Gå til sygdomsliste

Årsager til hudkræft

Den vigtigste årsag til almindelig hudkræft er solens ultraviolette stråler. Men der er andre forhold, der kan have betydning for risikoen for at udvikle hudkræft, f.eks. solarier, nogle stoffer i arbejdsmiljøet, nogle former for virus og arvelige forhold.

Solen øger risikoen for almindelig hudkræft

Almindelig hudkræft (basalcellekræft, pladecellekræft og sjældnere hudkræftformer) er en hyppig kræftform i Danmark og udgør et voksende helbredsproblem.

Almindelig hudkræft skyldes i langt overvejende grad, at huden udsættes for ultraviolette stråling fra solen. Sygdommen opstår derfor især på de områder af kroppen, som udsættes for sol – som for eksempel hænder og ansigt.

Solens ultraviolette stråling øger risikoen for at udvikle både basalcellekræft og pladecellekræft. De fleste patienter med hudkræft er ældre mennesker, som har været udsat for store mængder sollys livet igennem.

Det er den samlede mængde uv-stråling , som man har været udsat for, der er afgørende for udvikling af almindelig hudkræft. Solskoldninger i barndommen og den tidlige ungdom har også en betydning for udviklingen af basalcellekræft.

Udsættelse for solens ultraviolette stråling øger også risikoen for kræft på læben, som oftest opstår på underlæben. Læs mere: 

Symptomer på almindelig hudkræft

Personer med lys hudfarve er mest udsatte

Almindelig hudkræft ses for det meste hos personer med lys hud, typisk blonde eller rødhårede, da de er mere udsatte.

Hudens pigmentering – det vil sige mængden af melanin (det brune farvestof i huden) – virker beskyttende. Derfor opstår almindelig hudkræft stort set ikke hos mennesker med mørk hud.

Arsen i høj koncentration øger risikoen for hudkræft
Udsættelse for uorganisk arsen i høje koncentrationer øger risikoen for hudkræft samt for lunge- og blærekræft. Denne viden stammer fra mennesker, der er blevet erhvervsmæssigt udsat for arsen i luften, eller som har indtaget arsen i meget høje koncentrationer i drikkevandet f.eks. på Taiwan eller i Sydamerika.

Koncentrationen af arsen i dansk vandværksvand er meget lavere, og en undersøgelse af indholdet af arsen i drikkevand fra danske vandværker har ikke vist øget risiko for kræft i lunge, blære, lever, nyre, prostata, tarm og hud.

Solarier øger risikoen for hudkræft

Der er en større risiko for at udvikle både pladecellekræft og basalcellekræft, hvis man går i solarium, end hvis man ikke tager kunstig sol.

Risikoen er større, jo yngre man er, når man begynder at bruge solarium..

Læs mere om uv-stråling og kræft:

Solens uv-stråling

Faktorer der øger risikoen for hudkræft
 • Sol (ultraviolet stråling)
 • Solarier
 • Ioniserende stråling (røntgen og gamma)
 • Tjære, sod og visse industrielle olier, bl.a. skifferolie
 • PUVA-behandling (kur med psoralen og ultraviolet lys brugt til blandt andet behandling af psoriasis)
 • Kunstig undertrykkelse af immunforsvaret med lægemidler, f.eks. ved leddegigt, visse former for kronisk leverbetændelse og efter organtransplantation
 • Kroniske sår

Gode råd til forebyggelse af hudkræft

Ultraviolet stråling fra solen og solarier er den primære årsag til udviklingen af hudkræft. Prøv at begrænse mængden af ultraviolet stråling:

 • Undgå solen midt på dagen mellem kl. 12 og 15
 • Anvend solbeskyttelse når uv-indekset er 3 eller derover

 • Brug de tre solråd: skygge, solhat/tøj og solcreme

 • Solcremen skal have både UVA- og UVB-beskyttelse og være mindst faktor 15 i Danmark og mindste faktor 30 på ferier til varme lande

 • Beskyt børn mod solens stråling

 • Undgå solarium

Det er aldrig for sent at beskytte sig mod solskader.

Læs mere om, hvordan du beskytter dig mod solen:

www.skrunedforsolen.dk

Der er desuden væsentlig mistanke om øget risiko for at udvikle hudkræft, hvis man udsættes for:

 • HIV (human immundefekt virus).
 • DNA polyomavirus som menes at være årsag til Merkelcelle karcinom, hvilket er en meget sjælden form for hudkræft, som oftest ses hos immunsvækkede mennesker.
 • Sennepsgas – krigsgas anvendt især under 1. Verdenskrig – der fremkalder store, væskefyldte blærer på hud, øjne og slimhinder.
 • Sod, tjære og andre forbindelser, der indeholder polyaromatiske hydrokarboner (PAH).
 • Hvis man er i behandling med lægemidler, som øger hudens lysfølsomhed (f.eks. hydrochlorothiazid, som er et vanddrivende lægemiddel, eller psoralen, som bruges i behandlingen af psoriasis).

  Læs mere: 

Infektioner som årsag til kræft

Læs mere om arbejdsrelateret kræft:

Arbejdsmiljø og kemikalier

Hvem har øget risiko for hudkræft?
 • Mennesker med lys hud med tendens til fregner og tendens til at blive solskoldede
 • Patienter med forstadier til hudkræft (solkeratoser og Bowens sygdom)
 • Patienter med den arvelige sygdom Multiple Self Healing Squamous Epithelioma (Ferguson Smith syndrom) har øget risiko for pladecellekræft
 • Patienter med arvelige sygdomme som xeroderma pigmentosum, albinisme og Gorlins syndrom

Mere om arvelige cancersyndromer, som øger risikoen

Gorlins syndrom er en arvelig tilstand med øget risiko for at udvikle hudkræft af typen basalcellekræft i ung alder. Diagnosen stilles ved en klinisk undersøgelse og evt. en molekylærgenetisk undersøgelse (DNA-undersøgelse).

Sygdommen har mange navne og kaldes også Gorlin-Goltz syndrom, basal cell nevus syndrome, nevoid basal cell carcinoma syndrome, epitheliomatose multiple generalisee, fifth phakomatosis, hereditary cutaneomandibular polyoncosis, multiple basalioma syndrome.

BCCNS Life support Network

Xeroderma pigmentosum er en meget sjælden arvelig tilstand, hvor huden og øjnene er ekstremt følsomme overfor ultraviolet lys fra solen på grund af en enzymdefekt, der hindrer den normale reparation af cellerne efter udsættelse for sollys. Karakteriseret ved høj risiko for kræft i huden (basalcellekræft, pladecellekræft og modermærkekræft), som oftest ses i ansigtet, læberne, øjenlågene og hårbunden. Risikoen for kræft i øjet og på tungespidsen er også øget. Desuden medfører rygningen signifikant øget risiko for lungekræft.

Læs mere om arvelige cancersyndromer: 

Arvelige cancersyndromer

Det vanddrivende middel hydrochlorthiazid øger risikoen for hudkræft

Lægemidlet hydrochlorthiazid er et ofte anvendt vanddrivende middel mod for højt blodtryk, og det bruges typisk i kombination med andre blodtrykssænkende lægemidler.

Et dansk studie har vist, at brug af hydrochlorthiazid øger risikoen for basalcellekræft og pladecellekræft ved over tid, at gøre huden mere følsom for de skadelige effekter af sollys. Forskerne fandt, at risikoen for hudkræft stiger, jo mere hydrochlorthiazid man har indtaget.

Undersøgelsen anslår, at omkring 10 pct. af alle tilfælde af hudkræft inden for de seneste årtier skyldes brug af hydrochlorthiazid.

Andre hyppigt brugte midler mod forhøjet blodtryk har ikke en tilsvarende sammenhæng med risiko for hudkræft. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man spørger sin læge, om man skal have ændret sin medicin f.eks. næste gang, man skal have ny recept.

Læs om hydrochlorthiazid på min.medicin:

Hydrochlorthiazid

Alkohol øger muligvis risikoen

Det er muligt, at alkohol øger risikoen for at udvikle hudkræft, men det er nødvendigt med flere studier for at kunne bekræfte en sammenhæng. 

Modsat er der forskning, der tyder på, at kaffe nedsætter risikoen, men også her mangler der mere forskning. 

Læs alt om hudkræft

Hudkræft – forsiden

 

Rådgivning

To kvinder taler sammen i rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Del dine tanker og erfaringer i gruppen "Hudkræft" på Cancerforum.


Til pårørende

Råd til pårørende

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende