Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.
Et legat kan være en økonomisk hjælp til hverdagen, når man er kræftramt. Kræftens Bekæmpelse har en mindre pulje, som uddeles som legater til kræftpatienter og pårørende. Her får du tips til, hvordan man kan lave en legatansøgning og inspiration til at søge andre legater.
Legatet er skattefrit og på 4.000 kr. Det kan søges af kræftpatienter og pårørende, der opfylder betingelserne for, hvad man maksimalt må tjene og have i formue. Læs mere om legatet og hent en ansøgningsblanket her:
Et legat kan være en hjælp til hverdagen, hvis man er ramt af en kræftsygdom. Du kan bl.a. finde legater på nettet.
Langt de fleste biblioteker har legathåndbøger eller legat-cd´er stående, som har oplysninger om de fleste legater. På biblioteket kan du normalt få hjælp af en bibliotekar til at gennemse legaterne.
Legatoplysningerne ændres forholdsvis ofte, så vær opmærksom på, om det er den nyeste udgave af legathåndbogen, du kigger i. Legathåndbøgerne/legat-cd´erne udgives typisk hvert andet år.
I legathåndbogen er legaterne ofte inddelt i forskellige emneområder og ansøgningstidspunkter. Emneområderne kan f.eks. være legater til økonomisk dårligt stillede eller sygdomsramte. Det kræver derfor en del tid at gennemse de forskellige legater for at finde ud af, om du kan søge dem.
Ved brug af legat-cd´en kan du søge mere konkret på områder, som vedrører netop din situation og det ansøgningstidspunkt, som er relevant for dig. Typiske søgeord kan f.eks. være:
Legathåndbøger og legat-cd´er udgives bl.a. af Krak, som udgiver 'Kraks Fonds- & Legatvejviser' samt Billesø og Baltzer, der udgiver 'Vejviser til legater og fonde'.
Du kan finde legater, der kan være relevante for dig på hjemmesiden legatbogen.dk:
Start med at læse hele legatbeskrivelsen igennem. Få en fornemmelse af, hvilke forhold, der lægges vægt på i dette legat.
Brug kun tid på at søge legater, hvor hovedparten af legatbeskrivelsen passer på din situation. Typisk søges legaterne af mange flere, end der uddeles til, hvilket betyder at der normalt kun gives til dem, som passer præcist til formålet for legatet.
Overhold tidsfristen for ansøgningen. Undgå samtidig at sende ansøgningen mange måneder for tidlig, da den derved kommer til at virke mindre akut.
Brug altid ansøgningsskemaet, hvis der er krav om det. Vedlæg evt. bilag med begrundelse for ansøgningen.
Det er ofte en god ide at ansøge om et konkret legatbeløb. Angiver legatbeskrivelsen et beløb, så brug det. Ellers forsøg at få en fornemmelse af, om legatbeskrivelsen lægger op til et legatformål, som typisk kræver et større eller mindre beløb. Beløbet ligger normalt mellem 1.000 - 20.000 kr.
Husk dokumentation. Har din økonomiske situation betydning for ansøgningen af legatet, skal du typisk vedlægge kopi af årsopgørelsen. Har din sygdomsmæssige situation betydning for ansøgningen af legatet, skal du typisk vedlægge kopi af lægeattest eller relevant journal.
Husk at vedlægge frankeret svarkuvert, hvis det kræves.
Hjemmesiden www.fundraising.how har skrevet en artikel med 10 gode råd til søge legater. Artiklen er særligt målrettet mennesker med sygdom og andre økonomisk trængte. I artiklen får du råd til at opbygge en god ansøgning.
Undgå at lave ansøgningen for lang. Helst under 1½ A-4 side. Legatadministratorerne får mange ansøgninger, og det er en fordel, hvis de hurtigt kan danne sig et overblik over, hvorfor netop du har behov for legatet.
Angiv et klart formuleret formål for, hvad legatet skal bruges til.
Her kan du se et eksempel på en legatansøgning, den kan du måske bruge som inspiration til din egen ansøgning.
Eksempel på ansøgning om legat (Navnene er opdigtede)
Sidst ændret:04.06.2021
Juridisk specialkonsulent Lisbeth Kroer
Strandboulevarden 49
2100 København Ø
Tlf.: 35 25 75 00
E-mail: info@cancer.dk
CVR: 55629013
EAN numre
Kontakt
Privatlivspolitik
Henvendelser om indsigt i
og sletning af persondata:
Indsigt i persondata
Sletning af persondata
Klager over brug af persondata:
E-mail: dpo@cancer.dk
Professionel og gratis rådgivning
Tlf.: 80 30 10 30
Hverdage kl. 9 - 21
Lør. - søn. kl. 12 - 17