Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.
Hvis leverkræft har spredt sig uden for leveren eller har opnået en vis størrelse, så det ikke er muligt at blive opereret eller få anden form for lokal behandling, kan man få medicin, der kan holde sygdommen i ro.
Denne information drejer sig om primær leverkræft, dvs. kræft opstået i leveren. Informationen drejer sig ikke om kræft, der har spredt sig til leveren fra et andet sted i kroppen (levermetastaser).
Der er mulighed for forskellige former for medicinsk behandling afhængig af din generelle helbredstilstand, om du har andre sygdomme som f.eks. autoimmune sygdomme og om du har skrumpelever eller ej.
Behandling med stofferne sorafenib eller lenvatinib kan få sygdommen til at holde sig i ro i en periode. Denne type medicin virker ved at hæmme dannelsen af nye blodkar, så kræftcellerne ikke vokser og modvirker også, at kræftcellerne deler sig.
Man skal tage tabletterne hver dag derhjemme.
Hver måned skal du komme i ambulatoriet og blive tilset af lægen. Her får du udleveret tabletterne og får taget blodprøver. I den første måned skal du også have målt dit blodtryk hver uge.
Lægen vurderer behandlingens effekt ved CT-scanning hver tredje måned.
Hos nogle patienter vil lægen også måle indholdet af alfa-føtoprotein i blodet for at holde øje med, om sygdommen forværres.
Hvis kræften ikke forværres, kan du fortsætte i behandlingen. Viser det sig, at kræften vokser, bliver behandlingen afbrudt.
Får du svære bivirkninger af behandlingen, kan lægen nedsætte dosis. Har du fortsat svære bivirkninger, bliver behandlingen afbrudt.
Behandlingen kan fås på kræftafdelingen på Herlev Hospital, Odense Universitetshospital og Aarhus Universitetshospital.
Bivirkningerne ved behandlingen kan være:
Man får ikke nødvendigvis alle bivirkningerne. Hvis du er under behandling, vil lægen give dig råd og vejledning om, hvordan du forebygger eller mindsker bivirkningerne. Læs om medicinens virkning og bivirkninger:
Hvis du er interesseret i behandlingen, så tal med din læge på sygehuset. Lægen kan undersøge nærmere, om behandlingen kan være en mulighed for dig.
Behandling med immunterapi kan få tumorerne til at skrumpe og føre til langvarig behandlingseffekt. Immunterapi virker ved at stimulere dit eget immunsystem til at angribe kræften.
Du skal møde hver 3.uge i ambulatoriet og blive tilset af lægen. Her får du taget blodprøver, kontrolleret din urin og vurderet bivirkninger. Lægen vil så bestemme behandlingen til dagen efter, hvor du møder i behandlingsafsnittet og får behandlingen via et drop ind i en blodåre. Det er vigtigt, at dit blodtryk ikke er for højt, da behandlingen i så fald kan øge risikoen for blødninger.
Lægen vurderer behandlingens effekt ved CT-scanning hver tredje måned.
Hos nogle patienter vil lægen også måle indholdet af alfa-føtoprotein i blodet for at holde øje med, om sygdommen forværres.
Hvis kræften ikke forværres, kan du fortsætte i behandlingen.
Behandlingen bliver afbrudt, hvis du får svære bivirkninger eller hvis det viser sig, at kræften vokser.
Behandlingen kan fås på kræftafdelingen på Herlev Hospital, Odense Universitetshospital og Aarhus Universitetshospital.
Antistofferne stimulerer dit eget immunsystem til at angribe kræften. Dette kan også føre til uønskede og i nogle tilfælde alvorlige bivirkninger, da en aktivering af immunsystemet kan føre til påvirkning af kroppens raske celler.
Det er vigtigt, at du hurtigt kontakter den afdeling, hvor du får behandling med antistoffer, hvis du oplever nye symptomer. Opståede bivirkninger kan kræve særlig og hurtig behandling, da de kan udvikle sig livstruende.
Læs mere om bivirkninger ved behandling med antistoffer:
Bivirkninger ved behandling med antistoffer
Læs om medicinens virkning og bivirkninger:
Hvis sygdommen vokser efter en periode med behandling med disse stoffer, kan du få behandling med regorafenib.
Regorafenib er, ligesom sorafenib og lenvatinib, en målrettet tabletbehandling, som modvirker dannelse af nye blodkar omkring kræftknuden, og som hæmmer kræftcellernes deling.
Bivirkningerne er meget lig de bivirkninger, som man kan få ved behandling med sorafenib og lenvatinib.
Læs om medicinens virkning og bivirkninger:
Din behandlende kræftlæge vil tale med dig om forsøgsbehandling, hvis din fysiske tilstand er god, og der ikke er tilstrækkelig virkning af standardbehandlingerne med atezolizumab og bevacizumab, sorafenib, lenvatinib og regorafenib.
Strålebehandling kan i nogle tilfælde lindre symptomer fra sygdommen, hvis leverkræften har spredt sig, f.eks. til knoglerne, og giver smerter, der ikke kan lindres med medicin. Læs mere om smertebehandling:
Det er meget forskelligt, hvordan man har det, mens man får behandling for leverkræft, og efter behandlingen er færdig. Her kan du f.eks. læse mere kost, reaktioner og følelser: