Gå til sygdomsliste

Målrettet (targeteret) biologisk behandling

Ved nogle former for kronisk lymfatisk leukæmi kan targeteret (målrettet) biologisk behandling være effektiv. Målrettet biologisk behandling er medicin, der angriber et bestemt mål i kræftcellerne.

Behandling med ibrutinib af CLL

Ibrutinib (Imbruvica®) er en medicinsk tabletbehandling af kronisk lymfatisk leukæmi (CLL), som anvendes ved bestemte former for CLL, hvor kræftcellerne har særlige kromosomforandringer (kromosomforandringen del (17p) eller TP53-genvariant).

Også ved tidligt tilbagefald af sygdommen (mindre end 2-3 år efter behandling) kan denne behandling være effektiv.

Det aktive stof i ibrutinib er en såkaldt proteinkinasehæmmer, der hæmmer signaleringsvejene inden i de syge celler. Det medfører, at sygdommen hæmmes. Ibrutinib er en tabletbehandling, man skal tage dagligt. Man skal tage ibrutinib livslangt, da sygdommen kommer igen, hvis man holder længere pauser.

Læs mere om medicinens virkning og bivirkninger:

Ibrutinib

Jeg startede på medicinen [ibrutinib] i februar sidste år, og den har gjort underværker. Jeg har for eksempel kun været indlagt på hospitalet én gang siden da – med mavevirus. Før havde jeg toilettasken stående fremme, fordi jeg hele tiden røg af sted i en ambulance på grund af alle mulige infektioner.

Lars, CLL-patient

Behandling med idelalisib af CLL

Idelalisib (Zydelig®) er en medicinsk tabletbehandling af kronisk lymfatisk leukæmi (CLL), som anvendes ved bestemte former for CLL, hvor kræftcellerne har særlige kromosomforandringer (kromosomforandringen del (17p) eller TP53-mutation).

Også ved tidligt tilbagefald af sygdommen (mindre end 2-3 år efter behandling) kan denne behandling være effektiv. Idelalisib bruges normalt sammen med et antistof som kombinationsbehandling.

Det aktive stof i idelalisib er en såkaldt proteinkinasehæmmer, der hæmmer signaleringsvejene inden i de syge celler. Det medfører, at sygdommen hæmmes. Idelalisib er en tabletbehandling, man skal tage dagligt. Man skal tage idelalisib hele livet, da sygdommen vil blusse op, hvis man holder længere pauser.

Læs mere om medicinens virkning og bivirkninger:

Idelalisib

Behandling med venetoclax af CLL

Venetoclax (Venclyxto) er en medicinsk tabletbehandling af kronisk lymfatisk leukæmi (CLL), som bruges ved bestemte former for CLL, hvor ibrutinib eller idelalisib ikke længere virker, eller hvor der ikke er mulighed for behandling med et af disse to stoffer, selvom der er behov for målrettet biologisk behandling.

Det aktive stof i venetoclax er en hæmmer af bcl-2, et signalstof i CLL cellerne, der beskytter dem mod at gå i stykker. Når man får venetoclax, går de syge celler hurtigt i stykker. Affaldsstofferne fra cellerne, der går i stykker kan påvirke nyrerne, så man får øget dosis langsomt over flere uger, hvor man hyppigt får taget blodprøver for at justere behandlingen. Det vides endnu ikke, om man kan holde op med at tage behandlingen igen.

Hvad er målrettet biologisk behandling?

Målrettet biologisk behandling er medicin, der slår kræftceller ihjel ved at angribe et bestemt mål i kræftcellerne. Behandlingen kan f.eks. blokere stoffer, der får kræftceller til at vokse, eller hjælpe immunsystemet til at dræbe kræftcellerne. Målrettet biologisk behandling kaldes også targeteret behandling.

For nogle kræftsygdomme kan en test afgøre, om målet er til stede hos den enkelte patient (f.eks. HER2 eller østrogen receptor). Effekten af målrettet biologisk behandling er betydelig større hos patienter, hvor målet er til stede, end hos patienter, der ikke har målet i deres kræftvæv.

For patienter med f.eks. CLL kan en biologisk risikovurdering afgøre, om man vil have gavn af målrettet biologisk behandling.


Læs alt om behandling af kronisk lymfatisk leukæmi (CLL):

Behandling af CLL – forsiden

 

Livet med kræft

Om psykiske reaktioner, familie, seksualitet og arbejde.

Hvis du har kræft


Del dine tanker og erfaringer i gruppen "Kronisk lymfatisk leukæmi (CLL)" på Cancerforum.


Rådgivning

To kvinder taler sammen i rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Til pårørende

Råd til pårørende

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende