Amygdalin (vitamin B17) og kræft
Amygdalin bliver flere steder på nettet - helt udokumenteret - kaldt en kur mod kræft. I undersøgelser af amygdalin (også kendt som 'vitamin B17' og 'laetrile') har forskere ikke fundet nogen positiv effekt på kræft. Kosttilskud med amygdalin kan tværtimod have alvorlige bivirkninger.
Hvad er amygdalin?
Amygdalin er et stof, der findes i mange nødder, planter og frugtkerner, særligt i abrikoskerner, ferskenkerner og i bittermandel. 'Laetrile' er en oprenset form af amygdalin.
Betegnelsen ’vitamin B17’ stammer fra 1950’erne, hvor nogle forskere mente, at kræft var forårsaget af mangel på netop amygdalin. Amygdalin er ikke et vitamin, og der findes ikke et vitamin ved navn B17.
Amygdalin i forhold til kræft
Der findes flere teorier bag interessen for amygdalin og for amygdalins påståede effekt på kræft. Baggrunden for den mest fremherskende er, at amygdalin bliver omdannet til cyanid (blåsyre) i tarmen.
Cyanid er en cellegift. Da kræftceller indeholder enzymet beta-glukucosidase, skulle der dannes mere cyanid i kræftceller sammenlignet med raske celler. Amygdalin skulle derfor kunne skade særligt kræftceller.
Ingen dokumenteret effekt af amygdalin på kræftpatienter
I 1978 bevilligede det officielle amerikanske kræftforskningsinstitut (National Cancer Institute) midler til to kliniske studier af amygdalins effekt på kræftpatienter. Det første studie testede sikkerheden af behandlingen som forløber for det større studie. To ud af de seks deltagere i forsøget udviklede symptomer på cyanid forgiftning.
I det efterfølgende studie deltog 175 patienter med forskellige kræftdiagnoser, flest med bryst-, tarm- eller lungekræft. Patienterne fik først amygdalin sprøjtet ind i blodårerne (intravenøst) og bagefter amygdalin som tabletter (kosttilskud).
Umiddelbart efter endt behandling var kræftsygdommen forværret for halvdelen af patienterne, og efter 7 måneder var den forværret for alle patienter. Samtidig blev der fundet flere tilfælde af cyanidforgiftning blandt patienterne.
National Cancer Institute’s konklusion var, at der ikke var grund til at lave yderligere undersøgelser, da der ingen positiv effekt var på overlevelse, og at bivirkningerne var mange og alvorlige.
Bivirkninger ved amygdalin vejer tungere end eventuelle fordele
I 2011 udkom en systematisk oversigt, et såkaldt ’Cochrane review', af effekten af laetrile (den oprensede form af amygdalin) i kræftbehandling. Konklusionen er, at der ikke findes sikre, kliniske data, der understøtter en gavnlig effekt af laetrile i kræftbehandling, og at bivirkningerne er alvorlige.
Studiet understreger, at ulemperne ved at bruge laetrile eller amygdalin i kræftbehandling uden tvivl vejer tungere end fordelene.
I 2017 udgav et uafhængigt ekspertudvalg under det nationale amerikanske kræftforskningsinstitut en opsummering af den eksisterende viden omkring amygdalin og kræft. Konklusionen er, at der er lille dokumentation for, at amygdalin kan påvirke kræft i dyreforsøg og ingen dokumentation fra forskning foretaget på kræftpatienter. Ekspertudvalgt understreger bekymringen for alvorlige bivirkninger.
Amygdalin i samspil med kræftmedicin
Der findes ikke viden om, hvilken betydning amygdalin har på kræftmedicin. Men vi ved, at andre stoffer og fødevarer kan forværre amygdalins skadelige effekter.
Risikoen for forgiftning øges, hvis man kombinerer c-vitamin med amygdalin
Risikoen for cyanidforgiftning bliver større, hvis amygdalin tages i kombination med C-vitamin. C-vitamin gør, at der frigøres mere cyanid, samtidigt med at C-vitamin reducerer kroppens lager af cystein - et stof som virker cyanid-afgiftende.
Det stof, som omdanner amygdalin til cyanid, er et enzym der hedder beta-glucosidase. Beta-glucosidase findes i tyndtarmen og i en lang række fødevarer, herunder mandler, selleri, ferskner, og gulerødder. Disse fødevarer øger derfor giftigheden af amygdalin.
Bivirkninger ved amygdalin
På grund af risikoen for cyanidforgiftning er amygdalin ikke godkendt som kosttilskud eller naturlægemiddel i Danmark eller andre europæiske lande. De amerikanske sundhedsmyndigheder har forbudt salg og brug af amygdalin.
Den væsentligste bivirkning er cyanidforgiftning. Symptomerne på cyanidforgiftning er: Kvalme, opkastninger, hovedpine, svimmelhed, forvirring, blåfarvning af huden, lavt blodtryk, nerveforstyrrelser, koma og i yderste konsekvens død.
Læs mere om amygdalin og kræft:
Memorial Sloan Kettering Cancer Center - amygdalin
Amerikansk kræftforskningscenter, som skriver om nye forskningsresultater inden for alternativ behandling (første gang man kommer ind på siden, skal man klikke på ’Continue’ for at acceptere, at informationerne på siden ikke kan erstatte et lægebesøg).
Nafkam.no - Amygdalin/ aprikoskjerner/ B17
Norsk, statslig hjemmeside om alternativ behandling.