Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.
Hvis du oplever smagsforandringer under dit kræftforløb, kan du her få gode råd til, hvordan du kan tilpasse din mad, så den smager dig bedre.
Smagsforandringer kan opleves meget forskelligt fra person til person. Der er ikke én måde at tilpasse maden til alle typer af smagsforandringer. Det, som virker for nogle, virker ikke nødvendigvis for andre.
Det bedste du kan gøre er at prøve dig frem dels ved at smage maden til og ved at lægge mærke til, om der er råvarer, du helst skal undgå helt. Her er nogle gode råd, du kan afprøve.
Du kan eventuelt krydre maden for at tilføje mere smag
Hvis du oplever smagsforandringer, har du måske behov for en anden smagsbalance i maden, end du plejer at kunne lide. Prøv derfor at justere på smagen. Brug disse tommelfingerregler, når du smager til:
Sukker, honning, sirup, frugtsafter og søde vine
Salt, bouillon, kinesisk soja
Alle slags eddike, citronsaft, yoghurt naturel, tomatjuice, vin
Kaffe, te, øl, mørk chokolade, kakao, de fleste krydderier og krydderurter, skal af citrusfrugter, oliven
Chili, karry, ingefær, peber, sennep, peberrod og wasabi
Det bedste råd er at vælge den mad, du har lyst til at spise, og som ikke giver dig ubehag. Prøv dig frem. Måske smager kolde eller tempererede retter bedre end varme. Du kan sagtens spise kold mad både middag og aften, hvis det smager dig bedre. Det er også en god idé at spise flere mellemmåltider for at sikre, at dit behov for næring bliver dækket.
Det kan være, at du bedre kan spise kylling, fisk og skaldyr. Æg, tørrede bønner og linser, mandler, nødder, ost og mælkeprodukter indeholder også protein.
Hvis din lugtesans ikke er påvirket, kan velduftende mad hjælpe med at fremme madens smag og dermed øge lysten til at spise. Farverig mad kan også stimulere smagsoplevelsen. Prøv f.eks. at pynte maden med friske krydderurter.
Smagsforandringer, der er opstået som følge af en behandling, vil oftest forsvinde kortere eller længere tid (måske måneder) efter afsluttet behandling. Andre gange kan smagsforandringerne vare ved.
Dette er en generel beskrivelse af smagsforandringer. Du kan læse om de enkelte kræftsygdomme, herunder eventuelle bivirkninger til behandlingerne her:
Sidst ændret 11.01.2018
Klinisk diætist Vivi Becktoft Bruun, klinisk diætist Pia Gronemann og sygeplejerske Tina Bastrup
Strandboulevarden 49
2100 København Ø
Tlf.: 35 25 75 00
Fax: 35 25 77 01
E-mail: info@cancer.dk
CVR: 55629013
EAN numre
Kontakt
Privatlivspolitik
Henvendelser om indsigt i
og sletning af persondata:
E-mail: persondata@cancer.dk
Klager over brug af persondata:
E-mail: dpo@cancer.dk
Professionel og gratis rådgivning
Tlf.: 80 30 10 30
Hverdage kl. 9 - 21
Lør. - søn. kl. 12 - 17