Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.
Hvis du har et barn med kræft, har du mulighed for at søge hjælp til de økonomiske og praktiske problemer, der kan følge med dit barns sygdom.
De fleste børneafdelinger på hospitalerne har tilknyttet en socialrådgiver, der kan hjælpe dig med at få overblik over den ændrede situation og oplyse om, hvilke muligheder der er for at søge hjælp hos din kommune.
Hvis barnet er indlagt på hospital i mindst 12 dage, kan der ydes dagpenge til forældre til børn under 18 år (enlige forsørgere er undtaget) efter barselslovens § 26.
Ansøgeren skal opfylde beskæftigelseskravet i barselsloven. Dagpengene udgør kr. 4.465 kr. (2022) pr. uge og kan højest udbetales i 52 uger.
Retten til dagpenge giver dig ikke automatisk ret til at holde orlov fra arbejdet. Det skal du aftale med arbejdsgiveren.
Hvis kommunen bevilger kompensation for tabt arbejdsfortjeneste, er det muligt at få dækket en del af arbejdstiden. Det kan der f.eks. være brug for, hvis barnet skal ledsages til ambulante behandlinger, men i øvrigt er i stand til at have en almindelig hverdag.
Begge forældre kan få deltids tabt arbejdsfortjeneste, hvis den bedste løsning for familien er, at man deler opgaven. I særligt alvorlige tilfælde, f.eks. ved indlæggelse på hospitalet, kan begge forældre få kompensation for tabt arbejdsfortjeneste.
Kommunen vurderer, om betingelserne er opfyldt.
Børn, der er omfattet af lovens § 26, kan samtidig være eller blive omfattet af personkredsen for tabt arbejdsfortjeneste efter servicelovens § 42.
Der kan dog kun udbetales ydelser efter den ene af bestemmelserne. Forældre må i disse tilfælde vælge regelsæt, og kommunen kan vejlede.
Generelt adskiller § 26 i barselsloven sig fra § 42 i serviceloven ved følgende:
Kompensationen udbetales som et skattepligtigt beløb på maks. 33.063 kr. om måneden (2022).
Du kan søge kompensation for tabt arbejdsfortjeneste eller mistede arbejdsløshedsdagpenge allerede fra barnets indlæggelse, og så længe det er nødvendigt, at en af forældrene har orlov fra sit arbejde for at passe barnet i hjemmet.
Du kan få hjælp i op til tre måneder efter, at barnet er blevet rask, blevet mindre behandlingskrævende eller i værste fald ikke overlevede.
Hvis I har behov for aflastning derhjemme og hjælp til daglige gøremål, kan I søge kommunen om aflastning. Kommunen fastsætter behovet for aflastning efter en vurdering af den enkelte familie.
Der kan være et særligt behov for aflastning, når den ene af forældrene får kompensation for tabt arbejdsfortjeneste og er hjemme hos det syge barn 24 timer i døgnet. Hjælpen kan f.eks. bestå af:
Se mere om samspillet mellem forældrenes mulighed for kompensation i Praksisnyt nr. 81 fra DUKH
Hvis dit kræftramte barn er under 18 år, kan kommunen dække de ekstraudgifter, der er en direkte følge af barnets sygdom.
For at få bevilliget penge, skal jeres årlige ekstra udgifter være på 5.207 kr. (2022) eller mere.
Merudgiftsydelsen er uafhængig af indkomst og er skattefri.
Nogle af de typiske tilfælde, hvor der kan ydes støtte til dækning af merudgifter, er:
Du kan læse mere om merudgifter til børn på DUKH's hjemmeside:
DUKH's information om merudgifter til børn
Det er kommunen, som bevilger dækning af merudgifter. Du skal ansøge om merudgifter via borger.dk:
Merudgiftsydelsen beregnes for et år ad gangen, men hvis der sker ændringer i ekstraudgifterne, kan ydelsen reguleres for en kortere periode. Merudgiftsydelsen udbetales en gang om måneden.
Hvis dit barn ofte er indlagt eller ikke kan køre med offentligt transport, kan udgifter til transport hurtigt løbe op. Du kan søge kommunen om hjælp til dækning af disse transportudgifter til såvel offentlige transportmidler som ved anden transport (taxa eller egen bil).
Nogle af de typiske tilfælde, hvor der kan ydes støtte til dækning af transport:
Hjælpemidler til kortere eller længere brug kan stilles til rådighed af hospitalet f.eks.:
Hvis dit barn er indlagt eller på grund af sygdom ikke kan følge den normale skolegang, skal det kommunale skolevæsen tilbyde undervisning på hospitalet eller i hjemmet.
Hvis dit barn får kræft, er det en god idé undersøge dine forsikringsbetingelser, da dit barn kan have mulighed for at få udbetalt et større engangsbeløb. Det er nemlig ikke kun voksne, der kan være forsikrede mod kritisk sygdom. Hvis du som forælder er omfattet af en gruppelivsforsikring eller en pensionsordning, kan dit barn være omfattet af dækning.
Det er også muligt at tegne særskilte forsikringer mod kritisk sygdom for børn. I begge tilfælde vil barnet typisk være dækket fra fødslen, og indtil det fylder 18 år.
Kræftens Bekæmpelse har nogle mindre legater, der kan søges til børn med kræft. Socialrådgiveren på hospitalet kan være behjælpelig med at ansøge herom. Endvidere findes der andre fonde, f.eks. Børnecancerfonden, der kan søges til særlige formål.
Her kan du finde gode råd til familier med kræftramte børn:
Læs mere om kræftpatienters rettigheder:
Læs mere om dine muligheder, hvis du har brug for hjælp i hjemmet: