Vaccination til drenge og piger

HPV er årsag til en række kræftformer og kønsvorter hos både kvinder og mænd. HPV-vaccinen er med i børnevaccinationsprogrammet og tilbydes børn, når de fylder 12 år.

Det anbefales, at piger og drenge HPV-vaccineres, når de fylder 12 år. HPV-vaccinen er gratis for børn, fra de fylder 12, og indtil de fylder 18 år.

HPV-vaccinen kom med i børnevaccinationsprogrammet for piger i 2009. I 2019 blev HPV-vaccinen også gratis for drenge født 1. juli 2007 og derefter. Det betyder, at drenge født i 2005, 2006 og første halvdel af 2007 ikke kan få HPV-vaccinen gratis.

Hvad koster vaccinen?

Gardasil 9 er gratis for dem, som får den via børnevaccinationsprogrammet. For andre koster den ca. 1.200 per stik. Prisen kan variere afhængig af, hvor du køber vaccinen. Medlemmer af Sygeforsikringen Danmark kan få 50 pct. tilskud til HPV-vaccinen – uanset forsikringspakke.

OBS: Nogle lægepraksisser opkræver et gebyr for at vaccinere, hvis vaccinen er egenbetalt. Det gælder altså ikke de vacciner, som er en del af børnevaccinationsprogrammet.
Gebyret er på ca. 150 DKK for voksne og 100 DKK for børn og unge under 17 år.  Det er op til det enkelte lægehus, om de tager gebyr for at give vaccinationen eller ej.

HPV-vaccinens udvikling

Se en tidslinje for HPV-vaccinens udvikling i vores medlemsblad Tæt på kræft:

HPV - en vaccine mod kræft

Hvad beskytter vaccinen imod?

HPV-vaccinen er godkendt til at forebygge livmoderhalskræft, kræft i skeden, kræft i kvinders ydre kønsorganer og analkræft.

Det formodes, at vaccinen også forebygger andre HPV-relaterede kræftformer – nemlig peniskræft og mundsvælgkræft.

Læs om de kræftformer, HPV kan føre til: 

HPV-relateret kræft hos kvinder

HPV-relateret kræft hos mænd

Læs mere om HPV og vaccination

HPV-vaccination - forsiden

 

Ring til en rådgiver

Nærbillede af rådgivers mund og headset

Har du spørgsmål om HPV-vaccinen, kan du ringe til HPV-linjen på 80 40 10 00 og tale med en rådgiver fra Kræftens Bekæmpelse.