Gå til sygdomsliste

Kemoterapi ved hjernetumorer

Hjernetumorer kan behandles med kemoterapi enten før, under eller efter strålebehandlingen. Hvilken type kemoterapi, man skal have, afhænger af mange forskellige ting, f.eks. typen af hjernetumor, ens almene tilstand, eventuelle andre sygdomme og ens egne ønsker.

Man kan få kemoterapi på to måder:

  • Som tabletter
  • Som drop i blodårerne (intravenøst)

Kemoterapi er en medicinsk behandling med et eller flere stoffer. Formålet med kemoterapien er at få kræftcellerne til at holde sig i ro eller til at svinde. Forskellige typer kemoterapi virker på forskellige måder, hvilket betyder, at bivirkningerne også er forskellige.

Ofte starter man med én slags kemoterapi, og hvis kræftsygdommen kommer igen eller ikke kan holdes i ro, skifter man ofte til en anden slags kemoterapi.

Bivirkninger ved kemoterapi

De mest almindelige bivirkninger ved kemoterapi er:

  • Kvalme
  • Hårtab
  • Påvirkning af de bloddannende organer (knoglemarven)

Der findes medicin mod kvalme, og håret vokser som regel ud igen efter behandlingen. Hvis knoglemarven påvirkes, falder antallet af røde og hvide blodlegemer og blodplader.

Dette kan give øget infektionstendens, blodmangel med træthed og tendens til at blive forpustet. Derfor bliver man kontrolleret med en blodprøve både før og efter hver kemoterapi.

Det kan blive nødvendigt at få behandling med antibiotika og eventuelt blodtransfusion. Det kan også være nødvendigt at udsætte den resterende kemoterapi.

Forsøgsbehandling med ny medicin

Nogle gange kan man få tilbudt at deltage i forsøgsbehandling, hvor man får en ny behandling med kemoterapi eller immunterapi sammen med standardbehandlingen. Ved forsøgsbehandling får patienter nye lægemidler eller behandlingsmetoder. Formålet er at afprøve, om de nye behandlinger kan forbedre behandlingen af hjernetumorer. Læs mere:

Forsøgsbehandling

Læs også:

Find opskrifter og få viden om kost, ernæring og kosttilskud:

Kost til kræftpatienter

Gode råd om, hvad du kan gøre ved f.eks. mundproblemer, kvalme, træthed og fordøjelsesbesvær:

Bivirkninger og senfølger


Læs alt om behandling af hjernetumorer:

Behandling af hjernetumorer (oversigt)

 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning


Del dine tanker og erfaringer i gruppen "Hjernekræft" på Cancerforum.