Orzotto med svampe
Perlebyggen absorberer saftigheden fra svampene, som skaber en dyb umami-smag i denne lækre orzotto.
Ingredienser
- 175 g perlebyg
- 2 spsk ekstra jomfruolivenolie
- 1 finthakket skalotteløg
- 1 dl hvidvin
- ca. 4 dl grøntsagsbouillon
- 2 fed hvidløg, skåret i tynde skiver
- 2 store kviste rosmarin (ca. 1 1/2 spsk), kun bladene
- 400 g frosne svampe, svarer til 1 pose
- 1 stor håndfuld estragon, finthakket
- 4-6 spsk pecorino, fintrevet (alternativt parmesan)
- salt og friskkværnet peber
Sådan gør du:
Hak skalotteløget fint, og skær hvidløget i fine skiver. Hak rosmarin og estragon fint.
Svits skalotteløget i halvdelen af olien i et par minutter, til de bliver klare. Tilsæt så perlebyggen. Tilsæt hvidvin, når perlebyggen har suget al fedtstoffet op. Tilsæt derefter bouillon lidt efter lidt under omrøring. Tilsæt cirka 1 dl bouillon ad gangen, og tilsæt først den næste, når perlebyggen har suget al væden op. Det tager i alt 15-20 minutter, og den totale mængde af væske afhænger lidt af, hvilken perlebyg du bruger. Du behøver ikke røre i gryden hele tiden, men pas på, at det ikke brænder på - særligt når det suger al væden undervejs.
Knug så meget væde fra svampene som muligt, hvilket kun kan lade sig gøre, hvis de er tøet helt eller delvist op. (Du kan også bruge dem direkte fra fryseren, så skal du bare undlade at bruge al bouillonen i orzottoen, så massen er ret tør, når du tilsætter svampene.)
Svits hvidløget i den resterende olie på en pande, mens orzottoen koger. Tilsæt rosmarin, når hvidløget begynder at tage farve, og svits det i yderligere et minut. Tilsæt svampene, og svits 3-4 minutter, til de er gennemstegte. Smag til med salt og peber.
Bland estragon og pecorino i den færdigkogte orzotto, og tilsæt svampene.