Gå til sygdomsliste

Grøntsagsfad med ristede kantareller

Portioner: 4
Fryseegnet
  •  
    Mild og blød
  •  
    Energiindhold kan øges
  •  
    Let at synke

Fyldig og lækker vegetarisk ret, hvor fintsnittede grøntsager lægges i lag med en cremet sellerisovs. På toppen er det ristede svampe og friske krydderurter.


Sådan gør du:

Tænd først ovnen på 150 grader, og klargør alle grøntsagerne.

Skær sellerien i grove terninger, og kog dem i mælk i ca. 20 minutter, til de er helt møre. Blend selleri og mælk med halvdelen af osten og revet muskatnød efter smag, og krydr med salt og peber. 

 

Tip:
  •  
    Energiindhold kan øges

Du kan få flere kalorier i retten ved at gøre sellerisovsen federe. Erstat 2½ dl af mælken med piskefløde. Du kan også bruge mindre fløde og i stedet vælge en ost med højere fedtindhold. Det kan være en smøreost 70 %.

Vil du gerne skrue lidt op for proteinindholdet, kan du røre 2 pasteuriserede æggeblommer i den færdige sellerisauce.

Skræl og skyl alle grøntsagerne. Skær kartofler, squash og knoldselleri i helt tynde skiver, og pluk bladene af savojkålen.

 

Tip:

Jo tyndere, grøntsagerne bliver skåret, jo flottere og mere sammenhængende bliver retten.

Snit løgene og hvidløgsfeddene fint, og steg så hvidløg og løg i rapsolie ved mellemvarme. Tilsæt spinaten, og lad det simre i 2 minutter. Smag til med eddike, salt og peber.

Smør et ildfast fad i passende størrelse. Læg først et lag kartofler i fadet, dernæst sellerisovs, squash, kål og et lag af den sauterede spinat. Start forfra, og bliv ved, til det hele er brugt. Riv resten af osten på toppen, og bag fadet i 1½ time ved 150 grader.

Børst jord af svampene, og nip det nederste af stokken af. Rist svampene gyldne på en meget varm pande i rapsolie. Skyl brøndkarsen, og pluk det groveste af stilkene fra. Vend brøndkarsen sammen med svampene, og servér dem på toppen af fadet.

Servér gerne brød til.

Tip:

Er der en rest tilbage, kan den spises dagen efter eller fryses.

 

Tip:
  •  
    Mild og blød

Hvis du har stråleskader eller smerter i munden kan denne ret gøres mildere ved at undlade friske krydderurter på toppen. Er mundhulen meget sart kan du også undlade æbleeddike og hvidløg ved grøntsagerne.

Sellerisovs

800 g knoldselleri
8 dl letmælk
100 g revet Vesterbotten eller anden fast ost 40 %
muskatnød
salt og peber


Grøntsager

4 bagekartofler
2 squash
800 g knoldselleri
20 blade savoykål
2 løg
4 fed hvidløg
400 g spinat
4 spsk koldpresset rapsolie
4 spsk æbleeddike


På toppen

400 g kantareller eller andre svampe
20 g olie til stegning
1 stort bdt brøndkarse


Tilbehør

groft brød