Gå til sygdomsliste

Tilbagefald ved hjernetumorer

Risikoen for, at kræften i hjernen vender tilbage, afhænger af sygdommens stadium før behandling, af hvilken type tumor der er tale om, og hvilken behandling man tidligere har fået.

Tilbagefald

Risikoen for tilbagefald er størst i løbet af de første år efter endt behandling.

Det vil sige, at jo flere år der går uden tegn på tilbagefald, jo mindre er risikoen for, at sygdommen kommer igen.

Hvis hjernetumorer kommer igen, kan det ske enten som et lokalt tilbagefald eller i form af metastaser.

Spredning til andre dele af kroppen er sjældne

Metastaser betyder, at sygdommen har spredt sig til andre dele af kroppen. Med få undtagelser spreder hjernesvulster sig aldrig uden for hjernen. Ependymomer og PNET-tumorer kan sprede sig inden for hjernen og rygmarvskanalen. I meget sjældne tilfælde kan især ondartede hjernesvulster sprede sig via blodet uden for hjernen og rygmarven.

Der er forskellige muligheder for behandling.

Gå til lægen, hvis du får symptomer på tilbagefald:

Det er vigtigt at kontakte lægen - også mellem opfølgningsbesøgene - hvis du oplever symptomer som:

  • Tiltagende hovedpine
  • Opkastninger
  • Synsforstyrrelser
  • Krampeanfald
  • Ændringer i personligheden

Tilbagefald samme sted (lokalt recidiv)
De forskellige typer hjernetumorer opfører sig meget forskelligt, og der er stor forskel på deres tendens til at komme igen det samme sted.

Behandling ved tilbagefald
Ved tilbagefald er det muligt at blive opereret op til flere gange. Antallet af operationer kan dog begrænses af, at det kan være svært at få huden til at hele efter flere operationer – især hvis man også har fået strålebehandling.

Ved tilbagefald får man ofte supplerende behandling med kemoterapi og (eventuelt eksperimentel behandling) og/eller strålebehandling.

Glioblastom og astrocytomer grad III
Glioblastom og astrocytomer grad III kan vokse ud igen, også selv om de er fjernet helt.

Hvis tumoren kan opereres, foretages en ny operation oftest i kombination med kemoterapi og/eller eksperimentel behandling. Strålebehandling kan ikke gives igen.

Lav-grads gliomer (astrocytomer, oligodendrogliomer og ependymomer)

Nogle tumorer kan fjernes helt, og man kan leve i årevis efter operationen. I andre tilfælde kan en godartet tumor ikke fjernes helt, og den giver derfor symptomer igen på et senere tidspunkt. Diffuse astrocytomer behandles med strålebehandling og kemoterapi.

Patienter med anaplastiske oligodendrogliomer, som ikke tidligere har fået kemoterapi, kan behandles med kemoterapi.

Ependymomer kommer også ofte igen. Hvis tilbagefaldet er samme sted, bliver man opereret. Hvis hjernetumoren har spredt sig, får man strålebehandling. Hvis man tidligere har fået strålebehandling, får man kemoterapi.

Meningeomer
Hvis tumoren kan fjernes helt, er man ofte helbredt. Tumorer, som sidder et vanskeligt tilgængeligt sted, og som derfor ikke kan fjernes helt, kan vokse ud igen og skal måske opereres igen.

Nogle tumorer har en større tilbøjelighed til at komme igen end andre. Man bliver ofte kontrolleret i mange år efter en operation. Nogle tumorer kan komme igen efter mange år, selv om de tilsyneladende var fjernet helt. I nogle tilfælde anbefales det derfor at få foretaget en kontrolscanning efter 5-10 år.

Neurinom
Disse tumorer kommer sjældent igen, hvis de er fjernet helt. Er der efterladt noget af tumoren ved operationen, vokser denne rest meget langsomt.

Hypofyseadenom
Nogle hypofyseadenomer kan fjernes helt og kommer aldrig igen. Andre vil vokse langsomt, hvis de ikke er fjernet helt, og en ny operation kan komme på tale. Hvis det drejer sig om hormondannende tumorer, vil nogle eller alle symptomer forsvinde, hvis tumoren er fjernet helt og hormondannelsen blevet normal. Hvis man har fået kropsforandringer pga. akromegali, er forandringerne dog som regel varige, også selv om behandlingen har været vellykket.

Lindrende behandling

Øget væsketryk i hjernen kan afhjælpes ved hjælp af en ventil (shunt). Ventilen sidder på et plasticrør, der går fra hjernens hulrum til bughulen.

Mand, der spiller guitar i sin stue

For de fleste er det overvældende at få at vide, at kræften er kommet igen, men der findes nye behandlingsmuligheder. Når det første chok har lagt sig, kan du opleve at sygdommen fylder mindre, og at du igen kan glæde dig over livet.

Hvis kræften ikke forsvinder

Har man én gang haft kræft, ligger det for de fleste i baghovedet, at kræften kan komme tilbage. Alligevel er beskeden om, at kræften rent faktisk er kommet tilbage oftest overvældende.

Selvom der er muligheder for behandling, kan det være, at man skal indstille sig på at leve med en kræftsygdom, der måske ikke kan helbredes.

Ingen kan forudsige, hvordan netop dit forløb bliver. Men lægerne kan på baggrund af viden, statistik og deres erfaring sige noget om, hvad du kan forvente.

Læs mere:

Hvis kræften er kommet igen

At leve med uhelbredelig kræft

Mød andre i samme situation

Hjernetumorforeningen er en patientforening, der har til formål at støtte og hjælpe patienter med kræft i hjernen og deres pårørende i forhold, der vedrører sygdommen.

HjernetumorForeningen

Del dine tanker og erfaringer med andre patienter og pårørende i gruppen 'Hjernekræft' på cancerforum.

Cancerforum.dk


Læs alt om hjernetumorer:

Hjernetumorer - forsiden

 

Rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Del dine tanker og erfaringer i gruppen "Hjernekræft" på Cancerforum.


Livet med kræft

Livet med kræft

Om psykiske reaktioner, familie, seksualitet og arbejde.

Hvis du har kræft


Til pårørende

Råd til pårørende

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende