Gå til sygdomsliste

Hjælp til efterlevende

Hvis du selv er pensionist, og din ægtefælle eller samlever dør, har du ret til at få udbetalt afdødes pension i tre måneder, hvis den afdøde var folke- eller førtidspensionist.

Efterlevelsespension - ret til udbetaling af afdødes pension

Hvis ens ægtefælle eller samlever dør, har man ret til at få udbetalt afdødes pension i tre måneder, hvis man selv er pensionist, og den afdøde var enten folke- eller førtidspensionist. Udbetalingen sker automatisk fra Udbetaling Danmark.

Der bliver beregnet skat af beløbet og Udbetaling Danmark anvender den efterlevendes bikort. Efter 3 måneder omberegner Udbetaling Danmark automatisk pensionen efter satsen for enlige. Det er dog en betingelse, at man boede sammen på tidspunktet for dødsfaldet. 

Efterlevelseshjælp - engangsbeløb ved dødsfald

Hvis man ikke har ret til efterlevelsespension, kan man søge kommunen om efterlevelseshjælp, hvis ens samlever eller ægtefælle dør.

Beløbets størrelse

Efterlevelseshjælp er et engangsbeløb på højst 14.860 kr. (2019).

Hvis efterlevendes årsindkomst er på over 244.656 kr. (2019), nedsættes beløbet. Hvis den er over 382.272 kr. (2019), kan man ikke få hjælp.

For at kunne søge om efterlevelseshjælp skal man have haft fælles bopæl i Danmark de seneste tre år inden dødsfaldet.

Ansøgningen skal afleveres til Udbetaling Danmark senest 6 måneder efter dødsfaldet. Hvis man bor i udlandet, skal man også søge hos Udbetaling Danmark. Du læse mere det på borger.dk:

Borger.dk - efterlevelseshjælp

Banken lukker afdødes konti

Vær opmærksom på, at banken i forbindelse med et dødsfald lukker alle den afdødes konti. Derfor er det vigtigt at sørge for, at de efterladte har penge stående på en konto i deres eget navn. Ellers risikerer de efterladte oven i sorgen også at stå med akutte økonomiske problemer. Særligt før i tiden var det almindeligt, at ægtepar havde alle penge stående i mandens navn, og det gav store problemer for den efterlevende kvinde.

Med hensyn til fælles bankkonto, kommer det an på, hvad reglerne er for den enkelte konto. I de fleste tilfælde kan ægtefællen dog fortsat hæve penge på kontoen.

 

Rådgivning

To kvinder taler sammen i rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Livet med kræft

Livet med kræft

Om psykiske reaktioner, familie, seksualitet og arbejde.

Hvis du har kræft


Opret en profil på cancerforum og mød andre patienter og pårørende, som du kan dele tanker og erfaringer med.


Til pårørende

Råd til pårørende

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende