Gå til sygdomsliste

Gode råd ved smagsforandringer

Hvis du oplever smagsforandringer under dit kræftforløb, kan du her få gode råd til, hvordan du kan tilpasse din mad, så den smager dig bedre.

Smagsforandringer kan opleves meget forskelligt fra person til person. Der er ikke én måde at tilpasse maden til alle typer af smagsforandringer. Det, som virker for nogle, virker ikke nødvendigvis for andre.

Det bedste du kan gøre er at prøve dig frem dels ved at smage maden til og ved at lægge mærke til, om der er råvarer, du helst skal undgå helt. Her er nogle gode råd, du kan afprøve.

Du kan eventuelt krydre maden for at tilføje mere smag

Nogle har glæde af at krydre maden for at tilføje mere smag:

  • Salt eller sød din mad kraftigere end sædvanligt - det kan give en bedre smagsoplevelse
  • For sød mad kan dæmpes med lidt salt eller eventuelt citron, kryddereddike, fløde, kvark eller cremefraiche
  • Brug gerne smagsgivere som krydderier, krydderurter, citrusfrugter, citrongræs, chili, hvidløg og ingefær til at give maden smag og friskhed. Særligt hvis du oplever, at maden har metalsmag eller ikke smager af noget
  • Lav krydrede saucer, f.eks. karry- og sursødsauce. En stærk sauce kan skjule en mindre behagelig kødsmag. Det samme kan stærkt smagende tilbehør som chutney, ketchup, chilipasta, syltede rødbeder, pickles og oliven
  • Undgå for meget krydderi i maden, hvis slimhinden i munden og svælget er øm eller irriteret. Så er det bedre at spise mad med en mild smag
Smag din mad til med sødt, salt, surt og bittert

Hvis du oplever smagsforandringer, har du måske behov for en anden smagsbalance i maden, end du plejer at kunne lide. Prøv derfor at justere på smagen. Brug disse tommelfingerregler, når du smager til:

  • Sødt gør smagen mindre bitter
  • Sødt gør smagen mindre syrlig
  • Salt gør smagen mindre sød
  • Syrligt gør smagen mere bitter
  • Stærk krydring dæmper en fremmedartet smag

Sødt:

Sukker, honning, sirup, frugtsafter og søde vine

Salt:

Salt, bouillon, kinesisk soja

Syrligt:

Alle slags eddike, citronsaft, yoghurt naturel, tomatjuice, vin

Bittert:

Kaffe, te, øl, mørk chokolade, kakao, de fleste krydderier og krydderurter, skal af citrusfrugter, oliven

Stærkt:

Chili, karry, ingefær, peber, sennep, peberrod og wasabi

Vælg den mad, du har lyst til at spise

Det bedste råd er at vælge den mad, du har lyst til at spise, og som ikke giver dig ubehag. Prøv dig frem. Måske smager kolde eller tempererede retter bedre end varme. Du kan sagtens spise kold mad både middag og aften, hvis det smager dig bedre. Det er også en god idé at spise flere mellemmåltider for at sikre, at dit behov for næring bliver dækket.

Hvis du ikke kan spise kød, så tænk på at få protein andre steder fra

Det kan være, at du bedre kan spise kylling, fisk og skaldyr. Æg, tørrede bønner og linser, mandler, nødder, ost og mælkeprodukter indeholder også protein.

Velduftende og indbydende mad kan øge lysten til at spise

Hvis din lugtesans ikke er påvirket, kan velduftende mad hjælpe med at fremme madens smag og dermed øge lysten til at spise. Farverig mad kan også stimulere smagsoplevelsen. Prøv f.eks. at pynte maden med friske krydderurter.

Hvorfor opstår smagsforandringer, og hvor længe varer det?

Smagsforandringer, der er opstået som følge af en behandling, vil oftest forsvinde kortere eller længere tid (måske måneder) efter afsluttet behandling. Andre gange kan smagsforandringerne vare ved. 

Årsager til smagsforandringer

Læs mere om bivirkninger og senfølger: 

Bivirkninger og senfølger