Gå til sygdomsliste

Fuldkornsrugbrød

Portioner: 2 stk.
Fryseegnet

Dette rugbrød er bagt på gær i stedet for surdej, derfor kan du kan bage brødet samme dag, som du laver dejen. 

 


Sådan gør du:

Rør gæren ud i vandet. Tilsæt alle de øvrige ingredienser på nær hvedemel. Lad dejen hæve tildækket i 1 time.

Tilsæt hvedemelet, og ælt det ind i dejen. Fordel dejen i to rugbrødsforme (1½ liters), der er blevet smurt med lidt olie. Sæt brødene til hævning ca. 2½ time. 

Pensl brødene forsigtigt med vand, og drys kerner eller gryn over dem lige inden bagningen. Bag rugbrødene ved 185-190 grader i 1¼ time, tag dem ud af formene, og bag i yderligere 15 minutter uden formene.

Tag brødene ud af ovnen, og læg rene viskestykker omkring dem. Skær om muligt først i dem næste dag, da de bliver mere faste af at få lov til at hvile.

 

Tip:

Du kan selvfølgelig erstatte gæren af surdej, hvis du har en. Forlæng da den samlede hævetid til 12-24 timer alt efter, hvor aktiv din surdej er. 

 

Ingredienser

50 g gær
1 l lunkent vand
2 spsk salt
1½ spsk flydende honning
350 g knækkede rugkerner, hørfrø, solsikkekerner, græskarkerner eller lign.
800 g rugmel
200 g hvedemel
lidt olie til pensling af formene