Gå til sygdomsliste

Årsager til kronisk myeloid leukæmi

Forskerne ved kun lidt om årsagerne til kronisk myeloid leukæmi (CML). Rygning øger risikoen. Stråling, opløsningsmidlet benzen, nedsat immunforsvar, inflammatoriske tarmsygdomme, overvægt og arvelige forhold kan have en betydning i forhold til risikoen for at udvikle CML.

Stråling kan øge risikoen

Ioniserende stråling selv i lave doser kan øge risikoen for alle typer leukæmi - dog ikke kronisk lymfatisk leukæmi. Læs mere om stråling og kræft:

Stråling

Udsættelse for benzen kan øge risikoen

Risikoen for at udvikle kronisk myeloid leukæmi øges, hvis man gennem en årrække er i kontakt med opløsningsmidlet benzen. Benzen findes i benzin og blev tidligere anvendt i gummiindustrien, i kemisk industri og på laboratorier. Brug uden for særlige analyselaboratorier har været forbudt i flere årtier. Læs mere om arbejdsrelateret kræft:

Arbejdsmiljø og kemikalier

Nedsat immunforsvar og inflammatoriske tarmsygdomme øger risikoen

Studier har vist, at man har øget risiko for at udvikle leukæmi, hvis man har nedsat immunforsvar på grund af HIV eller AIDS. Man har også en vis øget risiko, når man efter en organtransplantation får medicin, der sænker immunforsvaret.
Andre studier viser, at patienter med inflammatoriske tarmsygdomme, som ulcerøs colitis og Morbus Crohn, også har en øget risiko for at få kronisk myeloid leukæmi.

Overvægt øger formentlig risikoen

Undersøgelser tyder på, at risikoen for at udvikle CML er højere, hvis man er overvægtig. Læs mere om overvægt og kræft:

Overvægt

Kronisk myeloid leukæmi og arvelige forhold

Kronisk myeloid leukæmi er meget sjældent arvelig. 

Læs om arvelige cancersyndromer: 

Arvelige cancersyndromer

Fysisk aktivitet mindsker måske risikoen

Fysisk aktivitet beskytter muligvis og mindsker dermed risikoen for at udvikle CML. Læs mere om fysisk aktivitet og kræft:

For lidt fysisk aktivitet

Anbefalinger, retningslinjer og råd til at komme i gang med motion:

Fysisk aktivitet for kræftpatienter


Alt om kronisk myeloid leukæmi (CML)

Kronisk myeloid leukæmi (CML) – forsiden 


 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning


Del dine tanker og erfaringer i gruppen "Leukæmi" på Cancerforum.