Vaccination forebygger kræft

HPV er årsag til livmoderhalskræft og til en række andre kræftformer hos både mænd og kvinder. De fleste HPV-infektioner går over af sig selv, men nogle bliver kroniske og kan f.eks. medføre celleforandringer på livmoderhalsen.

Desværre kan du ikke mærke, om du er smittet med HPV eller har celleforandringer. HPV giver nemlig ikke symptomer, hverken hos kvinder eller mænd. Derfor kan man være smittet uden at vide det.

80 pct. af alle seksuelt aktive får HPV-infektion

HPV smitter ved seksuel kontakt. HPV kan også sidde på huden omkring kønsorganerne. Langt de fleste seksuelt aktive kvinder og mænd bliver smittet med HPV en eller flere gange i deres liv. HPV-infektioner er hyppigst hos unge under 30 år.

Oftest forsvinder infektionen af sig selv - ligesom en forkølelse gør, men nogle HPV-infektioner bliver kroniske og kan udvikle sig til kræft.

HPV-vaccination
Livmoderhalskræft og andre HPV-relaterede kræftformer kan forebygges ved hjælp af vaccination. Gardasil®9 kom med i børnevaccinationsprogrammet for piger i november 2017 og forebygger 90 pct. af alle tilfælde af livmoderhalskræft. Til efteråret vil HPV-vaccination også være i børnevaccinationsprogrammet for drenge, der fylder 12 år den 1. juli i år eller senere. Drenge kan nemlig også få kræft, som skyldes HPV.

HPV-vaccination er gratis for piger mellem 12 og 17 år. 

Vaccinen er godkendt til at forebygge livmoderhalskræft, kræft i skeden, kræft i kvinders ydre kønsorganer og analkræft. Desuden formodes det, at vaccinen også ville kunne forebygge andre HPV-relaterede kræftformer – nemlig peniskræft og mundsvælgkræft.

Stillbillede fra video om HPV

Se, hvordan HPV angriber cellerne på livmoderhalsen

Læs alt om HPV og vaccination

HPV-vaccination - forsiden

 

Ring til en rådgiver

Nærbillede af rådgivers mund og headset

Ring gratis til Kræftens Bekæmpelse på 80 40 10 00 og få svar på dine spørgsmål om vaccinen.

HPV-linjen


Stop HPV - bliv vaccineret

Grafik af pige og dreng, der holder en stop-hånd frem

Sundhedsstyrelsen, Lægeforeningen og Kræftens Bekæmpelse står sammen om en informationsindsats om HPV-vaccination:

Stop HPV