Vaccination forebygger kræft

HPV er årsag til livmoderhalskræft og en række andre kræftformer hos både mænd og kvinder. De fleste HPV-infektioner går over af sig selv, men nogle bliver kroniske og kan f.eks. medføre celleforandringer på livmoderhalsen.

Desværre kan du ikke mærke, om du er smittet med HPV eller har celleforandringer. HPV giver nemlig ikke symptomer, hverken hos kvinder eller mænd. Derfor kan man være smittet uden at vide det.

80 pct. af alle seksuelt aktive får HPV-infektion

HPV smitter ved seksuel kontakt. HPV kan også sidde på huden omkring kønsorganerne. Langt de fleste seksuelt aktive kvinder og mænd bliver smittet med HPV en eller flere gange i deres liv. HPV-infektioner er hyppigst hos unge under 30 år.

Oftest forsvinder infektionen af sig selv - ligesom en forkølelse gør, men nogle HPV-infektioner bliver kroniske og kan udvikle sig til kræft.

HPV-vaccination

HPV-vaccination er godkendt til at forebygge livmoderhalskræft, kræft i skeden, kræft i kvinders ydre kønsorganer og analkræft. Desuden formodes det, at vaccinen også ville kunne forebygge andre HPV-relaterede kræftformer – nemlig peniskræft og mundsvælgkræft.

Piger kan blive gratis HPV-vaccineret som en del af børnevaccinationsprogrammet, fra de fylder 12 år, og indtil de fylder 18 år. Drenge, der er født d. 1. juli 2007 eller senere, kan også blive vaccineret gratis, indtil de fylder 18 år.

I 2020 og 2021 er der desuden et tilbud om gratis HPV-vaccination for en gruppe ældre drenge. Tilbuddet gælder drenge, der er født i 2006 og 1. halvdel af 2007 - samt unge mænd på 18-25 år, der har sex med mænd.

Stillbillede fra video om HPV

Se, hvordan HPV angriber cellerne på livmoderhalsen

Læs alt om HPV og vaccination

HPV-vaccination - forsiden

 

Ring til en rådgiver

Nærbillede af rådgivers mund og headset

Ring gratis til Kræftens Bekæmpelse på 80 40 10 00 og få svar på dine spørgsmål om vaccinen.

HPV-linjen


Stop HPV - bliv vaccineret

Grafik af pige og dreng, der holder en stop-hånd frem

Sundhedsstyrelsen, Lægeforeningen og Kræftens Bekæmpelse står sammen om en informationsindsats om HPV-vaccination:

Stop HPV