Vaccination forebygger livmoderhalskræft

Livmoderhalskræft skyldes infektion med HPV. Langt de fleste HPV-infektioner går over af sig selv, men nogle bliver kroniske og kan medføre celleforandringer i livmoderhalsen.

Desværre kan du ikke mærke, om du er smittet med HPV eller har celleforandringer. Men du kan beskytte dig mod livmoderhalskræft ved at tage imod tilbud om HPV-vaccination og screening.

80 pct. af alle seksuelt aktive får HPV-infektion

HPV smitter ved seksuel kontakt. HPV kan også sidde på huden omkring kønsorganerne. 80 pct. af alle seksuelt aktive vil i løbet af deres liv blive smittet med HPV en eller flere gange.

Nogle infektioner bekæmper kroppen selv, ligesom den klarer en forkølelse. Andre HPV-infektioner bliver kroniske. Hvis en HPV-infektion bliver kronisk, kan det medføre celleforandringer, som kan udvikle sig videre til livmoderhalskræft.

Celleforandringer er altså ikke kræft, men kan være forstadier til kræft. De kan opdages, f.eks. ved screening, og behandles i tide.


Celleforandringer kan føre til livmoderhalskræft

Celleforandringer er forstadier, der kan udvikle sig til livmoderhalskræft. Læs mere om undersøgelser og behandling af celleforandringer.

Celleforandringer


Hvad er livmoderhalskræft?

Læs om symptomer, undersøgelser og behandling af livmoderhalskræft.

Livmoderhalskræft


Vaccinerede skal stadig gå til screening

HPV-vaccination beskytter mod HPV-infektion, der kan medføre celleforandringer på livmoderhalsen. Celleforandringer kan udvikle sig til livmoderhalskræft, hvis de ikke opdages i tide. Vaccinen beskytter dog ikke mod alle tilfælde af livmoderhalskræft, så det er vigtigt også at følge de regelmæssige tjek for celleforandringer på livmoderhalsen. Formålet med screening er at finde og behandle forstadier til livmoderhalskræft, inden de udvikler sig til kræft.

I Danmark bliver alle kvinder mellem 23 og 64 år inviteret til screening hos deres praktiserende læge, hvor de får taget en celleprøve fra livmoderhalsen.

Screening for livmoderhalskræft

Jeg har ikke ladet mig skræmme af alle de bivirkninger, som nogen har fået. Jeg ville have gjort det alligevel. Risikoen for at få bivirkninger er meget mindre end for at få livmoderhalskræft. Jeg har været helt sikker hele vejen.

Mor til datter, der har fået HPV-vaccine

HPV-infektion kan også give andre kræftformer

HPV-infektioner kan også medføre en række andre mere sjældne kræftformer, herunder kræft i de ydre kvindelige kønsorganer (vulvacancer), skeden, penis, endetarmsåbningen (analkræft), mundhule, mandler og svælg. De fleste af disse kræftformer kan ramme begge køn. Læs mere om de enkelte kræftformer:

Mundhulekræft

Peniskræft

Kræft i skeden

Analkræft

Kræft i svælget

Kræft i de ydre kvindelige kønsorganer

Stillbillede fra video om HPV

Se, hvordan HPV angriber cellerne på livmoderhalsen

Stillbillede fra video om HPV-vaccination

HPV-vaccination virker: HPV-vaccination forhindrer en meget stor del af forstadierne til livmoderhalskræft. Når der ikke er forstadier, så kommer der ikke kræft i livmoderhalsen.

Læs alt om HPV og vaccination

HPV-vaccination - forsiden

 

Ring til en rådgiver

Nærbillede af rådgivers mund og headset

Ring gratis til Kræftens Bekæmpelse på 80 40 10 00 og få svar på dine spørgsmål om vaccinen.

HPV-linjen


Er du i tvivl om vaccinen?

Nogle forældre er på grund af mediedebatten om HPV-vaccination i tvivl, om deres døtre skal vaccineres mod HPV. Læs om fakta om vaccinen og om andre forældre i tvivl.

Overvejer du at lade din datter vaccinere?


Stop HPV - stop livmoderhalskræft

Grafik af pige, der holder en stop-hånd frem

Sundhedsstyrelsen, Lægeforeningen og Kræftens Bekæmpelse står sammen om en informationsindsats om HPV-vaccination:

Stop HPV