Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.
Risikoen for, at kræften i hjernen vender tilbage, afhænger af sygdommens stadium før behandling, af hvilken type tumor der er tale om, og hvilken behandling man tidligere har fået.
Risikoen for tilbagefald er størst i løbet af de første år efter endt behandling.
Det vil sige, at jo flere år der går uden tegn på tilbagefald, jo mindre er risikoen for, at sygdommen kommer igen.
Hvis hjernetumorer kommer igen, kan det ske enten som et lokalt tilbagefald eller i form af metastaser.
Metastaser betyder, at sygdommen har spredt sig til andre dele af kroppen. Med få undtagelser spreder hjernesvulster sig aldrig uden for hjernen. Ependymomer og PNET-tumorer kan sprede sig inden for hjernen og rygmarvskanalen. I meget sjældne tilfælde kan især ondartede hjernesvulster sprede sig via blodet uden for hjernen og rygmarven.
Der er forskellige muligheder for behandling.
Det er vigtigt at kontakte lægen - også mellem opfølgningsbesøgene - hvis du oplever symptomer som:
Tilbagefald samme sted (lokalt recidiv)
De forskellige typer hjernetumorer opfører sig meget forskelligt, og der er stor forskel på deres tendens til at komme igen det samme sted.
Behandling ved tilbagefald
Ved tilbagefald er det muligt at blive opereret op til flere gange. Antallet af operationer kan dog begrænses af, at det kan være svært at få huden til at hele efter flere operationer især hvis man også har fået strålebehandling.
Ved tilbagefald får man ofte supplerende behandling med kemoterapi og (eventuelt eksperimentel behandling) og/eller strålebehandling.
Glioblastom og astrocytomer grad III
Glioblastom og astrocytomer grad III kan vokse ud igen, også selv om de er fjernet helt.
Hvis tumoren kan opereres, foretages en ny operation oftest i kombination med kemoterapi og/eller eksperimentel behandling. Strålebehandling kan ikke gives igen.
Nogle tumorer kan fjernes helt, og man kan leve i årevis efter operationen. I andre tilfælde kan en godartet tumor ikke fjernes helt, og den giver derfor symptomer igen på et senere tidspunkt. Diffuse astrocytomer behandles med strålebehandling og kemoterapi.
Patienter med anaplastiske oligodendrogliomer, som ikke tidligere har fået kemoterapi, kan behandles med kemoterapi.
Ependymomer kommer også ofte igen. Hvis tilbagefaldet er samme sted, bliver man opereret. Hvis hjernetumoren har spredt sig, får man strålebehandling. Hvis man tidligere har fået strålebehandling, får man kemoterapi.
Meningeomer
Hvis tumoren kan fjernes helt, er man ofte helbredt. Tumorer, som sidder et vanskeligt tilgængeligt sted, og som derfor ikke kan fjernes helt, kan vokse ud igen og skal måske opereres igen.
Nogle tumorer har en større tilbøjelighed til at komme igen end andre. Man bliver ofte kontrolleret i mange år efter en operation. Nogle tumorer kan komme igen efter mange år, selv om de tilsyneladende var fjernet helt. I nogle tilfælde anbefales det derfor at få foretaget en kontrolscanning efter 5-10 år.
Neurinom
Disse tumorer kommer sjældent igen, hvis de er fjernet helt. Er der efterladt noget af tumoren ved operationen, vokser denne rest meget langsomt.
Hypofyseadenom
Nogle hypofyseadenomer kan fjernes helt og kommer aldrig igen. Andre vil vokse langsomt, hvis de ikke er fjernet helt, og en ny operation kan komme på tale. Hvis det drejer sig om hormondannende tumorer, vil nogle eller alle symptomer forsvinde, hvis tumoren er fjernet helt og hormondannelsen blevet normal. Hvis man har fået kropsforandringer pga. akromegali, er forandringerne dog som regel varige, også selv om behandlingen har været vellykket.
Øget væsketryk i hjernen kan afhjælpes ved hjælp af en ventil (shunt). Ventilen sidder på et plasticrør, der går fra hjernens hulrum til bughulen.
Tilbagefald af en kræftsygdom betyder, at sygdommen er vendt tilbage igen, efter man har været fri for kræft. Det kaldes også recidiv. Man kan få lokalt tilbagefald og/eller tilbagefald med spredning.
Det kaldes lokalt tilbagefald, hvis kræften vender tilbage til den del af kroppen, hvor kræften først opstod.
Kræft kan også vende tilbage i form af spredning af sygdommen. Kræften kan være vokset ind i lymfebanen og derfor have spredt sig til lymfeknuderne eller være vokset ind i blodbanen og via blodet være spredt til andre organer i kroppen.
Det kaldes metastaser, når kræftceller fra en kræftknude spreder sig med blodet eller lymfen og danner nye kræftknuder andre steder i kroppen.
En metastase består af samme type kræftceller, som den oprindelige kræftknude bestod af. Det vil sige, at f.eks. brystkræft, der har spredt sig til knoglerne, består af brystkræftceller.
For de fleste er det overvældende at få at vide, at kræften er kommet igen, men der findes nye behandlingsmuligheder. Når det første chok har lagt sig, kan du opleve at sygdommen fylder mindre, og at du igen kan glæde dig over livet.
Har man én gang haft kræft, ligger det for de fleste i baghovedet, at kræften kan komme tilbage. Alligevel er beskeden om, at kræften rent faktisk er kommet tilbage oftest overvældende.
Selvom der er muligheder for behandling, kan det være, at man skal indstille sig på at leve med en kræftsygdom, der måske ikke kan helbredes.
Ingen kan forudsige, hvordan netop dit forløb bliver. Men lægerne kan på baggrund af viden, statistik og deres erfaring sige noget om, hvad du kan forvente.
Hjernetumorforeningen er en patientforening, der har til formål at støtte og hjælpe patienter med kræft i hjernen og deres pårørende i forhold, der vedrører sygdommen.
Del dine tanker og erfaringer med andre patienter og pårørende i gruppen 'Hjernekræft' på cancerforum.
Sidst ændret 14.06.2017
Overlæge, dr.med. Hans Skovgaard Poulsen (onkolog) og overlæge, ph.d. René Laursen (neurokirurg) - begge i Dansk Neuro-Onkologisk Gruppe (DNOG), Danske Multidisciplinære Cancer Grupper.
Strandboulevarden 49
2100 København Ø
Tlf.: 35 25 75 00
Fax: 35 25 77 01
E-mail: info@cancer.dk
CVR: 55629013
EAN numre
Kontakt
Professionel og gratis rådgivning
Tlf.: 80 30 10 30
Hverdage kl. 9 - 21
Lør. - søn. kl. 12 - 17