Gå til sygdomsliste

Piskebrød

Portioner: 2 stk.
Fryseegnet

Dette brød er optimalt at fryse, da der er meget vand i dejen, så brødet vil altid virke saftigt og lækkert. Brødet er bagt med en fordej – en biga – som giver en dejlig syrlighed til brødet. Bigaen skal laves 4-7 dage før, du bager, men når du først har lavet en biga kan den stå i køleskabet til næste bagedag. Dette brød kræver en røremaskine, da dejen er for blød at ælte i hånden.

Det er i øvrigt ikke for at drille at vand og mel er angivet i præcis vægt. Mængderne er nøje afmålt for at give et saftigt og lækkert brød.


Biga:

Pisk alle ingredienser sammen med et piskeris, og sæt et næsten helt tætsluttende låg over dejen.

Lad bigaen stå på køkkenbordet i 4-7dage, til den begynder at dufte og smage lidt syrligt. Rør eller pisk i bigaen hver dag. Når du tager noget af bigaen fra til at bage med, skal du tilsætte 100 gram friskt mel og 100 gram vand, så det erstatter de 200 g, du har fjernet. Lad derefter bigaen stå på køkkenbordet natten over, og stil den så i køleskabet til næste gang, du bager.

Tip:

En biga er en surdej til lyst brød. Det, der bliver til overs, gemmer du i køleskabet til næste gang, du vil bage brød. Så er det endnu nemmere at bage brødet næste gang!

Hvis du ikke har brugt bigaen i en uge, skal du fodre den med friskt mel og vand, ellers bliver den alt for sur. Tag en klat af dejen fra, og tilsæt 100 g mel og 100 g vand, lige som når du har taget biga fra til at bage med.

 

Dej:

Du kan kun ælte dejen på en røremaskine, den er for blød til at ælte i hånden.

Dag 1:

Rør gæren ud i vandet. Tilsæt alle ingredienserne, og kør stille og roligt med røremaskinen i 4-5 min.   

Skru så røremaskinen op på fuld knald, og ælt dejen videre i 10 min. Du kan se, at dejen er færdig, når den ikke længere hænger fast i kanten af skålen, og den virker helt glat og elastisk.

Lad dejen hvile i køleskab til næste dag – eller i mindst 5 timer.

Dag 2:

Vend dejen så forsigtigt som muligt ud på et meldrysset bord. Drys lidt mel på dejen, og del dejen i 2-3 lige store stykker. Form hvert stykke til et brød uden at røre og mase for meget med dejen, og læg dine brød på bagepapir. Lad dem hæve i 60 min.

Tænd for ovnen på 250°. Pensl evt. dine brød med koldpresset rapsolie og drys med lidt flagesalt. De bliver også gode uden, så du kan gøre, som du har lyst til. Sæt brødene i den varme ovn.

Tip:

Smid 2-4 isterninger ind i bunden af ovnen, samtidig med at du sætter brødene ind. Det giver en dejlig dampeffekt, som giver sprødere brød.

Bag brødene i 8 minutter, skru så temperaturen ned til 210 grader og bag videre i 15 min. Tag brødene ud, og lad dem afkøle på en rist.

Biga

1 del grahamsmel
1 del rugmel
2 dele hvedemel
4 dele vand

Du kan bruge en kop, et decilitermål eller vægt til at afmåle ingredienserne - det vigtige er, at forholdet imellem dem er, som angivet her.


Dej

560 g vand
200 g biga
560 g hvedemel
260 g durum
30 g groft salt
10 g gær