Gå til sygdomsliste

Dumping syndrom

Hvis du er blevet opereret i mavesækken eller har fået den fjernet, kan du opleve ubehag under og efter måltider. Det kaldes dumping syndrom.

Tarmen udspiles og arbejder hurtigere

Normalt passerer maden fra mavesækken til tarmen i små mængder ad gangen, men efter en operation af mavesækken sendes maden direkte og hurtigere ud i tarmen. Det kaldes dumping, og det gør, at sukkerkoncentrationen i tarmen bliver højere end normalt.

Den høje sukkerkoncentration trækker væske ind i tarmen, så tarmen bliver udspilet og arbejder hurtigere. Man mærker især til det, når du har spist sukkerholdigt mad.

Ved at spise anderledes kan symptomerne ofte mindskes

Symptomerne er alment ubehag, kvalme, opkast, oppustethed, mavekrampe, diarré, svimmelhed og træthed. Svedtendens, hjertebanken og svimmelhed er også symptomer på dumping syndrom, som kan opstå i op til 1-3 timer efter måltidet. Symptomerne forsvinder som regel igen af sig selv efter et stykke tid.

Du kan ofte mindske ubehag og gener ved at ændre på dine mad- og spisevaner.

Forårsruller serveret i et fad med med en skål soja

Du kan mindske symptomerne på dumping ved at spise flere små måltider om dagen

Kostråd ved dumping (antidumping-diæt):

  • Spis 6-8 små måltider om dagen
  • Spis langsomt og tyg maden grundigt
  • Sid op, når du spiser – du kan ligge ned efter måltidet, hvis du har behov for det
  • Begræns eller udelad sukker og sukkerholdige fødevarer - særligt i flydende form. F.eks. sodavand, saftevand, juice, milkshake, slik, chokolade, is, kager, honning, marmelade, frugtgrød og frugtsupper
  • Det er individuelt, om man kan tåle at drikke og spise mælk og mælkeprodukter. Nogle tåler f.eks. ikke at drikke mælk, men tåler at spise surmælksprodukter. Vælg produkter uden tilsat sukker
  • Undgå at drikke til måltiderne – drik gerne en halv time før og efter måltidet 

Spis gerne:

  • Fuldkorn, pasta, kartofler, ris, grøntsager, frugt og bær (kulhydrater)
  • Kød, fisk, fjerkræ, æg og bønner/linser (protein)
  • Smør, olie, fede oste, mayonnaise og alle slags nødder og kerner (fedt)

Fedtstoffer medvirker til, at mavesækken tømmes langsommere. Det er derfor godt at spise fedtholdigt, hvis du oplever dumping. Det er også godt at spise mere fedt og protein, hvis du har tabt dig eller er i risiko for at tabe dig.

Tal med en diætist

Hvis du har nedsat appetit og eller har tabt dig, er det vigtigt at tale med din læge/sygeplejerske om, hvad du kan gøre. På nogle sygehuse er der tilknyttet en diætist, som kan hjælpe. I de fleste kommuner har du mulighed for at blive henvist til en klinisk diætist. Spørg din kommune eller praktiserende læge om mulighederne.

På Sundhed.dk kan du se, hvad din kommune kan tilbyde i eller efter et kræftforløb (bl.a. kostvejledning).

Sundhedstilbud

Du kan også ringe gratis til Kræftlinjen. Hver torsdag kl. 9-13 kan du tale med en diætist, men du er velkommen til at ringe i hele Kræftlinjens åbningstid med dine spørgsmål.  

Kræftlinjen

Læs mere 

Mere specifik liste over gode madvarer ved antidumping

Den Nationale Kosthåndbog

Om symptomer, undersøgelser og behandling af mavekræft:

Kræft i mavesækken

Læs alt om bivirkninger og senfølger:

Bivirkninger og senfølger