelsen (cystoskopi) af blæren laver lægen også en CT-scanning af blæren, nyrerne og urinlederne (CT-urografi).

CT-scanningen kan nogle gange afsløre, om der er sygdom til stede, og hvor udbredt den i så fald er. Lægen kan desuden bruge billederne efter behandlingen til at kontrollere, om sygdommen udvikler sig. Læs mere:

CT-urografi - scanning af nyrer og urinveje

Diagnosen forstadier i blæren

Man får først stillet diagnosen forstadier til kræft i blæren, hvis vævsprøven viser, at der er forstadier til stede.

Alle undersøgelser er vigtige for, at lægen kan vælge den rigtige behandling

Når der er kommet svar fra mikroskopien af vævsprøven (patologisvaret) og de øvrige undersøgelsesresultater, ved man, hvor udbredt sygdommen er. Det vil sige, hvilket stadium sygdommen er på. Ud fra det samlede billede bestemmer lægerne, hvilken behandling man skal have.


Læs mere om forstadier til kræft:

Forstadier til kræft (forsiden)


 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning