Gå til sygdomsliste

Undersøgelser og diagnose på forstadier til kræft i blæren

Du bliver undersøgt med en kikkertundersøgelse af blæren, hvor lægen tager vævsprøver fra blæreslimhinden, som bliver undersøgt i mikroskop. Du får også lavet en CT-scanning af urinvejene fra nyrerne til blæren.

Kikkertundersøgelse (cystoskopi) af blæren foregår i lokalbedøvelse

Lægen kan undersøge blæren med en fleksibel kikkert (cystoskop). Kikkerten er en tynd og bøjelig slange med lys, der føres gennem urinrøret til blæren. Gennem kikkerten kan lægen se det indre af urinrøret og blæren.

Selve undersøgelsen varer 3-5 minutter og kan være let ubehagelig, men giver normalt ikke smerter.

Undersøgelsen foretages med lokalbedøvende creme i urinrøret.

Vævsprøven foregår oftest i fuld bedøvelse

Hvis polyppen er ganske lille, eller slimhinden kun ser lidt unormal ud, kan man få taget en vævsprøve (biopsi) ved kikkertundersøgelsen i ambulatoriet.

Hvis kikkertundersøgelsen viser, at man har en knude i blæren, får man en ny tid til kikkertoperation enten ambulant eller under en kort indlæggelse. 

På hospitalet får man så i fuld bedøvelse udført en kikkertundersøgelse, hvor lægen enten fjerner knuden (kaldet TURB) eller tager en vævsprøve fra knuden.

Det fjernede væv bliver efter operationen sendt til undersøgelse. I mikroskopet kan lægen (patologen) vurdere, om cellerne er normale, eller om der er celleforandringer.

Vævsprøve (biopsi)

CT-scanning

I forbindelse med kikkertundersøgelsen (cystoskopi) af blæren laver lægen også en CT-scanning af blæren, nyrerne og urinlederne (CT-urografi).

CT-scanningen kan nogle gange afsløre, om der er sygdom tilstede, og hvor udbredt den i så fald er. Lægen kan desuden bruge billederne efter behandlingen til at kontrollere, om sygdommen udvikler sig. Læs mere:

CT-urografi - scanning af nyrer og urinveje

Diagnosen forstadier i blæren

Man kan først få stillet diagnosen forstadier til kræft i blæren, hvis vævsprøven viser, at der er forstadier til kræft til stede.

Alle undersøgelser er vigtige for, at lægen kan vælge den rigtige behandling

Når der er kommet svar fra mikroskopien (patologisvaret) og de øvrige undersøgelsesresultater, ved man, hvor udbredt sygdommen er. Det kaldes stadium. Ud fra det samlede billede bestemmer lægerne, hvilken behandling man skal have.

Læs mere om forstadier til kræft:

Forstadier til kræft (forsiden)

 

Rådgivning

Her kan du få rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Til pårørende

Få gode råd til at håndtere livet som pårørende

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende