Gå til sygdomsliste

Behandling af pladecellekræft (hudkræft)

Pladecellekræft er en af de to hovedtyper af almindelig hudkræft. Her kan du læse om de forskellige metoder til behandling af pladecellekræft.

Pladecellekræft kan behandles ved hjælp af forskellige metoder afhængig af størrelsen og placeringen af pladecellekræften.

Da pladecellekræft i sjældne tilfælde kan sprede sig til lymfeknuderne, er det vigtigt, at alle kræftceller fjernes.

Har man pladecellekræft, vil man som regel blive tilbudt operation eller strålebehandling. Strålebehandling bruges specielt hos ældre, og hvis kræftknuden sidder et sted, hvor det er vanskeligt for lægen at operere.

Næsten alle med diagnosen pladecellekræft helbredes. Selv hvis sygdommen har spredt sig til lymfeknuderne, er der ofte gode behandlingsmuligheder.

Operation – behandling af pladecellekræft

Ved operation af pladecellekræft bliver man først lokalbedøvet, hvorefter lægen skærer kræften bort og syr huden sammen.
Hvis området med pladecellekræft er stort, eller hvis knuden sidder et sted, hvor det er vanskeligt at lukke huden igen på grund af stramning (f.eks. på issen), kan det være nødvendigt, at man får foretaget en hudtransplantation.

Strålebehandling af pladecellekræft

I nogle tilfælde af pladecellekræft kan det være en fordel, at man får strålebehandling. Det gælder i de tilfælde, hvor:

  • Kræftknuden sidder et sted, der er vanskeligt at operere
  • Andre sygdomme gør, at man har svært ved at tåle en operation
  • Kræften har spredt sig

Moderne stråleapparater kan ramme det syge væv meget præcist. På den måde bliver den skadelige virkning på de raske celler så lille som mulig. Strålebehandlingen er smertefri og tager kun nogle få minutter hver gang, men skal gentages mange gange. Antallet af strålebehandlinger varierer meget.

Bivirkninger ved strålebehandling er rødme og ømhed af den hud, der er blevet bestrålet. Ofte vil der også dannes et sår i strålingsområdet. Såret heler dog hurtigt. Strålebehandling medfører ofte på langt sigt en sart hud, der er lys og har mange tydelige blodkar.

Hvis pladecellekræften har spredt sig til de nærliggende lymfeknuder eller via blodbanen, kan man blive behandlet med operation eller strålebehandling.

Hvad er strålebehandling?

Strålebehandling er behandling med 'ioniserende stråling' – som regel i form af røntgenstråler i høj dosis. Strålerne påvirker kræftcellerne, så de enten dør eller holder op med at dele sig. Strålebehandling kan give bivirkninger, men som regel kun i det område, hvor strålerne rammer.

Læs mere om strålebehandling og bivirkninger:

Strålebehandling

De tre vigtigste ting jeg kan anbefale i forbindelse med strålebehandling:
1. Smør dig ind i aloe vera-holdig lotion uden parfume morgen og aften! Det kan medvirke til at undgå forbrændinger.
2. Husk at hvile dig - du bliver nemlig træt!
3. Efter endt behandling kan det være, du får brug for en fysioterapeut til at løsne vævet, hvis det er blevet for tæt/fast.

Kvinde, strålebehandling

Afskrabning (curettage) – behandling af pladecellekræft

Afskrabning kan bruges til behandling af små, velafgrænsede tilfælde af pladecellekræft, som ikke er nær legemsåbninger (f.eks. næse og læber).
Man får lokalbedøvelse på huden, hvorefter lægen skraber det syge væv af med et skarpt instrument.

Efter afskrabningen får man som regel brændt overfladen af huden med en lille glødetråd for at stoppe blødningen og for at sikre, at alle kræftceller er ødelagt. Afskrabning og brænding foretages to gange umiddelbart efter hinanden.

Behandling af pladecellekræft, der har spredt sig

Hvis pladecellekræften spreder sig til de nærliggende lymfeknuder eller via blodbanen, kan man blive behandlet med operation og i nogle tilfælde efterfølgende strålebehandling. Behandlingen foregår i givet fald hos kirurger i samarbejde med kræftlæger.

Næsten ingen dør af almindelig hudkræft, men pladecellekræft hos patienter i immunhæmmende behandling eller hos patienter med svær, kronisk hudsygdom er ofte mere alvorlig.

Læs alt om hudkræft

Hudkræft – forsiden

 

Rådgivning

To kvinder taler sammen i rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Del dine tanker og erfaringer i gruppen "Hudkræft" på Cancerforum.


Til pårørende

Råd til pårørende

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende