Gå til sygdomsliste

Dumping syndrom

Hvis du er blevet opereret i mavesækken eller har fået den fjernet, kan du opleve ubehag under og efter måltider. Det kaldes dumping syndrom.

Tarmen udspiles og arbejder hurtigere

Normalt passerer maden fra mavesækken til tarmen i små mængder ad gangen, men efter en operation af mavesækken sendes maden direkte ud i tarmen. Det kaldes dumping, og det gør, at sukkerkoncentrationen bliver højere end normalt.

Den høje sukkerkoncentration trækker væske ind i tarmen, så tarmen bliver udspilet og arbejder hurtigere. Man mærker især til det, når man har spist sukkerholdigt mad.

Ved at spise anderledes kan symptomerne ofte mindskes

Symptomerne er alment ubehag, kvalme, opkast, oppustethed, mavekrampe, diarré, svimmelhed og træthed. Svedetendens, hjertebanken og svimmelhed er også symptomer på dumping, som kan opstå i op til 1-3 timer efter måltidet. Symptomerne forsvinder som regel igen af sig selv efter et stykke tid.

Du kan ofte mindske ubehag og gener ved at ændre på dine mad- og spisevaner.

Dumping syndrom

Du kan mindske symptomerne på dumping ved at spise flere små måltider om dagen

Kostråd ved dumping (antidumping-diæt):

  • Spis 5-6 små måltider om dagen
  • Spis langsomt og tyg maden grundigt
  • Sid op, når du spiser – du kan ligge ned efter måltidet, hvis du har behov for det
  • Undgå/spar på sukker og sukkerholdige fødevarer - særligt i flydende form. F.eks. sodavand, saftevand, juice, milkshake, slik, chokolade, is, kager, honning, marmelade, frugtgrød og frugtsupper
  • Undgå at drikke mælk, men spis gerne mælkeprodukter og ost, hvis du kan tåle det. Nogle kan bedre tåle syrnede mælkeprodukter og ost end almindelig mælk. Vælg produkter uden tilsat sukker
  • Undgå at drikke til måltiderne – drik gerne en halv time før og efter måltidet 

Spis gerne:

  • Fuldkorn, pasta, kartofler, ris, grøntsager, frugt og bær (kulhydrater)
  • Kød, fisk, fjerkræ, æg og bønner/linser (protein)
  • Smør, olie, fede oste, mayonnaise og alle slags nødder og kerner (fedt)

Fedtstoffer medvirker til, at mavesækken tømmes langsommere. Det er derfor godt at spise fedtholdigt, hvis du oplever dumping. Det er også godt at spise mere fedt og protein, hvis du har tabt dig eller er i risiko for at tabe dig.

Få gode råd af diætist på hospital eller Kræftlinjen

Det er en god idé at tale med en diætist på det hospital, hvor du er blevet opereret, eller bede din læge om at henvise dig til den kommunale diætist.

Du er også velkommen til at ringe til Kræftlinjen, Kræftens Bekæmpelses gratis telefonrådgivning. Kræftlinjens diætist træffes torsdag formiddag.

Kræftlinjen

Læs mere 

Mere specifik liste over gode madvarer ved antidumping

Den Nationale Kosthåndbog

Om symptomer, undersøgelser og behandling af mavekræft:

Kræft i mavesækken

Læs alt om bivirkninger og senfølger:

Bivirkninger og senfølger