Skip navigation

Foldebrød

Foldebrød er bedst friskt, og kan laves på dagen. Det kræver kun en skål og en smule tålmodighed – ingen maskiner. Brødet er også godt at fryse og tøes nemt op.

""

Ingredienser

  • 10 g gær
  • 300 g vand
  • 8 g groft salt
  • 390 g hvedemel

Sådan gør du: 

Opløs gæren i vandet, og tilsæt salt og mel. Dejen skal bare samles, ikke æltes i langt tid. Lad dejen hvile i 30min.

Så skal dejen foldes første gang: 

Tag fat i kanten af dejen med våde fingre, hiv den godt op, og fold den løftede kant ind mod midten. Drej skålen en lille smule, og fold igen. Dejen skal foldes omkring 6 gange i alt, så skålen til sidst er drejet en hel omgang rundt.

Lad nu dejen hvile igen i 30min. Fold så dejen igen, lige som første gang. Lad den hvile i 30 min, fold en sidst gang, og lad så til sidst dejen hvile i 60 min.

Vælt dejen ud på et meldrysset bord. Træk den godt ud, så den bliver cirka 2 cm tyk. Fold alle fire sider ind mod midten, og lad dejen hæve i 60 min.

Tænd ovnen på 250°. Del dejen i to brød, der lægges på en bageplade, og bages i den varme ovn.

Bag brødene i 12 min, skru så ned på 225° og bag videre i 15 minutter. Lad helst brødet køle af i 20 min, før du skærer i det, da et helt varmt brød kan blive klægt, som om det ikke er bagt helt færdigt.

Spis f.eks. det ene brød på bagedagen, og frys det andet ned. Det kan enten tøes op natten over i fryseposen eller tøes op i ovnen ved 160° i cirka 15 minutter alt efter brødets størrelse.