Gå til sygdomsliste

Private pensionsordninger

Din sygdom kan medføre en varig forringelse af din arbejdsevne. Hvis dette er tilfældet og du er medlem af en privat pensionsordning, kan du i visse situationer få udbetalt ydelser fra pensionskassen/pengeinstituttet.

Du bør altid kontakte dit selskab for at høre om mulighederne for ydelser, når du bliver syg. De fleste selskaber har ansat pensionsrådgivere/socialrådgivere, der kan hjælpe dig.

En varig ydelse fra et selskab vil i nogle tilfælde afhænge af, om du er tilkendt en offentlig førtidspension, men ikke alle. Det afhænger af det enkelte selskabs vilkår og betingelser.

Private pensionsordninger

Det er dit pensionsselskab, som afgør, om der skal være søgt offentlig førtidspension, før der kan udbetales kapitalpension, invalidepension eller andre ydelser fra pensionsselskabet.

Undersøg dine tilbud

Det er altid er en god idé at kontakte sit forsikringsselskab eller sin pensionskasse og undersøge, hvilke tilbud de har, når man er sygemeldt og ramt af alvorlig sygdom.

Udbetaling af kapitalpension eller supplerende engangsydelse før tid

Du kan søge om at få udbetalt en kapitalpension eller en supplerende engangsydelse til en lavere afgift. Normalt vil afgiften være 52% til Skat. Er du imidlertid livstruende syg og søger disse ydelser udbetalt før du fylder 60 år kan de udbetales til en afgift på 40%.

Det er dog altid bestemmelserne i aftalen med selskabet, der sælger kapitalpensioner og supplerende engangsydelser, der er afgørende for, hvornår man kan hæve sin ydelse mod at betale 40 pct. i statsafgift. Derfor er det altid en god idé at undersøge, hvad man har krav på, hvis man lider af en livstruende sygdom.

Du skal være opmærksom på, at der er enkelte kræftformer, der ikke anses for livstruende og derfor ikke giver ret til at få udbetalt kapitalpensionen til den lave afgift. Dette gælder for følgende kræftformer:

 • Hudkræft, herunder Kaposis sarkom (uden påvist HIV-infektion)
 • Svulster, der ved den mikroskopiske (histologiske) undersøgelse beskrives som præmaligne (forstadier til kræft), såsom:
  • Celleforandringer i livmoderhalsen (Cervical Intraepithelial Neoplasi (CIN), alle stadier),
  • ”Carcinoma in situ”
  • Godartede blærepapillomer,
  • Hodgkins sygdom (stadium I)
  • Kronisk lymfatisk leukæmi

Skats bekendtgørelse om udbetaling ved livstruende sygdom

Skat: Udbetaling ved livstruende sygdom

Få et overblik

Hos Pensionsinfo.dk kan du få et samlet overblik over dine pensionsopsparinger samt udbetalinger og dækninger ved pension, sygdom og død. Stort set alle danske pengeinstitutter og pensionsselskaber er medlemmer i Pensionsinfo.dk, og du kan derfor nemt og hurtigt få et overblik over dine pensioner og forsikringer. Du tilgår Pensionsinfo.dk ved at logge ind med NemId her:

Pensionsinfo.dk

 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning