Gå til sygdomsliste

Om lymfesystemet

Hodgkin lymfom opstår i lymfeknudernes celler, som er en del af kroppens forsvarssystem. Lymfeknuder findes alle steder i kroppen, især ved halsen, i armhulerne og i lyskerne.

Lymfeknuderne findes overalt i kroppen. De findes især i større samlinger på halsen, i armhulerne og i lyskerne. Derudover findes de i mandlerne (tonsillerne), brislen (thymus), milten, brysthulen og bughulen. Knoglemarven er også en del af dette system.

Lymfeknudecellerne findes desuden flere andre steder, f.eks. i blodet og tarmslimhinden.

Der findes over 400 lymfeknuder i kroppen, og de er forbundet med et karsystem, der hedder lymfekarrene.

B- og T-lymfocytter

Cellerne i lymfeknuderne kaldes lymfocytter. Der findes to slags lymfocytter: B-lymfocytter og T-lymfocytter. Det er i disse celler, lymfekræft opstår.

Reed-Sternberg celle - unik for denne type lymfekræft

Den karakteristiske celle for Hodgkin lymfom kaldes en Reed-Sternberg celle, og det er en ændret B-lymfocyt. Ved andre lymfomer ses der ikke en Reed-Stenberg celle – den er altså unik for Hodgkin lymfom.

I lymfekarrene transporteres lymfocytterne (forsvarscellerne) fra vævene til blodbanen. Lymfekarsystemet transporterer desuden overskydende væske væk fra vævene, så der ikke opstår væskeansamlinger (ødemer).

Lymfeknuderne fungerer som filter

Lymfeknuder og lymfocytter spiller en væsentlig rolle i kroppens forsvarssystem, f.eks. over for infektioner og kræft. En lymfeknude er normalt mellem 1/2 og 2 cm stor. Lymfeknuderne fungerer som et slags filter, der kan fange bl.a. bakterier og kræftceller fra et andet organ, inden de spredes rundt i kroppen.

Denne filterfunktion forklarer, hvorfor lymfeknuder hæver ved en infektion. Man kan få hævede lymfeknuder i lysken ved en infektion i benet eller hævede lymfeknuder i armhulen ved spredning af brystkræft.

Lymfocytterne er en væsentlig del af immunforsvaret, fordi de danner antistoffer mod infektioner, og fordi de bidrager til at slå fremmede celler ihjel - f.eks. bakterier eller kræftceller.

Lymfesystemet:

Illustration af immunsystemets organer

Lymfesystemet består af lymfeknuderne og lymfekarrene. Mandlerne, polypperne, thymus, milten og knoglemarven er også en del af immunsystemet.


Alt om Hodgkin lymfom

Forsiden – Hodgkin lymfom


 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning


Del dine tanker og erfaringer i gruppen "Lymfekræft" på Cancerforum.