Spørgsmål og svar om HPV-vaccination

Hvem kan få HPV-vaccinen? Er det for sent at blive HPV-vaccineret, hvis man har haft sex? Beskytter HPV-vaccinen 100 pct. mod kræft? Få svar på en række hyppige spørgsmål om HPV-vaccination her.
 • Hvem kan blive vaccineret mod HPV?

  HPV-vaccinen er med i børnevaccinationsprogrammet. Alle børn kan blive gratis vaccineret, når de fylder 12 år, frem til de fylder 18 år. 

  Siden 2009 har piger kunnet blive gratis HPV-vaccineret. Drenge har kunnet blive gratis HPV-vaccineret siden 2019, hvor det blev et tilbud til drenge født 1.7.2007 eller senere.

  Det betyder, at drenge født i 2005, 2006 og første halvdel af 2007 ikke kan få vaccinen gratis.

  Alle andre skal også selv betale for HPV-vaccinen, hvis de gerne vil have den.

 • Kan drenge blive vaccineret?

  Drenge født 1. juli 2007 og derefter kan blive vaccineret gratis, fra de fylder 12 år, og indtil de fylder 18 år.

  Det betyder, at drenge født i 2005, 2006 og første halvdel af 2007 ikke kan få HPV-vaccinen gratis.

  HPV kan forårsage analkræft og kønsvorter hos mænd. Ved at vaccinere drenge mod HPV beskytter man dem derfor mod analkræft, der skyldes HPV. Mænd kan også få andre HPV-relaterede kræftformer nemlig peniskræft og mundsvælgkræft. Det forventes, at HPV-vaccinen også kan beskytte mod disse kræftformer.

 • Er det for sent at blive vaccineret, hvis man har haft sex?

  Det er bedst at få vaccinen inden seksuel debut, men også voksne, seksuelt aktive kan have gavn af den. Effekten af vaccination falder dog, jo ældre man er. Snak med din læge, hvis du overvejer at blive vaccineret. Lægen skriver en recept på vaccinen, som du skal  købe på apoteket. HPV-vaccinen i børnevaccinationsprogrammet beskytter mod 90 pct. af alle tilfælde af livmoderhalskræft og 90 pct. af alle tilfælde af HPV-relateret analkræft. Vaccinen formodes også at beskytte mod 90 pct. af alle tilfælde af kræft i mundsvælg og penis, der er forårsaget af HPV.

 • Kan man stadig få livmoderhalskræft, selvom man er HPV-vaccineret?

  Ja, men risikoen er meget lille, hvis du blev vaccineret før din seksuelle debut. HPV-vaccinen beskytter nemlig imod 90 pct. af alle tilfælde af livmoderhalskræft. Dvs. at der er nogle HPV-typer, som vaccinen ikke beskytter imod. Derfor er det stadig vigtigt, at HPV-vaccinerede kvinder deltager i regelmæssige tjek for celleforandringer på livmoderhalsen (screening). 

 • Skal man screenes for livmoderhalskræft, hvis man er HPV-vaccineret?

  Ja, det er stadig vigtigt at blive tjekket regelmæssigt for livmoderhalskræft (screening), for HPV-vaccinen beskytter ikke 100 pct. mod livmoderhalskræft. 

  Alle kvinder får en invitation til regelmæssige tjek for livmoderhalskræft fra de fylder 23 år. Tilbuddet fortsætter, til man fylder 64 år.

 • Hjælper det at blive vaccineret, hvis man har celleforandringer på livmoderhalsen?

  Nej, vaccinen er forebyggende og beskytter ikke mod allerede opståede celleforandringer, men den kan beskytte mod nye celleforandringer. Det afhænger af, hvilken type HPV, der er årsag til de aktuelle celleforandringer. Undersøgelser tyder på, at også kvinder, der har fået en kegleoperation, kan have gavn at HPV-vaccination. Derfor anbefaler nogle gynækologer vaccination efter en kegleoperation. Der er dog fortsat sparsom viden på dette område, og kvinden vil i disse tilfælde selv skulle betale for at blive vaccineret.

 • Hvem kan få HPV, og hvor almindeligt er det?

  HPV smitter ved seksuel kontakt. Mindst 80 pct. af alle seksuelt aktive vil i løbet af deres liv blive smittet med HPV en eller flere gange. Oftest forsvinder infektionen af sig selv – ligesom en forkølelse gør.

 • Er der bivirkninger ved HPV-vaccinen?

  De mest almindelige bivirkninger efter HPV-vaccinen er de samme som efter andre vaccinationer, nemlig ømhed, rødme og hævelse der, hvor man er blevet stukket. Nogle får også kortvarige influenzalignende symptomer eller besvimer.

 • Hvor længe virker vaccinen?

  De første piger blev vaccineret i 2002, så man har kunnet følge vaccinen i 20 år. Foreløbigt tyder det på, at effekten er varig, og at det derfor ikke er nødvendigt at blive re-vaccineret..

 • Hvad koster vaccinen (hvis man selv skal betale)?

  Gardasil 9 er gratis i børnevaccinationsprogrammet. For andre koster den ca. 1.200 per stik. Prisen kan afhænge af, hvor du køber vaccinen. Medlemmer af Sygeforsikringen Danmark kan få 50 pct. tilskud til HPV-vaccinen – uanset forsikringspakke.

  OBS: Nogle lægepraksisser opkræver et gebyr for at vaccinere, hvis vaccinen er egenbetalt. Det gælder altså ikke de vacciner, som er en del af børnevaccinationsprogrammet.
  Gebyret er på ca. 150 DKK for voksne og 100 DKK for børn og unge under 17 år. Det er op til det enkelte lægehus, om de tager gebyr for at vaccinere eller ej.