Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.
Et menneske, som er døende, har mulighed for at tilbringe den sidste tid i hjemmet og blive plejet af et familiemedlem eller en ven. Plejeren modtager enten fuld løn eller et plejevederlag.
Plejevederlaget udbetales af den kommune, hvor plejen foregår. Retten til plejevederlaget bevares i indtil 14 dage efter, at den plejekrævende person er død.
Vejledning om hjælp og støtte efter serviceloven (kap. 46-58)
Alle, der passer en nærtstående, kan få udbetalt plejevederlag. Det er ikke en betingelse, at man er i familie med hinanden.
Der er mulighed for, at flere personer kan dele plejevederlaget. Kontakt din kommune og hør nærmere.
Som lønmodtager har du ret til at få orlov i forbindelse med pleje af en døende. Du kan også være omfattet af en overenskomstmæssig ret til at få suppleret plejevederlaget op til fuld løn under plejeorlov.
Hvis du er selvstændig erhvervsdrivende, hjemmearbejdende ægtefælle, folke- eller førtidspensionist, studerende, efterlønsmodtager, kontanthjælpsmodtager eller modtager af arbejdsløshedsunderstøttelse, kan du også få plejevederlag. Hvis du modtager offentlig forsørgelsesydelse, kan du vælge at fortsætte med det, eller du kan vælge at få udbetalt basisbeløbet.
Hvis man ønsker at holde orlov for at pleje en døende, og enten den døende, plejeren eller begge bor i udlandet, gælder der særlige regler for plejeorlov og for at få økonomisk støtte i form af plejevederlag. Læs mere:
Plejevederlaget kan ikke overstige din hidtidige indtægt. Beløbet svarer til 1,5 gange det sygedagpengebeløb, som du vil have ret til ved sygdom -ca. 29.575 kr. i 2023. Du får udbetalt et basisbeløb på 17.086 kr. (2023), hvis du ikke er berettiget til sygedagpenge.
Plejevederlaget er skattepligtigt. Minimumsbeløbet kan ikke udbetales sammen med andre offentlige ydelser.
Ansatte i kommuner og regioner og visse andre på det private arbejdsmarked har ifølge deres overenskomst ret til at få fuld løn under orloven. I de tilfælde vil arbejdsgiveren få refusion fra kommunen svarende til, hvad den ansatte ellers ville få i plejevederlag.
Der er mulighed for at vælge at gå på plejeorlov på deltid. Vælger du en plejeorlov på deltid, får du plejevederlag i forhold til det antal timer, du går ned i arbejdstid. Der er også mulighed for, at flere kan dele plejen imellem sig.
Det kan være en krævende opgave at passe en døende i hjemmet. I forbindelse med plejeorlov skal du vide, at der er mulighed for at få hjælp og aflastning fra kommunen. Kommunen kan stille hjemmehjælp til rådighed til pleje af den syge og til praktiske gøremål. Kommunen kan også hjælpe med aflastning, så plejeren har mulighed for at holde fri. Det kan være nødvendigt, hvis der er tale om et længere forløb.
Aflastning kan også gives i form af et kortere ophold på plejehjem eller en 'åben indlæggelse' på sygehuset. Det er meget vigtigt at få truffet nogle aftaler om aflastning i forbindelse med etablering af en plejeordning.
Hvis den syge har udgifter til medicin, sygeplejeartikler, boligændringer, hjælpemidler eller hjemmehjælp, vil disse udgifter blive betalt af kommunen. Tanken med ordningen er, at det ikke skal koste mere at blive plejet hjemme, end hvis man var indlagt på et hospital.
Det kan være krævende at passe en døende hjemme. Det er derfor vigtigt, at man inden plejeorloven tænker det godt igennem. Læs mere om de forskellige overvejelser, der kan være gode at gøre sig. Læs mere her:
Læs om lindrende behandling i hjemmet, og hvilken hjælp palliative teams kan give:
Find information om, hvad et hospice er og oversigt over hospices i Danmark:
Find gode råd om den sidste tid:
Læs alt om at passe og pleje en syg:
Sidst ændret:23.01.2023
Socialrådgiver Mette Lise Petersen og juridisk chefkonsulent Lisbeth Kroer
Strandboulevarden 49
2100 København Ø
Tlf.: 35 25 75 00
E-mail: info@cancer.dk
CVR: 55629013
EAN numre
Kontakt
Privatlivspolitik
Henvendelser om indsigt i
og sletning af persondata:
Indsigt i persondata
Sletning af persondata
Klager over brug af persondata:
E-mail: dpo@cancer.dk
Professionel og gratis rådgivning
Tlf.: 80 30 10 30
Hverdage kl. 9 - 21
Lør. - søn. kl. 12 - 17