Vaccination forebygger kræft

HPV er årsag til livmoderhalskræft og til en række andre kræftformer hos både mænd og kvinder. De fleste HPV-infektioner går over af sig selv, men nogle bliver kroniske og kan f.eks. medføre celleforandringer på livmoderhalsen.

Desværre kan du ikke mærke, om du er smittet med HPV eller har celleforandringer. HPV giver nemlig ikke symptomer, hverken hos kvinder eller mænd. Derfor kan man være smittet uden at vide det.

80 pct. af alle seksuelt aktive får HPV-infektion

HPV smitter ved seksuel kontakt. HPV kan også sidde på huden omkring kønsorganerne. Langt de fleste seksuelt aktive kvinder og mænd bliver smittet med HPV en eller flere gange i deres liv. HPV-infektioner er hyppigst hos unge under 30 år.

Oftest forsvinder infektionen af sig selv - ligesom en forkølelse gør, men nogle HPV-infektioner bliver kroniske og kan udvikle sig til kræft.


HPV-vaccination
Livmoderhalskræft og andre HPV-relaterede kræftformer kan forebygges ved hjælp af vaccination. Gardasil®9 kom med i børnevaccinationsprogrammet for piger i november 2017 og forebygger 90 pct. af alle tilfælde af livmoderhalskræft. Fra 1. juli 2019 vil HPV-vaccination også være i børnevaccinationsprogrammet for drenge. Drenge kan nemlig også få kræft, som skyldes HPV.

HPV-vaccination er gratis for piger mellem 12 og 17 år. Tilbuddet til drengene gælder dog kun dem, der fylder 12 år den 1. juli 2019 og derefter.

Vaccinen er godkendt til at forebygge livmoderhalskræft, kræft i skeden, kræft i kvinders ydre kønsorganer og analkræft. Desuden formodes det, at vaccinen også ville kunne forebygge andre HPV-relaterede kræftformer – nemlig peniskræft og mundsvælgkræft.


Vaccinerede kvinder skal stadig gå til screening

HPV-vaccination beskytter mod HPV-infektion, der kan medføre celleforandringer på livmoderhalsen og livmoderhalskræft. Vaccinen beskytter dog ikke 100 pct., så det er vigtigt at følge de regelmæssige tjek for celleforandringer på livmoderhalsen. Formålet med screening er at finde og behandle forstadier til livmoderhalskræft, inden de udvikler sig til kræft.

I Danmark bliver alle kvinder mellem 23 og 64 år inviteret til screening hos deres praktiserende læge, hvor de får taget en celleprøve fra livmoderhalsen.

Screening for livmoderhalskræft

Jeg har ikke ladet mig skræmme af alle de bivirkninger, som nogen har fået. Jeg ville have gjort det alligevel. Risikoen for at få bivirkninger er meget mindre end for at få livmoderhalskræft. Jeg har været helt sikker hele vejen.

Mor til datter, der har fået HPV-vaccine

HPV-infektion kan også give andre kræftformer

HPV-infektioner kan også medføre en række andre mere sjældne kræftformer, herunder kræft i de ydre kvindelige kønsorganer (vulvacancer), skeden, penis, analkræft, kræft i mundhule, mandler og svælg. De fleste af disse kræftformer kan ramme begge køn. Læs mere her:

Mundhulekræft

Peniskræft

Kræft i skeden

Analkræft

Kræft i svælget

Kræft i de ydre kvindelige kønsorganer

Stillbillede fra video om HPV

Se, hvordan HPV angriber cellerne på livmoderhalsen

Læs alt om HPV og vaccination

HPV-vaccination - forsiden

 

Ring til en rådgiver

Nærbillede af rådgivers mund og headset

Ring gratis til Kræftens Bekæmpelse på 80 40 10 00 og få svar på dine spørgsmål om vaccinen.

HPV-linjen


Stop HPV - bliv vaccineret

Grafik af pige og dreng, der holder en stop-hånd frem

Sundhedsstyrelsen, Lægeforeningen og Kræftens Bekæmpelse står sammen om en informationsindsats om HPV-vaccination:

Stop HPV