Gå til sygdomsliste

Behandling af hjerneødem

Hjernetumorer medfører ofte en hævelse af hjernen, som hyppigt skyldes en vandansamling omkring tumoren. Det kaldes hjerneødem og kan føre til øget tryk inde i kraniet.

Symptomerne på hjerneødem er hovedpine, utilpashed og kvalme. Hjerneødem kan også medføre de samme forstyrrelser af hjernens funktion som selve hjernetumoren.

Behandling med binyrebarkhormoner

Hjerneødem behandles med binyrebarkhormoner, de såkaldte steroider. Behandlingen med binyrebarkhormoner lindrer på de generende symptomer, men kan desværre ikke fjerne selve tumoren.

Man får som regel binyrebarkhormoner som tabletter. Virkningen af medicinen indtræder efter 1-2 dages behandling, og virkningen er nogle gange næsten mirakuløs. For eksempel kan en svær halvsidig lammelse eller voldsom hovedpine forsvinde mere eller mindre.

Bivirkninger ved behandling af hjerneødem

Binyrebarkhormoner kan have mange bivirkninger, når medicinen gives i de mængder, som er nødvendige ved hjernetumorer. Derfor er det vigtigt, at dosis er så lav som mulig, og at behandlingen ikke gives i længere tid end nødvendigt.

I tilfælde af anden sygdom, især sygdomme forbundet med feber, er det vigtigt at fortælle, at man er i behandling med binyrebarkhormon, fordi hormonet kan skjule de almindelige infektionstegn. Man skal bære et kort i sin pung med oplysninger om behandlingen og den behandlende læges navn.

De fleste bivirkninger indtræder først efter nogen tids behandling (der kan gå uger, måneder eller år) og forsvinder som regel igen efter et stykke tid, efter at man er ophørt med medicinen.

Bivirkninger opleves forskelligt fra patient til patient. Det anbefales, at man tager tilskud af kalk og D-vitamin for at undgå afkalkning af knoglerne.

Stop ikke med at tage medicinen

Man må ikke pludselig holde op med at tage binyrebarkhormoner, da man så kan blive alvorligt syg, fordi kroppen har vænnet sig til medicinen.

De fleste bivirkninger forsvinder, når man holder op med medicinen. I nogle tilfælde kan f.eks. sukkersyge og knogleforkalkning dog blive en varig bivirkning.

De bivirkninger, man udsætter sig selv for ved behandling med binyrebarkhormoner, må ses i forhold til, hvad man kan opnå ved behandlingen. Den hjælper fantastisk på nogle af tumorens symptomer, og der findes ikke andre behandlinger, der er bedre til at behandle hjerneødem.

Læs mere om medicinens virkning og bivirkninger:

Binyrebarkhormoner (tabletter)

Læs også:

Gode råd om, hvad du kan gøre ved f.eks. mundproblemer, kvalme, træthed og fordøjelsesbesvær:

Bivirkninger og senfølger

Kan jeg selv gøre noget?

Få viden og gode råd om bl.a. kost, alternativ behandling og motion - som kan forbedre din livskvalitet, når du er i behandling for kræft:

Hvad kan du selv gøre


Læs alt om behandling af hjernetumorer:

Behandling af hjernetumorer (oversigt)

 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning


Del dine tanker og erfaringer i gruppen "Hjernekræft" på Cancerforum.