Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.
Leverkræft opstår i leverens celler. Leveren har mange funktioner, blandt andet har den nogle enzymsystemer, der nedbryder alkohol, medicin, forskellige hormoner og giftstoffer.
Leveren sidder opad til højre i bughulen, lige under mellemgulvet. Hos voksne vejer leveren cirka 1,5 kg.
Leveren er det brune organ øverst til venstre.
Tegningen viser leveren og nogle af de omkringliggende organer. På tegningen er bugspytkirtlen gennemsigtig, for at man kan se strukturerne bagved.
Leveren forsynes med to systemer af blodårer: arterien og portvenen.
Man opdeler leveren i en højre og en venstre halvdel. Hver leverhalvdel består af fire segmenter.
Leveren er et livsnødvendigt organ. I leveren foregår der flere stofskiftefunktioner, som gør kroppen i stand til at udnytte de næringsstoffer, vi spiser, f.eks. fedt, kulhydrater og proteiner.
Leveren har en vigtig afgiftningsfunktion, når vi f.eks. indtager lægemidler eller alkohol.
Leveren har også stor betydning, når kroppen skal udskille og nedbryde affaldsstoffer. Affaldsstofferne bliver filtreret over i de små galdegange i leveren og herfra gennem en større galdegang til selve galdeblæren.
Galdeblæren tømmer sig periodevis, hvorved galden løber ud i tolvfingertarmen og videre gennem tarmsystemet. Det er galden, der giver afføringen den brune farve.
Når man spiser et måltid, tømmer galdeblæren sig, og den lille lukkemuskel i tolvfingertarmen åbnes, så galden bliver blandet med fedtstofferne i maden.
Når fedtstofferne bliver blandet med galden, opløses de, så de er klar til optagelse i tarmen. Efter at fedtet er optaget i tarmen, bliver en lille del af galden udskilt i afføringen (farven på afføringen), men den største del af galden bliver genoptaget i leveren og bruges igen.
Kroppen består af milliarder af celler med bestemte funktioner. Når en celle dør, skiftes den ud med en ny celle. Nye celler dannes ved, at de eksisterende celler deler sig.
Men cellerne kan begynde at dele sig for meget og danne en kræftknude. Fra knuden kan kræftcellerne sprede sig via blodet eller lymfesystemet til andre dele af kroppen.
Sidst ændret 20.08.2015
Overlæge, dr.med. Peter Ott, Medicinsk Hapato-Gastroenterologisk afdeling V, Aarhus Universitetshospital
Strandboulevarden 49
2100 København Ø
Tlf.: 35 25 75 00
Fax: 35 25 77 01
E-mail: info@cancer.dk
CVR: 55629013
EAN numre
Kontakt
Professionel og gratis rådgivning
Tlf.: 80 30 10 30
Hverdage kl. 9 - 21
Lør. - søn. kl. 12 - 17