Gå til sygdomsliste

Navigator – få støtte af en bisidder

Hvis du har særligt behov for støtte i kræftforløbet er Kræftens Bekæmpelses Navigatortilbud måske noget for dig. En navigator kan være bisidder og tovholder i forløbet og give opbakning og støtte undervejs.

Hvis du har særligt behov for støtte igennem kræftforløbet, er Kræftens Bekæmpelses Navigatortilbud måske noget for dig. Det kan f.eks. være, hvis du ikke har nære pårørende, som kan støtte dig, og du har svært ved at overskue de mange aftaler, undersøgelser og behandlinger i dit forløb.

Med ordningen får du tilknyttet en frivillig navigator, der kan støtte dig i kontakten til sygehuset og hjælpe dig godt igennem sygdomsforløbet. Som udgangspunkt står den frivillige navigator til rådighed i ca. 3 timer ugentligt i 6 måneder. Den konkrete støtte aftales mellem dig og navigator ud fra dit behov.

Hør 54-årige Allan Rasmussen fortælle om sit kræftforløb og den støtte, han fik fra sin navigator, i denne lille film. Varighed ca. 3 min.

En navigator kan f.eks.:

  • Tage med til samtaler på sygehuset og kommunen. En navigator kan f.eks. tage med til samtaler på hospitalet, i kommunen eller hos egen læge. Navigator kan støtte dig i at få stillet de relevante spørgsmål under samtalerne og sikre, at du forstår de informationer, du får, og de aftaler, der bliver indgået 
  • Hjælpe med at skabe overblik i kræftforløbet. En navigator kan hjælpe dig med at få overblik over undersøgelser, behandling og rehabiliteringstilbud. Navigator kan støtte dig, så du får gennemført de planlagte undersøgelser og aktiviteter. Navigator kan gøre opmærksom på relevante tilbud i og udenfor Kræftens Bekæmpelse
  • Lytte til dig og give dig psykisk støtte. En navigator kan lytte til dine tanker og bekymringer, og støtte op om dig i din dagligdag. Navigator kan også hjælpe med at finde løsninger på praktiske problemer, f.eks. transport

Hvem kan få en navigator?

Du kan som kræftpatient få tilknyttet en frivillig navigator i forbindelse med, at du får stillet diagnosen eller under behandling og rehabilitering.

Tilbuddet henvender sig til kræftpatienter, som savner ressourcer til at håndtere sygdomsforløbet på egen hånd. Det kan f.eks. være, hvis du ikke har pårørende at trække på og derfor står meget alene i forløbet. Øvrige forhold som at være uden for arbejdsmarkedet eller have en kort eller ingen uddannelse tages også i betragtning.

Tilbuddet er som udgangspunkt landsdækkende, men der kan være byer, hvor vi aktuelt ikke har frivillige navigatorer.

Kontakt nærmeste kræftrådgivning, hvis du eller en du kender, kan have brug for den støtte, en navigator tilbyder.

51-årige Susanne Nielsen fortæller i denne lille video om, hvordan den frivillige navigator blev et sikkerhedsnet, så hun følte sig mindre alene i kræftforløbet. Varighed ca. 3 min.

Kontakt nærmeste kræftrådgivning

Kontakt nærmeste kræftrådgivning, hvis du eller en du kender, kan have brug for den støtte, en navigator tilbyder. Du finder kontaktoplysninger og en oversigt over kræftrådgivningerne her:

Find nærmeste kræftrådgivning

Vil du være navigator?

Hvis du overvejer at blive frivillig navigator kan du finde jobopslag i dit lokalområde på frivillig.dk. Se under aktuelle frivilligjobs inden for patientstøtte.

find navigatorjobs på frivillig.dk

 

Livet med kræft

Livet med kræft

Om psykiske reaktioner, familie, seksualitet og arbejde.

Hvis du har kræft


Til pårørende

Råd til pårørende

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende


Børns behov når far eller mor har kræft

Når mor eller far har kræft, har børn først og fremmest brug for omsorg og kærlighed.

Børn i kræftramte familier


Opskrifter

Opskrifter

Hvad skal jeg spise, hvis jeg har kræft?

Opskrifter