HPV-relateret kræft hos kvinder

Livmoderhalskræft skyldes HPV, men også andre kræftformer hos kvinder skyldes HPV. Nemlig kræft i skeden og i de ydre kønsorganer (vulvacancer), analkræft og mundsvælgkræft.

  • Hvert år får ca. 360 kvinder i Danmark livmoderhalskræft forårsaget af HPV
  • Hvert år får ca. 90 kvinder analkræft forårsaget af HPV
  • Hvert år får ca. 60 kvinder kræft i skede og ydre kønsorganer forårsaget af HPV
  • Hvert år får ca. 55 kvinder mundsvælgkræft forårsaget af HPV
screenshot fra film om livmoderhalskræft

Overlæge, ph.d. Pernille Tine Jensen fortæller om livmoderhalskræft: symptomer, undersøgelser og behandling.

Uvisheden fylder meget i mit liv, og jeg har både gode dage og dage, hvor jeg bare gemmer mig under dynen. For jeg ved jo ikke, om behandlingerne har virket. Selv hvis de har, er det hårdt for mig at tænke på, at jeg skal gå til kontroller de næste 5 år, og jeg er bange for, at kræften vender tilbage. Det har jeg meget svært ved at overskue.

Pia, 35 år, livmoderhalskræft

HPV er årsag til livmoderhalskræft

Livmoderhalskræft er en alvorlig sygdom, som rammer ca. 360 kvinder om året i Danmark – også helt unge kvinder. Heldigvis får de fleste kvinder konstateret sygdommen tidligt og har gode chancer for at blive helbredt.

HPV smitter ved seksuel kontakt og kan også sidde på huden omkring kønsorganerne. Cirka 80 pct. af alle seksuelt aktive bliver på et eller flere tidspunkter i deres liv smittet med HPV.

HPV-infektion er hyppigst hos unge. I de fleste tilfælde bekæmper kroppen selv HPV-infektionen, ligesom den klarer en almindelig forkølelse. Men hos en mindre gruppe kvinder bliver HPV-infektionen kronisk. Det kan føre til celleforandringer, der senere kan udvikle sig til livmoderhalskræft.

Livmoderhalskræft

Vaccinerede kvinder skal stadig gå til screening

HPV-vaccinen beskytter mod HPV-infektion, der kan medføre celleforandringer på livmoderhalsen og livmoderhalskræft. Vaccinen beskytter dog ikke 100 pct., så det er vigtigt at følge de regelmæssige tjek for celleforandringer på livmoderhalsen. Formålet med screening er at finde og behandle forstadier til livmoderhalskræft, inden de udvikler sig til kræft.

I Danmark inviteres alle kvinder mellem 23 og 64 år til screening hos deres praktiserende læge, hvor de får taget en celleprøve fra livmoderhalsen.

Screening for livmoderhalskræft

Analkræft (kræft i analkanalen eller endetarmsåbningen)

Analkræft rammer analkanalen eller endetarmsåbningen og skyldes i langt de fleste en HPV-infektion. I Danmark er der hvert år omkring 90 kvinder, der rammes af analkræft, som skyldes HPV. Sygdommen er hyppigere hos kvinder end hos mænd.

Analkræft

Kræft i skeden og de ydre kønsorganer (vulvacancer)
HPV er hvert år skyld i 60 tilfælde af kræft i skeden og de ydre kønsorganer (vulvacancer) hos kvinder i Danmark.

Kræft i skeden

Vulvacancer

Mundsvælgkræft
Infektion med HPV kan også medføre kræft i mund og svælg. Nogle tilfælde af mundsvælgkræft er dog ikke relateret til HPV, men skyldes typisk længerevarende forbrug af alkohol og tobak.

I Danmark er der hvert år omkring 55 kvinder, der bliver ramt af mundsvælgkræft, som skyldes HPV. Mundsvælgkræft ses oftest på mandlerne og tungeroden, som er den bagerste del af tungen.

Mundhulekræft

Kræft i svælget

Læs alt om HPV-vaccination

HPV-vaccine - forsiden