Gå til sygdomsliste

Årsager til kronisk myeloid leukæmi

Forskerne ved kun lidt om årsagerne til kronisk myeloid leukæmi (CML). Rygning øger risikoen. Stråling, opløsningsmidlet benzen, nedsat immunforsvar, inflammatoriske tarmsygdomme, overvægt og arvelige forhold kan have en betydning i forhold til risikoen for at udvikle CML.

Stråling kan øge risikoen

Ioniserende stråling selv i lave doser kan øge risikoen for alle typer leukæmi, undtagen for kronisk lymfatisk leukæmi. Læs mere om stråling og kræft:

Stråling

Udsættelse for benzen kan øge risikoen

Risikoen for at udvikle kronisk myeloid leukæmi kan øges, hvis man gennem en årrække er i kontakt med opløsningsmidlet benzen. Benzen findes i benzin og blev tidligere anvendt i gummiindustrien, i kemisk industri og på laboratorier. Brug uden for særlige analyselaboratorier har været forbudt i flere årtier. Læs mere om arbejdsrelateret kræft:

Arbejdsmiljø og kemikalier

Nedsat immunforsvar og inflammatoriske tarmsygdomme øger risikoen

Studier har vist, at man har øget risiko for at udvikle leukæmi, hvis man har nedsat immunforsvar på grund af HIV eller AIDS. Man har også en vis øget risiko, når man efter en organtransplantation får medicin, der sænker immunforsvaret.
Andre studier viser, at patienter med inflammatoriske tarmsygdomme, som ulcerøs colitis og Morbus Crohn, også har en øget risiko for at få kronisk myeloid leukæmi.

Overvægt øger formentlig risikoen

Undersøgelser tyder på, at risikoen for at udvikle CML er højere, hvis man er overvægtig. Læs mere om overvægt og kræft:

Overvægt

Kronisk myeloid leukæmi og arvelige forhold

Kronisk myeloid leukæmi er meget sjældent arvelig. 

Neurofibromatose 1 er et arveligt syndrom, som viser sig i barndommen ved store lysebrune pletter på huden og ved godartede tumorer langs nerverne (neurofibromer). Neurofibromerne kan ofte ses som knuder under huden. Derudover er der øget risiko for udvikling af kræft i form af bløddelssarkomer langs nerverne, gliomer på synsnerven, leukæmi, kræft i binyremarven og brystkræft.

Ataxia telangiektasia er en sjælden arvelig sygdom karakteriseret ved fremadskridende problemer med at koordinere bevægelser (ataxia), små udvidede blodkar i huden og øjnene (telangiektasier), nedsat immunforsvar og øget risiko for at udvikle leukæmi og lymfomer.

Læs mere om arvelige cancersyndromer: 

Arvelige cancersyndromer

Fysisk aktivitet mindsker måske risikoen

Fysisk aktivitet beskytter muligvis og mindsker dermed risikoen for at udvikle CML. Læs mere om fysisk aktivitet og kræft:

For lidt fysisk aktivitet

Anbefalinger, retningslinjer og råd til at komme i gang med motion:

Fysisk aktivitet for kræftpatienter

Alt om kronisk myeloid leukæmi (CML)

Kronisk myeloid leukæmi (CML) – forsiden 

 

Livet med kræft

Om psykiske reaktioner, familie, seksualitet og arbejde.

Hvis du har kræft


Rådgivning

To kvinder taler sammen i rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Del dine tanker og erfaringer i gruppen "Leukæmi" på Cancerforum.


Til pårørende

Råd til pårørende

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende